Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» ανακοινώνουν την πρώτη σειρά εντάξεων επενδυτικών σχεδίων στη δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα του ψηφιακού ευρυζωνικού περιεχομένου (digi-content)». Στην πρώτη αυτή φάση εντάσσονται 148 επενδυτικά σχέδια από ολόκληρη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 18,37 εκατ. ευρώ τα οποία αξιολογήθηκαν επιτυχώς.
Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, ο ψηφιακός κρατικός κορβανάς έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία των 148 πρώτων επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από τη γενναιοδωρία του. Στην πρώτη γραμμή των επιδοτούμενων, φυσικά, ο κλάδος των “προβληματικών” ΜΜΕ και εκδόσεων της χώρας, που, εν μέσω “κρίσης”, απολύσεων, δραστικών μειώσεων στους μισθούς, λουκετών, φεσιών, γενικευμένης “μαύρης” εργασίας και άλλων ωραίων, μπήκαν στη σειρά και ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν “ψηφιακές επενδύσεις” με τα λεφτά του κράτους.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της “Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.”:
Ενδεικτικά παραδείγματα επενδύσεων που εντάσσονται αφορούν τη διανομή τίτλων εκπαιδευτικού περιεχομένου μέσω «έξυπνων» συσκευών κινητών επικοινωνιών (smartphones) & Διαδικτύου, την ηλεκτρονική διάθεση πολιτιστικού περιεχομένου μέσω smartphones καθώς και την προβολή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διάθεση εφημερίδων και τίτλων βιβλίων μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών smartphones και υπολογιστών-ταμπλέτων (tablet-pcs). Εγκρίθηκαν επίσης επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε ευρυζωνικές υπηρεσίες διάθεσης οπτικού ψηφιακού περιεχομένου κατόπιν αιτήσεως (on-demand), με δυνατότητες διάθεσης από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας και μετα-αναζήτησης.
Αρχίστε να μετράτε χαρτζιλίκια: 80 χιλιάρικα στο μαγαζί του Δούση (που δραστηριοποιείται πλέον και στον χώρο του βιβλίου), 160 χιλιάρικα στις εκδόσεις Modern Times του Γιαννίκου (ευρύτερα γνωστού για τα κατορθώματά του στο Alter), 150 χιλιάρικα στο Πρώτο Θέμα, άλλα 150 χιλιάρικα στις Αττικές Εκδόσεις και 200 στον Λυμπέρη, 200 επίσης στην Τεγοπούλου, και πάει λέγοντας (όλα τα στοιχεία των επιδοτούμενων εδώ).
Ψηφιακό λοιπόν το μέλλον των ΜΜΕ (αλλά και του βιβλίου); Αν εννοούμε ότι το χρήμα πλέον θα κινείται μεταξύ κράτους και αφεντικών μέσω ψηφιακών καναλιών, μάλλον ναι. Αυτό που δεν χωρεί αμφιβολία είναι η σφαγή που συντελείται στο ψηφιακό μιντιακό παρόν, στα διάφορα sites και portals που βρήκαν τώρα και κρατικές χορηγίες για να “τονώσουν” τα κέρδη τους και τη “ρευστότητά” τους στις πλάτες των εργαζομένων. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, τα επιδοτούμενα από το κράτος “επενδυτικά σχέδια μέσω Διαδικτύου” μόνο οργή προκαλούν. Και καλούν ακόμα πιο επιτακτικά στις δικές μας απαντήσεις.