ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Από τις αρχές του χρόνου είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα με την εργοδοσία να προτείνει – αναγκάζει τους εργαζόμενους στην αγαπητή σε όλους πια «εθελουσία έξοδο». Πράγμα που σημαίνει στην ουσία εξαναγκασμό σε παραίτηση. Από τον Ιούλιο και μετά, οι 40 εναπομείναντες, συνέχισαν να δουλεύουν αλλά χωρίς να πληρώνονται κανονικά. Μισοί μισθοί σε ακανόνιστες χρονικές περιόδους, μέχρι και το φθινόπωρο, όπου πλέον τα χρήματα που λαμβάνανε ήταν ελάχιστα.
Τον Οκτώβριο, 7 εργαζόμενοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Με δικαστική απόφαση που κυνήγησαν οι ίδιοι, δέσμευσαν τα μηχανήματα του εργοστασίου. Και πάλι η εργοδοσία είχε την κατάλληλη απάντηση: «Είμαστε μια οικογένεια, συνεχίστε να δουλεύετε για να σωθούμε όλοι». Με αυτήν την ελπίδα, το εργοστάσιο συνέχισε να δουλεύει μέχρι και το Δεκέμβρη, οπότε το αφεντικό ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και το εργοστάσιο θα κλείσει.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Όταν στα μέσα Ιανουαρίου, ήρθαν φορτηγά για να πάρουν παράνομα τα μηχανήματα, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν εκεί και τα σταμάτησαν. Από τότε αποφάσισαν την κατάληψη του εργοστασίου, τουλάχιστον μέχρι να βγει η οριστική απόφαση πτώχευσης, να γίνει η εκποίηση και να διεκδικήσουν κάποια (πολύ λίγα είναι η αλήθεια) από τα χρήματα που τους αναλογούν. Και επειδή το κράτος και οι νόμοι του, έχουν φροντίσει με μεγάλη λεπτομέρεια την ασυδοσία και την καλοπέραση των αφεντικών, η εταιρεία Φάρος είναι Ε.Π.Ε (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει δέσμευση και εκποίηση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από τη μεγάλη προσωπική περιουσία του εργοστασιάρχη.
Εδώ και ένα μήνα περίπου, οι 40 εργαζόμενοι, κατέλαβαν τον ίδιο το χώρο δουλειάς τους και τα μέσα παραγωγής, ξεκινώντας ένα σημαντικό εργατικό αγώνα ενάντια στις κρίσεις των αφεντικών.
Πέρα από την κατάληψη, με τη συμπαράσταση και του κλαδικού σωματείου, έχουν απευθυνθεί και διαμαρτυρηθεί και στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο Υπουργείο αλλά και στον ΟΑΕΔ (ο οποίος μετά από πολλές αρνήσεις, τους έδωσε επίδομα, αφού προς το παρόν, οι εργαζόμενοι ούτε πληρώνονται, αλλά και ούτε μπορούν να θεωρηθούν άνεργοι).
Σε ένα καθεστώς πλήρους απαξίωσης της εργασίας αλλά και της ζωής, οι εργάτες του Φάρου, προχώρησαν σε δράσεις για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν και τους χρωστάνε. Το παράδειγμα τους πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι με καταλήψεις, συνελεύσεις, απεργίες και ευρύτερο συντονισμό των αγώνων.
Με τις σημερινές επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις συνεχείς απολύσεις και την καθημερινή καταπάτηση της αξιοπρέπειας μέσα από κόμματα, θεσμούς και καθεστωτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, η αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς, είναι ο μόνος δρόμος.
Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους εργάτες – καταληψίες και δηλώνουμε συμπαραστάτες σε κάθε τους κίνηση και δράση.
Υ.Γ. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Λ. Κατσώνη κ’ Αγ. Διονυσίου στον Άλιμο, ανάμεσα από τα Carrefour της Λ. Αλίμου και το παλιό αεροδρόμιο.
Πρόσβαση με συγκοινωνία:
Από Αθήνα, λεωφορείο103 από Πανεπιστημίου και κατεβαίνετε στη 3η Αλίμου Από ΜΕΤΡΟ Δάφνης, λεωφορεία 103 και 141 και κατεβαίνετε πάλι στην 3η Αλίμου + 500-600m (5-10 λεπτά) περπάτημα.
(Χάρτης: http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/map.pdf)