ΕΡΤ: Η λογοκρισια, η εντατικοποιηση και η ομηρια των συμβασεων

Στο μεγάλο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στο ευαγές ίδρυμα της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η σιωπή είναι εκκωφαντική. Εκατοντάδες εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στους μεγάλους διαδρόμους σε όλους τους ορόφους, αλλά δεν ακούγεται τίποτα. Όπως τίποτα πέραν της κυβερνητικής γραμμής δεν επιτρέπεται να ακουστεί και στον αέρα των 5 καναλιών, των 8 ραδιοφωνικών σταθμών και της ιστοσελίδας του δημόσιου οργανισμού. Όπως τίποτα απολύτως δεν ακούγεται για τις ατελείωτες ώρες που χρειάζεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι για να βγαίνει στον αέρα το “καμάρι” της διεύθυνσης ενημέρωσης, το 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι ERTNEWS εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Και φυσικά δεν ακούγεται κουβέντα και για την ομηρία των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθεστώς υπό το οποίο απασχολείται πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. 

Read more

Συνελευση εργαζομενων Αυγης: Ο αγωνας για δουλεια και αξιοπρεπεια συνεχιζεται

Tην Πέμπτη 13/1 Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε με θέμα την Αυγή και με αρχική εισήγηση την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας, αποφάσισε, τελικά ομόφωνα, και έπειτα από την πίεση του κύματος αλληλεγγύης προς τον αγώνα των εργαζομένων, η εφημερίδα να συνεχίσει να βγαίνει κανονικά στα περίπτερα και όλες οι προσπάθειες εξυγίανσης να συνεχιστούν με την καθημερινό φύλλο ανοιχτό.

Στην ανακοίνωση βέβαια του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι «θα γίνουν απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».

Read more

«Στο Κόκκινο» οι εργασιακές συνθήκες σε «Ελεύθερο Τύπο» και «Real»

Ατομικές συμβάσεις – σοκ στον «Ελεύθερο Τύπο», απλήρωτα «μπλοκάκια» που με αστεία επιμίσθια καλούνται να βγάζουν τριπλή δουλειά στον όμιλο Real του -κατ’ ευφημισμό μόνο- «καλού αφεντικού» Χατζηνικολάου, οφειλές δεδουλευμένων σχεδόν σε κάθε Μέσο Ενημέρωσης, ακόμη και στον κυβερνητικό Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχτισαν οι εργατοπατέρες του κλάδου. Είναι οι ίδιοι εργατοπατέρες της ΕΣΗΕΑ που αυτή την περίοδο ξεκινούν επισκέψεις απεργιακών επιτροπών στα «μαγαζιά», προκειμένου να οργανώσουν, δήθεν, δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το περιεχόμενο των νέων ατομικών συμβάσεων που κοινοποιήθηκαν από τον επικίνδυνο τσαρλατάνο Σκαναβή στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον «Ελεύθερο Τύπο» -στους οποίους, σημειωτέον, οφείλει μήνες και μήνες δεδουλευμένων- ακόμη και προ λίγων ετών θα ηχούσαν σαν πρωταπριλιάτικο αστείο: 586 ευρώ μεικτά. Ξαναγράφουμε: 586 ευρώ, μεικτά. Και κάποια έξτρα, με «ταβάνι» τα 150 ευρώ, μόνοστην περίπτωση που προσκομίζεις αποδείξεις για έξοδα μετακίνησης (βενζίνες, διόδια κ.λπ). Εν ολίγοις, αν δεν έχεις όχημα ο μισθός, για μια υπερεξαρτημένη εργασία -συμπεριλαμβανομένων της εργασίας τις Κυριακές και της εργασίας για τα κυριακάτικα φύλλα- ανέρχεται σε 480 ευρώ. Αν πάλι, έχεις όχημα και μαζεύεις… αποδείξεις αγγίζεις το «όνειρο» των 630 ευρώ. Μια εργοδοτική πρόταση – ορισμός του εργατικού casus belli, όμως, θα περάσει για μια ακόμη φορά χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Με τις γνωστές φιλοεργοδοτικές, τρομοκρατικές αιτιάσεις των τελευταίων ετών (βλ. «θέλετε να κλείσει το μέσο;»), η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές γραφειοκρατικές Ενώσεις, που είναι ήδη «νεκρές» και δεν το γνωρίζουν, ουσιαστικά θα συνυπογράψουν αυτή τη κτηνώδη ταπείνωση.

Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τον όμιλο του υπέρλαμπρου αστέρα των μίντια Νίκου Χατζηνικολάου. Στον όμιλο Real -και ιδίως στα σάιτ του-, όπου η εξαρτημένη εργασία με «μπλοκάκι» αποτελεί σχεδόν καθολικό καθεστώς, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, τουλάχιστον, για δυο μήνες (ο Δεκέμβρης εξοφλείται αυτές τις μέρες). Το «τουλάχιστον» οφείλεται στους διαφορετικών ταχυτήτων εργαζομένους που έχει ο όμιλος: Ευνοούμενα «μπλοκάκια» (καθυστέρηση δυο με δυόμιση μήνες), άλλα «μπλοκάκια» (καθυστέρηση άνω των δυο έως και τριών μηνών) και μισθολόγια, που αμείβονται σε κοντινές ημερομηνίες με την πρώτη… κατηγορία.

Να σημειωθεί ότι στον όμιλο Real και στον -αποκλειστικά δικό του «Ενικός»- οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται σε πολλά και διάφορα πόστα, με έναν βασικό μισθό και αστεία επιμίσθια. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις βασική εργασία στην εφημερίδα Real (βασικός μισθός από «μπλοκ» ή, σπανίως, μισθολόγιο)και να δίνεις, κανονικότατα (όχι εκτάκτως), ειδήσεις στο ραδιόφωνο και -επίσης τακτικά- στο σάιτ, με ένα «χαρτζιλίκι» των 100, 150 ή 250 ευρώ μηνιαίως. Άραγε, οι μεγάλοι «αντάρτες» της Ελληνοφρένειας, ο Μπογιόπουλος και οι λοιποί «αγωνιστές» του ομίλου γιατί σωπαίνουν; «Διαβάζουν» μήπως, όπως ο μακαριστός παπάς, ή πέφτει έγκαιρα ο παχυλός μισθός και είναι καλό το αφεντικό;

Εξίσου τραγική είναι η εικόνα σε πολλά -αν όχι σε όλα- μίντια της χώρας. Για παράδειγμα, στο ραδιοφωνικό σταθμό (συν σάιτ) «Στο Κόκκινο», όπου οι εργαζόμενοι/ες έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβρη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία τους αναμένεται να επισκεφθεί, σήμερα ή αύριο, την Κουμουνδούρου και να ζητήσουν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους.

Επίσης τρανό παράδειγμα είναι και ο ΔΟΛ, των μηνών καθυστέρησης στη μισθοδοσία, όπου η «μαχητική» ΕΣΗΕΑ κήρυξε απεργίες με… ανοιχτή ημερομηνία -λες και οργανώνει ταξίδι αναψυχής.

Η κατάσταση στον κλάδο των ΜΜΕ τείνει ή, μάλλον, βρίσκεται στο απροχώρητο. Οι Ενώσεις όχι απλώς αδυνατούν να ελέγξουν τα αφεντικά και την κυβέρνηση, αλλά παραμένουν σε πλήρη αρμονία μαζί τους. Ο κόσμος της εργασίας, η βάση του κλάδου χόρτασε από αγωνιστικές ανακοινώσεις, επισκέψεις «απεργιακών επιτροπών» και κούφια λόγια, τη στιγμή που οι βασικοί συνομιλητές των εργατοπατέρων του κλάδου είναι τα αφεντικά και οι υπουργοί. Αν δεν θέλουμε να αποδεχθούμε, σιωπηλά, το ζοφερό μέλλον που έχουν ήδη προδιαγράψει για εμάς, οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ πρέπει άμεσα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Μήνυμα εργαζομένων στο ΔΟΛ προς τον Στ. Ψυχάρη: «Από εδώ και στο εξής εργαζόμαστε με το 50% των δυνατοτήτων μας»

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο μήνυμα που απευθύνει ομάδα εργαζομένων στο ΔΟΛ προς τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη:

Κύριε Ψυχάρη, 
 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΙΣΘΟ, ΑΛΛΑ…
 …δεν είμαστε ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ όμηροι των δικών σας αποφάσεων.
  
Είστε ΕΣΕΙΣ όμηρος
 ·  της δικής μας απροθυμίας να εκτελέσουμε τη δουλειά μας όπως οφείλουμε.
 ·  της δικής μας δυσαρέσκειας απέναντι στην εργοδοσία.
 Συγχαρητήρια. Έχετε 800 εξαιρετικά δυσαρεστημένους υπαλλήλους…
 · Που προσέρχονται στην εργασία τους δύσθυμοι και βαρυγκωμώντας.
·  Που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, συντηρώντας μια οικογένεια ή τα παιδιά τους.
·  Που δεν έχουν απολύτως κανένα κίνητρο να δουλέψουν όπως θα όφειλαν.
 · Που δεν έχουν καν βενζίνη να βάλουν για να προσέλθουν στις δουλειές τους.
Μοναδικός ΧΑΜΕΝΟΣ σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο ΔΟΛ.
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ να γνωρίζετε πως όλοι μας εργαζόμαστε με το 50% των δυνατοτήτων μας.
ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 50% ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.
Μια ομάδα εργαζομένων στο ΔΟΛ

Στο CNN Greece το american dream δεν θα το βρεις

«Στον αέρα» είναι εδώ και λίγες ημέρες η ελληνική εκδοχή του CNN στο διαδίκτυο και η εμφάνισή του συνοδεύτηκε από χαρές και πανηγύρια στα social media. Όπως διαβάζουμε στο site και όπως είδαμε να λέγεται ενώπιων πολιτικών, επιχειρηματιών και μεγαλοδημοσιογράφων στη φιέστα που στήθηκε στο μουσείο Μπενάκη, αυτό που υπόσχονται οι ιθύνοντες είναι ότι «η συντακτική ομάδα του cnn.gr θα δουλεύει ακατάπαυστα, παρέχοντας πλήρη κάλυψη και ανάλυση της ειδησεογραφίας».
Επί τούτου δεν είχαμε καμία απολύτως αμφιβολία, καθώς -όπως πληροφορηθήκαμε- μια θέση στη συντακτική ομάδα του cnn.gr σημαίνει αμοιβή με μπλοκάκι (και ό,τι αυτό συνεπάγεται για δώρα, επιδόματα, αποζημιώσεις κτλ.). Όσο για το καθαρό ποσό που μένει στα χέρια του εργαζόμενου-«ελεύθερου επαγγελματία», αυτό δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις του είναι η εργασία 2 (!) σαββατοκύριακα τον μήνα, χωρίς καμία επιπλέον νόμιμη πληρωμή. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι, εάν κάποιο έκτακτο γεγονός «τρέχει», τότε η εργασία του σύγχρονου σκλάβου συνεχίζεται, καθώς «το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι άνευ ωραρίων». Για υπερωριακή αμοιβή, όμως, κανένας λόγος… Στην ουσία μιλάμε για (υπερ)πλήρη απασχόληση με εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες και υποχρεώσεις, που στην ουσία αναλογούν σε ένα ολόκληρο δημοσιογραφικό τμήμα.
Ακόμα το διεθνές μέσο ενισχύει τη συνθήκη του εργαζόμενου που «τα κάνει όλα και συμφέρει»… Οι  «one man band»εργαζόμενοι, που για να καλύψουν τις απαιτήσεις της θέσης τους, κάνουν κυριολεκτικά τη δουλειά τριών και τεσσάρων εργαζομένων από διαφορετικές ειδικότητες των ΜΜΕ. Σύνταξη ροής, επεξεργασία εικόνας, έρευνα, σπικάζ, αρθρογραφία, εικονοληψία, φωτογραφία, μοντάζ… και όλα αυτά με την ελάχιστη αμοιβή και με την πίεση του χρόνου που απαιτεί ένα τέτοιο μέσο. Τέτοιες επενδύσεις δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας αντίθετα κλείνουν, εκπαιδεύουν εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν «λίγο απ όλα», αλλά σε όλα ανειδίκευτους.
Στο cnn.gr ούτε το american dream, ούτε τη Γη της επαγγελίας θα βρει κανείς, καθώς δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που θέλει τα sites (και μάλιστα αυτά των μεγάλων ομίλων) να καταφεύγουν σε ένα ατέλειωτο c(l)opypaste, μεταφράσεις από το εξ Αμερικής «αδερφό» site και -δίχως διασταύρωση- αναπαραγωγή ειδήσεων από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Άλλη μία περίπτωση σαν και αυτή που είχαμε πρόσφατα με τη Huffington Post Greece του ομίλου 24 Media.
Νεότευκτα ή μη, αφεντικά, διαθέτοντας αρκετό θράσος και τομαρισμό, επανδρώνουν τις επιχειρήσεις τους με γνωστούς στην δημοσιογραφική πιάτσα διευθυντές και αρχισυντάκτες, θωρακίζοντας έτσι τα στεγανά των μαγαζιών απέναντι σε κακοπληρωμένους και πλήρως ανακυκλώσιμους εργαζόμενους. Χτίζοντας στις πλάτες μας άλλον έναν «μιντιακό κολοσσό».
Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

Γενική συνέλευση και απόφαση για απεργία στον ΔΟΛ

Update 19:10 Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ανεστάλη η απόφαση για απεργία, καθώς ο Ψυχάρης έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εργαζόμενους υποσχέθηκε την καταβολή του δεύτερου μισού του μισθού του Αυγούστου στις 20 Οκτωβρίου.
 
Σε γενική συνέλευση προχώρησαν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ, σήμερα Τετάρτη 14/10, μετα την καινοφανή απόφαση της διοίκησης να αθετήσει την έγγραφη υπόσχεσή της για αποπληρωμή των οφειλόμενων του Αυγούστου στις 15 Οκτωβρίου. Οι οφειλόμενοι μισθοί είναι συνολικά δύο. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι ο μήνας Αύγουστος δεν θα αποπληρωθεί ολόκληρος αύριο, παρά μόνο ο μισός μισθός, με την υπόσχεση ότι ο άλλος μισός θα αποδοθεί στα τέλη του μήνα. 
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι μέσω της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Αναμένεται αυτή να εγκριθεί από την ΕΣΗΕΑ.

Δικαίωση συναδέλφων της ΕΤΕΡ για απόλυση λόγω μη υπογραφής ατομικής σύμβασης στον Sport 24 Radio 103.3

Αναδημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕΡ:
“Με εφετειακή απόφαση δικαιώνονται δύο συνάδελφοί μας που απελύθησαν από τον Sport 24 Radio 103.3 (πρώην SENTRA 103.3)
Με την απόφαση 3052/2015 του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών δικαιώνονται, σε δεύτερο βαθμό, οι δύο συνάδελφοί μας τεχνικοί, αμφότεροι μέλη της Ενώσεώς μας, που απελύθησαν από την διοίκηση του ραδιοσταθμού Sport 24 Radio 103.3 (πρώην SENTRA 103.3) επειδή δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση με όρους δυσμενέστερους της ΣΣΕ μας.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης 2888/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, από την εργοδοτική πλευρά, που δικαίωνε καθ’ όλα τους απολυμένους συναδέλφους μας.
Συγκεκριμένα με την απόφασή του το δικαστήριο λέει ότι : «ο ισχυρισμός της εναγόμενης – εκκαλούσας (του ραδιοσταθμού Sport 24 Radio 103.3, πρώην SENTRA 103.3) ότι η απόλυση των εναγόντων (τεχνικών-μελών της ΕΤΕΡ) οφείλεται σε οικονομοτεχνικούς λόγους δεν ευσταθεί και συνεπώς είναι απορριπτέος ο σχετικός λόγος έφεσης διότι ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα της εναγόμενης(του ραδιοσταθμού Sport 24 Radio 103.3, πρώην SENTRA 103.3) έπρεπε έναντι των εναγόντων (τεχνικών-μελών της ΕΤΕΡ) να εφαρμόσει ηπιότερα μέτρα, τα οποία προφανώς δεν θα προκαλούσαν δυσχέρεια στην οικονομική της κατάσταση, όπως προαναφέρθηκε.» και : «απορρίπτει την έφεση (του ραδιοσταθμού Sport 24 Radio 103.3, πρώην SENTRA 103.3) ως ουσία αβάσιμη» .

Παρακάτω θυμίζουμε τι έλεγε η απόφαση 2888/2013 του Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία δεν σεβάστηκε η εργοδοσία και απέλυσε για δεύτερη φορά τους συναδέλφους που όμως δικαιώθηκαν και από την Εφετειακή Απόφαση 3052/2015.
Συγκεκριμένα λοιπόν η πρωτόδικη απόφαση, δεχόμενη την αγωγή των μελών μας, έλεγε:
«Αναγνωρίζει ότι είναι άκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας των εναγόντων (τεχνικοί μέλη της ΕΤΕΡ) που έλαβε χώρα στις 3-4-2012
Και έπειτα ότι : «Υποχρεώνει την εναγόμενη (ραδιοσταθμός Sport 24 Radio 103.3, πρώην SENTRA 103.3) να καταβάλει στον πρώτο ενάγοντα (τεχνικό-μέλος της ΕΤΕΡ) το ποσό των δέκα εννέα χιλιάδων εξήντα δύο ευρώ (19.062 ?) και στον δεύτερο ενάγοντα (τεχνικό-μέλος της ΕΤΕΡ) το ποσόν έντεκα χιλιάδων εννιακοσίων είκοσι έξι ευρώ και σαράντα τεσσάρων λεπτών (11.926,44 ?),με τον νόμιμο τόκο από τότε που κάθε κονδύλι ήταν απαιτητό και μέχρι την εξόφληση .»
«Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς την αμέσως προηγούμενη καταψηφιστική της διάταξη».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον νομικό μας σύμβουλο Δημήτρη Περπατάρη, που χειρίστηκε την υπόθεση των συναδέλφων μας.
Καλούμε την εργοδοτική πλευρά να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό σταματώντας τώρα την προσπάθεια της, με πρόσχημα την κρίση , για την επιδείνωση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων και να καθήσει στο τραπέζι για έναν ειλικρινή διάλογο με τα Σωματεία ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των καιρών από κοινού.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ”

Η επιτυχημένη απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία εφημερίδων Αθηνών, ματαιώνοντας την κυκλοφορία όλων των εντύπων, πανελλαδικά. Μια απεργία που, ως αναμενόταν, κηρύχθηκε παράνομη από τα φιλοεργοδοτικά δικαστήρια -ύστερα από προσφυγή της εταιρίας «ΕΥΡΩΠΗ»- αλλά συνεχίστηκε κανονικά και με περίσσια συμμετοχή και αγωνιστικότητα.
Μοναδική εξαίρεση η διαδικτυακή κυκλοφορία των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Η Καθημερινή», η εργοδοσία των οποίων -όπως συνέβη και στην περίπτωση των «καλοπληρωτών» Σκαναβή και Μπενέκου του «Ελεύθερου Τύπου» (οφείλουν δεδουλευμένα μηνών)- κάλεσαν το προσωπικό (συντάκτες, τεχνικούς, διοικητικούς) να εργαστούν κανονικά την Τετάρτη. Το δικαίωμα αυτό έδωσαν στα αφεντικά του Τύπου οι αρτιοσκληρωτικές ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ, οι οποίες επέλεξαν να αγνοήσουν τον αγώνα των συναδέλφων μας στα πρακτορεία και να μην κηρύξουν υποστηρικτική απεργία, που θα έστελνε το μήνυμα σχηματισμού ενός ενιαίου μετώπου διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων. 
Το σωματείο των εργαζομένων στα πρακτορεία (Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών) καλούσε χθες (Τετάρτη, 22:00) σε συγκέντρωση, για την περιφρούρηση της απεργίας, στην κεντρική πύλη της «Ίριδας», στο Κορωπί. Στο κάλεσμα απάντησαν με την παρουσία τους πολλές δεκάδες εργαζομένων, ανάμεσά τους και άτομα από τη συνέλευσή μας που αναρτήσαμε πανό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον αγώνα. Κατά την παραμονή των συγκεντρωμένων στο σημείο, που επιτηρούνταν από αστυνομική δύναμη, έγιναν έλεγχοι σε φορτηγά και λεωφορεία που εισέρχονταν και εξέρχονταν στο χώρο των τυπογραφείων της «Ίριδας», δίχως να προκύψει κάποια… παραφωνία, καθώς όπως διαπιστώθηκε ήταν άδεια.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων στα πρακτορεία είναι η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία. Επιπλέον ζητούν να καταστούν ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας στα τυπογραφεία της «Ίριδος», όπου περίπου 70 άτομα (του τμήματος διακίνησης) είναι αναγκασμένα να εργάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και -μεταξύ πολλών ακόμη προβλημάτων- να μοιράζονται μια τουαλέτα. Η χθεσινή απεργία επανέφερε και το αίτημα της επιστροφής των κομμένων επιδομάτων και μισθών από την «ΕΥΡΩΠΗ», καθώς και την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
Με τα θεσμικά σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ να έχουν ευτελίσει τους εργατικούς αγώνες, μια απεργία όπως η χθεσινή, που μπλοκάρει πανελλαδικά την κυκλοφορία εφημερίδων και επαναφέρει στο τραπέζι καίρια ζητήματα, όπως η υπογραφή νέων ΣΣΕ, αποκτά ειδική σημασία και ουδόλως πρέπει να αγνοείται. Ενώσεις και σωματεία που συμμορφώνονται δίχως «κιχ» στις προσταγές αφεντικών, κυβερνήσεων και διεθνών τους εταίρων και καθιστούν «ταμπού» την όποια συζήτηση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν πρέπει να έχουν κανένα λόγο στις διεκδικήσεις μας. 
Σιωπώντας, εκτονώνοντας την ένταση με απεργιακά πυροτεχνήματα και κλείνοντας το μάτι στα αφεντικά -που εκείνα πραγματικά εκπροσωπούν- έχουν απωλέσει κάθε σύνδεση με όλους/ες εμάς, τους ανέργους, τους απλήρωτους, και αυτούς που ματώνουμε καθημερινά για λίγες εκατοντάδες ευρώ. Εμείς είμαστε αυτοί/ες που, μέσα από το δρόμο της αυτοοργάνωσης, οφείλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας και των απολαβών μας. Στεκόμενοι αλληλέγγυοι/ες σε κάθε δίκαιο αγώνα εργαζομένων στον – τεχνηέντως- πολυδιασπασμένο μας κλάδο και δίχως καμία συμμόρφωση με το ζοφερό αύριο που μας ετοιμάζουν οι αριστερόστροφες/δεξιόστροφες κυβερνήσεις και τα φιλοεργοδοτικά σωματεία τους. Θα μας βρουν όλους/ες μπροστά τους.

Η επιτυχημένη απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία εφημερίδων Αθηνών, ματαιώνοντας την κυκλοφορία όλων των εντύπων, πανελλαδικά. Μια απεργία που, ως αναμενόταν, κηρύχθηκε παράνομη από τα φιλοεργοδοτικά δικαστήρια -ύστερα από προσφυγή της εταιρίας «ΕΥΡΩΠΗ»- αλλά συνεχίστηκε κανονικά και με περίσσια συμμετοχή και αγωνιστικότητα.
Μοναδική εξαίρεση η διαδικτυακή κυκλοφορία των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Η Καθημερινή», η εργοδοσία των οποίων -όπως συνέβη και στην περίπτωση των «καλοπληρωτών» Σκαναβή και Μπενέκου του «Ελεύθερου Τύπου» (οφείλουν δεδουλευμένα μηνών)- κάλεσαν το προσωπικό (συντάκτες, τεχνικούς, διοικητικούς) να εργαστούν κανονικά την Τετάρτη. Το δικαίωμα αυτό έδωσαν στα αφεντικά του Τύπου οι αρτιοσκληρωτικές ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ, οι οποίες επέλεξαν να αγνοήσουν τον αγώνα των συναδέλφων μας στα πρακτορεία και να μην κηρύξουν υποστηρικτική απεργία, που θα έστελνε το μήνυμα σχηματισμού ενός ενιαίου μετώπου διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων. 
Το σωματείο των εργαζομένων στα πρακτορεία (Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών) καλούσε χθες (Τετάρτη, 22:00) σε συγκέντρωση, για την περιφρούρηση της απεργίας, στην κεντρική πύλη της «Ίριδας», στο Κορωπί. Στο κάλεσμα απάντησαν με την παρουσία τους πολλές δεκάδες εργαζομένων, ανάμεσά τους και άτομα από τη συνέλευσή μας που αναρτήσαμε πανό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον αγώνα. Κατά την παραμονή των συγκεντρωμένων στο σημείο, που επιτηρούνταν από αστυνομική δύναμη, έγιναν έλεγχοι σε φορτηγά και λεωφορεία που εισέρχονταν και εξέρχονταν στο χώρο των τυπογραφείων της «Ίριδας», δίχως να προκύψει κάποια… παραφωνία, καθώς όπως διαπιστώθηκε ήταν άδεια.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων στα πρακτορεία είναι η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία. Επιπλέον ζητούν να καταστούν ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας στα τυπογραφεία της «Ίριδος», όπου περίπου 70 άτομα (του τμήματος διακίνησης) είναι αναγκασμένα να εργάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και -μεταξύ πολλών ακόμη προβλημάτων- να μοιράζονται μια τουαλέτα. Η χθεσινή απεργία επανέφερε και το αίτημα της επιστροφής των κομμένων επιδομάτων και μισθών από την «ΕΥΡΩΠΗ», καθώς και την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.
Με τα θεσμικά σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ να έχουν ευτελίσει τους εργατικούς αγώνες, μια απεργία όπως η χθεσινή, που μπλοκάρει πανελλαδικά την κυκλοφορία εφημερίδων και επαναφέρει στο τραπέζι καίρια ζητήματα, όπως η υπογραφή νέων ΣΣΕ, αποκτά ειδική σημασία και ουδόλως πρέπει να αγνοείται. Ενώσεις και σωματεία που συμμορφώνονται δίχως «κιχ» στις προσταγές αφεντικών, κυβερνήσεων και διεθνών τους εταίρων και καθιστούν «ταμπού» την όποια συζήτηση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν πρέπει να έχουν κανένα λόγο στις διεκδικήσεις μας. 
Σιωπώντας, εκτονώνοντας την ένταση με απεργιακά πυροτεχνήματα και κλείνοντας το μάτι στα αφεντικά -που εκείνα πραγματικά εκπροσωπούν- έχουν απωλέσει κάθε σύνδεση με όλους/ες εμάς, τους ανέργους, τους απλήρωτους, και αυτούς που ματώνουμε καθημερινά για λίγες εκατοντάδες ευρώ. Εμείς είμαστε αυτοί/ες που, μέσα από το δρόμο της αυτοοργάνωσης, οφείλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας και των απολαβών μας. Στεκόμενοι αλληλέγγυοι/ες σε κάθε δίκαιο αγώνα εργαζομένων στον – τεχνηέντως- πολυδιασπασμένο μας κλάδο και δίχως καμία συμμόρφωση με το ζοφερό αύριο που μας ετοιμάζουν οι αριστερόστροφες/δεξιόστροφες κυβερνήσεις και τα φιλοεργοδοτικά σωματεία τους. Θα μας βρουν όλους/ες μπροστά τους.

24ωρη απεργία στον ΒΗΜΑ FM 99,5

Τους δύο μήνες πλησιάζει η οφειλή δεδουλευμένων στον ΔΟΛ και η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη από τις 6 το πρωί ως τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΤΕΡ:

Αθήνα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου

24ωρη απεργία στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5»

Μετά την αρνητική κατάληξη του Δημοσίου Διαλόγου στον Ο.ΜΕ.Δ με τον εκπρόσωπο της διοίκησης του ραδιοσταθμού «ΒΗΜΑ FM 99,5», το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για αύριο Τετάρτη 23/09/2015 από τις 06:00 π.μ. έως τις 06:00 π.μ. της Πέμπτης 24/09/2015 με αίτημα: 
  • την εξόφληση των δεδουλευμένων των μηνών Ιουλίου 2015 και Αυγούστου 2015 στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού. 
 Καλούμε την Διοίκηση του ραδιοσταθμού «ΒΗΜΑ FM 99,5» να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος, Μαυράκης Παναγιώτης
Η Γενική Γραμματέας, Νικολέττα Τσουραμάνη
1 2 3 89