Πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκαν οι περίπου 2.000 άνθρωποι που πορεύτηκαν χθες στο δάσος των Σκουριών, στη Β. Χαλκιδική, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Τα σκυλιά του Δένδια υπερασπίστηκαν με λύσα το μύθο του ελληνικού Ελντοράντο χτυπώντας την πορεία την ώρα που υποχωρούσε, ασκώντας ωμή βία προς διαδηλωτές που τους έβγαζαν μέσα από τα αυτοκινητά τους και τους ξυλοκοπούσαν, σπάζοντας τζάμια και πετώντας δακρυγόνα ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα εν κινήσει, γεμάτα επιβάτες! Από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκλήθηκαν εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος, που έσπευσαν να σβήσουν οι διαδηλωτές. Τουλάχιστον 2 τραυματίες διαδηλωτές έφτασαν στο νοσοκομείο, ενώ μέχρι αργά το βράδυ ορισμέναν άτομα αγνοούνταν, καθώς κόσμος εγκλωβίστηκε στο δάσος από την επίθεση των ΜΑΤ, ενώ η νύχτα προχωρούσε.
Από τις 16 προσαγωγές που έγιναν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις και θα περάσουν από Εισαγγελέα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.
Η διαδήλωση ξεκίνησε την Κυριακή, 21/10, στις 10.30 το πρωί, με συγκέντρωση στην Ιερισσό. Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή στο βουνό, μέχρι τη θέση Χοντρό Δέντρο. Εκεί παρέμεινε ένα κομμάτι της διαδήλωσης, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της διένυσε με τα πόδια περίπου 7 χλμ μέσα στο δάσος, για να φτάσουν στη θέση Σκουριές, στην έκταση που έχει παραχωρηθεί στην «Ελληνικός Χρυσός». Εκεί τα ΜΑΤ, λειτουργώντας ως στρατός της εταιρείας με την ευγενική χορηγία του ελληνικού κράτους, εξαπέλυσαν την επίθεσή τους, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Μπόμπολα και της καναδικής Gold.
Η πορεία στο δάσος οργανώθηκε μετά τη ρητή εντολή του Υπ. Περιβάλλοντος που έφτασε στο Δασαρχείο Αρναίας (στις 10/10) να ξεκινήσει η υλοτομία στις Σκουριές, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η καταστροφή του πολύτιμου οικοσυστήματος. 4000 στρ δάσους απειλούνται άμεσα, με τα 400 να έχουν ήδη υλοτομηθεί. Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι πέραν αυτού, η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη τις γεωτρήσεις, και αυτό τη στιγμή που ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την οριστική έγκριση ή όχι της «επένδυσης».
Στη διαδήλωση συμμετείχαν κάτοικοι από όλα τα γύρω χωριά, της Μ. Παναγιάς, της Αμμουλιανής, της Ουρανούπολης, το Μεταγγίτσι, και όλο το βράδυ η περιοχή παρέμεινε ξάγρυπνη. Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 500 ανθρώπων έξω από το αστυνομικό τμήμα που κρατούνταν οι προσαχθέντες, ενώ στην είσοδο της πόλης της Ιερισσού οι κάτοικοι είχαν ανάψει φωτιές.
Νωρίς το πρωί, η εταιρεία είχε προσπαθήσει, κατά τη γνωστή της τακτική, να φέρει σε σύγκρουση τους ντόπιους μεταξύ τους, στήνοντας στο Παλιοχώρι μια αντισυγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία, εκβιάζοντας με απόλυση όσους δεν θα συμμετείχαν. Με το ζόρι όμως συγκεντρώθηκαν 150 άτομα, που ήταν αδύνατο να σταθούν απέναντι στο πλήθος των αντιδρώντων που ξεπερνούσε τις 2000. Το «παλλαϊκό αίτημα» υπέρ της δημιιουργίας των ορυχείων δεν εκφράστηκε ποτέ…
Μέρες πριν τη διαδήλωση, η αστυνομία είχε δείξει τις διαθέσεις της, με άμεσες απειλές διαφόρων «οργάνων της τάξης» προς τους κατοίκους, αλλά και με επίσημο έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Πολυγύρου προς τη Συντονιστική Επιτροπή της Ιερισσού και Περιχώρων, με το οποίο χαρακτήριζε ως ξένους στην περιοχή όσους θα συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Έγγραφο του αστ. δ/ντή Πολυγύρου προς τη Συντ. Επιτροπή
Η τρομοκρατία όμως δεν πέρασε. Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα ορυχεία χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός», αγωνιζόμενοι για το περιβάλλον, για το δάσος και το νερό τους, για την ίδια τους τη ζωή στον τόπο τους. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, παρά τη λυσσαλέα βία των ΜΑΤ.
Στον πόλεμο αυτό δεν είναι μόνοι τους.
Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι και δικός μας αγώνας.
Y.Γ. Συγκλονιστική -για τη λυσσαλέα καταστολή- είναι η ανταπόκριση που περιγράφεται από το Παρατήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων