Categories
Νέα από τα μαγαζιά

Υπό αδιαφανείς συνθήκες η “μερική άρση” της απεργίας για την “περιγραφή” των αγώνων ή αλλιώς… η «δικτατορία» της πλειοψηφίας

Αναδημοσίευση από τον “Ασύνταχτο Τύπο”
Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή απόφαση των διοικήσεων της ΠΟΕΣΥ και των 2 μεγάλων Ενώσεων να «αρθεί μερικώς» η πανελλαδική απεργία ώστε η μετάδοση διεθνών αγώνων να γίνει με περιγραφή. Επί παραδείγματι με περιγραφή έγιναν οι μεταδόσεις του ποδοσφαιρικού αγώνα Τότεναμ – ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού-Δόξας και του αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκού-ΚΚ Ζάγκρεμπ.
Γιατί αυτές οι αποφάσεις συνάδελφοι των διοικήσεων; Ποιον εξυπηρετούν; Το αγαθό της ενημέρωσης ή τα κανάλια και τους διαφημιστές. Ποιο είναι το σκεπτικό; Δεν χρωστάτε μια απάντηση; Γιατί να μην υποθέσουμε ότι παίζονται διάφορα;
Γνωρίζουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση. Τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΣΥ Φ. Δεργιαδές, Γ. Κατερίνης και Γ. Ζαγγανάς αγνοούσαν πλήρως το θέμα. Ο Κ. Ντελέζος το πληροφορήθηκε εκ των υστέρων και όπως δήλωσε «μου το γνωστοποίησαν ως δεδομένο» ενώ η Α. Χριστακάκη άφησε να εννοηθεί ότι δεν είχε ενημερωθεί ή ασχοληθεί διότι βρισκόταν εκτός Αθηνών για προσωπικές της υποθέσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης όπως μάθαμε δήλωσε ότι «δεν ενημέρωσα τους υπόλοιπους διότι είχα 7 θετικές ψήφους». Υποθέτουμε τη δική του, του Δ. Κουμπιά (γραμματέας), του Δ. Δραγώγια (Α αντιπροέδρος), της Ν. Σπηλιοπούλου (ταμίας), του Α. Ασβεστά (Β΄ αντιπρόεδρος) και του Λ. Μαστή (έφορος) και (μάλλον) της Α. Χριστακάκη (οργανωτική γραμματέας).
Όπως προκύπτει οι 4 πρώτοι αν το θέμα είχε τεθεί σε ψηφοφορία, θα καταψήφιζαν ενώ οι υπόλοιποι, κατά τον πρόεδρο Σαββίδη, υπερψήφισαν. Έτσι έγιναν τα πράγματα; Πως ελήφθη η απόφαση; Θα μας πείτε;
Ρωτάμε: για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, και μάλιστα όταν η απόφαση της ΠΟΕΣΥ για την απεργία ήταν ομόφωνη (με «επιφύλαξη» των Φ. Δεργιαδέ και Γ. Κατερίνη καθώς πάγια έχουν ταχθεί υπέρ της θέσης οι δημοσιογράφοι να απεργούν την ίδια ημέρα με όλους τους εργαζόμενους) δεν θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση και ψηφοφορία; Κατά την Σαββίδια λογική «αφού υπήρξαν 7 που συμφωνούσαν, δεν υπήρχε λόγος να σας ενημερώσουμε».
Ρωτάμε τις παρατάξεις της πλειοψηφίας και τους συναδέλφους που τις ψήφισαν: συμφωνείτε με αυτές τις πρακτικές; Είναι δημοκρατικές ή θυμίζουν άλλες εποχές;
Από τον Γ. Αγγέλη, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, μάθαμε ότι επίσης στην ΕΣΗΕΑ συζήτηση, για να δοθεί άδεια μεταδόσεων με περιγραφή, δεν υπήρξε και πως ο ίδιος πληροφορήθηκε την απόφαση ως δεδομένο γεγονός, φυσικά κατόπιν εορτής. Δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι στην ΕΣΗΕΑ συμφώνησαν να αρθεί το απεργιακό μπλόκο στις μεταδόσεις των αγώνων και φυσικά ποιο ήταν το σκεπτικό τους; Ανάλογη και η απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ η οποία μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι είχε προηγήθηκε η απόφαση της ΕΣΗΕΑ για Αντένα, Nova και ΕΡΤ, όποτε δεν είχε περιθώρια διαφωνίας καθώς στο παρελθόν όταν είχε απαγορεύσει να μεταδοθεί η περιγραφή του αγώνα Καζάν – ΠΑΟΚ, η ΕΣΗΕΑ μονομερώς είχε επιτρέψει την περιγραφή στον αγώνα Αντερλεχτ – ΑΕΚ. Έτσι επέτρεψε τις περιγραφές στα ΜΜΕ της ευθύνης της. Με ποιο σκεπτικό; Έγινε ψηφοφορία; Συμφώνησαν όλοι του δ.σ; Από την πλευρά του ο Σαββίδης δηλώνει ότι υπήρξε αίτημα της ΕΣΗΕΜΘ, να επιτραπεί η περιγραφή κάτι που αρνείται ο Βοιτσίδης. Οι διοικήσεις της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ, οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν τις συνδικαλιστικές ευθύνες τους. Οι εποχές είναι δύσκολες και τα νεύρα πολλά…
Δια βοής και για το ΑΠΕ…
Το παραπάνω κρούσμα «υπόγειων» συνδικαλιστικών διαδρομών, δεν είναι το μοναδικό. Στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ η πλειοψηφία επιχείρησε να «περάσει» μονομερώς και πλαγίως, χωρίς ψηφοφορία, την απόφαση της να ορίσει εκπρόσωπο της ΠΟΕΣΥ στο δ.σ. του ΑΠΕ, τον Δ. Κουμπιά και αναπληρωτικό μέλος τον Δ. Δραγώγια. Έπρεπε να ανέβουν οι τόνοι και τα «γαλλικά» να ακουσθούν σε όλο το κτίριο, για να ακολουθηθεί η διαδικασία. Κατά τον Σαββίδη και τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας, η ψηφοφορία είχε γίνει στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, κατά το οποίο, το μόνο που είχε αποφασισθεί, και σε πρώτη φάση, ήταν η ΠΟΕΣΥ να ορίσει εκπροσώπους. Τα πρόσωπα και το πλαίσιο θα ήταν αντικείμενο επόμενης συνεδρίασης. Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος η ΠΟΕΣΥ δεν συμμετείχε στο δ.σ. του ΑΠΕ. Εκπροσώπους όριζαν η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΗΕΜΘ.
Οι τρεις παρόντες σύμβουλοι της μειοψηφίας (Δεργιαδές, Ζαγγανάς, Ντελέζος –απουσίαζε ο Κατερίνης) με έκπληξη άκουσαν ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση για τον ορισμό των Κουμπιά και Δραγώγια. Ακολούθησε ψηφοφορία και οι Ζαγγανάς και Ντελεζος ψήφισαν λευκό και καταψήφισε ο Δεργιαδές.
Το όλο θέμα μπορεί να ακούγεται γραφειοκρατικό αλλά επί της ουσίας δεν είναι. Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ στο δ.σ. του ΑΠΕ, όπου εργάζονται δεκάδες συνάδελφοι, θα κληθεί να ελέγξει, να συναινέσει ή να απορρίψει, εισηγήσεις, αποφάσεις και μέτρα της όποιας κυβέρνησης, σχετικές με τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά των εργαζομένων. Γιατί αυτή η πρεμούρα της πλειοψηφίας να κλείσει βιαστικά το όλο θέμα; Οι καρέκλες δεν θα έφευγαν…
Περί σύγκλισης των Ενώσεων…
Όσο για την περίφημη συνάντηση – σύσκεψη των δ.σ. όλων των Ενώσεων, η οποία υπο την αιγίδα της ΠΟΕΣΥ, θα εξέταζε μείζονα θέματα όπως τις ΣΣΕ και την εφαρμογή τους, τα προβλήματα και την συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον Τύπο και θα προσπαθούσε να συντονίσει αγωνιστικά τον κλάδο, ακόμα… ψήνεται. Η επίσημη απάντηση δια στόματος Σαββίδη και Κουμπιά είναι ότι οι Ενώσεις δεν δέχονται διότι λέει «είναι μεγάλο το κόστος να μεταβούν τόσα άτομα στην Αθήνα».
Δηλαδή όταν… το σπίτι μας καίγεται, εμείς ψάχνουμε νερό για τις γλάστρες, που είπε κάποια συνάδελφος. Είναι μεγάλη «ξεφτίλα» να ακούγονται τέτοια επιχειρήματα, όταν η έλλειψη ΣΣΕ έχει αποτελέσει και αποτελεί την βάση για να στηθεί όλη αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των δικαιωμάτων του κλάδου. Είναι μεγάλη ξεφτίλα κάποιοι να κρύβονται πίσω από το κόστος κάποιων εισιτηρίων για να αποφύγουν να εκτεθούν σε μία ανοιχτή διαδικασία όπου θα αναγκαστούν να πάρουν θέση για τα μείζονα ζητήματα. Ρωτάμε: δεν έχουν οι Ενώσεις χρήματα για να μεταβούν τα δ.σ στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν τα μεγάλα προβλήματα ή δεν θέλουν; Υποθέτουμε ότι μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Αν δεν έχουν να κάνουμε όλοι μας έρανο. Να βάλουμε όλοι όσα μπορούμε για να γίνει αυτή η σύσκεψη και να δούμε ποιοι είναι υπέρ η κατά της «περίφημης απεργίας διαρκείας» που έχει καταντήσει καραμέλα ή πρόσχημα για κάποιους…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *