Categories
Αντιπληροφόρηση Διεθνή

Ελλάδα-Ρουμανία-Συμμαχία;

Φωτογραφία από τη χτεσινή (27/10) αντικυβερνητική διαδήλωση στο Βουκουρέστι

Από ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας L’Humanité (25/10/2010):

Ρουμανικός Τύπος: Η χαριστική βολή;

Επωφελούμενη από την κρίση, η εξουσία ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που υποβάλλει τους δημοσιογράφους σε ψυχιατρική εξέταση, επιβάλλοντας επιπλέον πολιτικό έλεγχο στα ΜΜΕ.

Δεν είναι ανέκδοτο. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη», εκμυστηρεύεται ο Κρίστι Γκόντινακ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρουμάνων Δημοσιογράφων MediaSind. Μια ομάδα βουλευτών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που υποβάλλει τα γραπτά του Τύπου στον έλεγχο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.


Όποια εφημερίδα δημοσιεύει ένα άρθρο που θεωρείται «επικίνδυνο για την εθνική κυριαρχία» θα λογοκρίνεται, ή και θα τίθεται υπό απαγόρευση, και θα μπορεί να υποστεί νομικές κυρώσεις. Ακόμα χειρότερα, προσθέτει ο συνδικαλιστής, σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, «οι δημοσιογράφοι πρέπει να περνούν από εξέταση καταλληλότητας κάθε τρία χρόνια και – κρατηθείτε – προβλέπεται επίσης υποχρέωση των δημοσιογράφων να υφίστανται κάθε χρόνο ψυχιατρική εξέταση που θα καθορίζει αν παραμένουν κατάλληλοι για να συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους!»

Μετά από διαμαρτυρία του συνδικάτου, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε επιστολή στους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας της Ρουμανίας συνιστώντας τους να εμποδίσουν το νομοσχέδιο. «Η Ρουμανία δεν είναι η μόνη χώρα όπου οι αρχές σκέφτονται ότι με την κρίση ήρθε πλέον η στιγμή να δοθεί η χαριστική βολή στον Τύπο», γράφει η εφημερίδα Jurnalul National, που τοποθετείται στην κεντροδεξιά και δεν μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για αντιπολιτευτική δράση.

Στο κοινωνικό επίπεδο, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα. Μέσα σε δυο χρόνια, 6.000 δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι στον Τύπο έχουν απολυθεί. «Η εργοδοσία δεν σέβεται ούτε καν τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους διοικητικούς υπαλλήλους. Ορισμένοι θέλουν να εισαγάγουν μεγαλύτερη ευελιξία στο επάγγελμα», βεβαιώνει ο Κρίστι Γκόντινακ.

Με την υποστήριξη του συνδικάτου, βρίσκονται στα δικαστήρια υποθέσεις «καταχρηστικής απόλυσης», με αντίδικους την εφημερίδα Adevarul και τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Realitatea. Όσο για τα κρατικά ΜΜΕ, υφίστανται κατά μέτωπο τα μέτρα που προβλέπει το ΔΝΤ, μείωση των μισθών κατά 25% και συμπίεση του προσωπικού. «Ενώ έχουμε ελλείψεις προσωπικού, οι δημοσιογράφοι που φεύγουν δεν αντικαθίστανται», εξηγεί από την πλευρά της η Αρτζεντίνα Τράικου, διευθύντρια του κρατικού ρουμανικού πρακτορείου Τύπου Agerpress. «Έχουμε χάσει ήδη 30 δημοσιογράφους», προσθέτει. Με την εξαίρεση των δημοσιογράφων της τηλεόρασης, η πλειοψηφία των υπόλοιπων βρίσκονται σε καθεστώς επισφάλειας. «Η κατάσταση δεν ενθαρρύνει τους φοιτητές δημοσιογραφίας να ακολουθήσουν το επάγγελμα», οικτίρει.

Επιπλέον, για τον γραπτό Τύπο δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στήριξης, ούτε άμεσο ούτε έμμεσο. Με την υποστήριξη των συνδικάτων και μιας μερίδας πολιτικών, η MediaSind, με 9.000 μέλη, μέλος επίσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ελευθερία του Τύπου και θέλει να αναγκάσει τα πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν ένα νόμο αρωγής στον Τύπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *