Αυτή η αντιμετώπιση επιφυλάχθηκε για τον έναν από τους δύο διορθωτές (μέλος στης ΕΣΠΗΤ) της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κεφάλαιο», που εργαζόταν από τον Απρίλιο με ΔΠΥ, καθημερινά, πενθήμερο, 40ωρο (τουλάχιστον… τις Πέμπτες και 16ωρο), που πληρωνόταν με 640 ευρώ καθαρά, και ο οποίος ζήτησε, εφόσον απασχολείται με πλήρες ωράριο και καλύπτει πάγια θέση, είτε να προσληφθεί κανονικά είτε να αμείβεται με τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση…
Έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του προέδρου της ΕΣΠΗΤ στη διοίκηση της εταιρείας, για να διευθετηθεί το ζήτημα, τελικώς δόθηκε λύση:
«Η συνεργασία μας διακόπτεται από σήμερα», του ανακοίνωσε η διεύθυνση την Παρασκευή, φορτώνοντάς του ένα τυπογραφικό λάθος προ… 2 εβδομάδων, που, προτού τυπωθεί το φύλλο, διορθώθηκε, και για το οποίο αναγνωρίστηκε ότι έγινε σε υστερότερο στάδιο από αυτό της διόρθωσης: «Σήμερα αποφασίσαμε ότι εσύ φταίς γι’ αυτό!».
Ήδη λίγες μέρες πριν, η συζήτηση ήταν «πες μας αν δέχεσαι με τα 640, αλλιώς περιμένουν κι άλλοι, βρίσκουμε και με 500 ευρώ για την ίδια δουλειά». Αν αυτό δεν είναι παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, τότε ποιο είναι; Κι αν δεν συνιστά «άδειασμα» και μήνυμα προς το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, τότε τι είναι;
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΤ, αυτός που υπογράφει τη σύμβαση με την ΕΣΠΗΤ, πρωτοστατεί στην επίθεση. Θυμίζουμε τους απολυμένους συναδέλφους του Grazia και τις δεκάδες άλλες απολύσεις που ακολούθησαν, από την άνοιξη και μετά. Εχουν καταγγελθεί περιπτώσεις όπου δεν αναγνωρίζει επιδόματα και πολυετίες, ότι κρατά μεγάλο τμήμα τού προσωπικού εκτός συμβάσεων(ιδιαίτερα τους γραφίστες), ότι επιβάλλει εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας (στα όρια της βιολογικής και ψυχολογικής αντοχής), ότι φορτώνει, μετά το δεκάωρο κανονικής εργασίας, απλήρωτα πολυσέλιδα ένθετα (λέγε με Forbes).
Αλλά, ως γνωστόν, αυτόν τον καιρό, ως ο εκπρόσωπος των εργοδοτών, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος οφείλει να δείχνει τον δρόμο για το τι θα ακολουθήσει στον κλάδο τις επόμενες εβδομάδες…
Η ΕΣΠΗΤ πρέπει να πάρει θέση τώρα. Να καταγγείλει το γεγονός. Να μην επιτρέψει την απόλυση. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα, και πάνω απʼ όλα το δικαίωμα της αντίστασης στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Αναδημοσίευση από Παρατύπως