Η κρατικη δολοφονια στα Τεμπη, ο ρολος των ΜΜΕ και η απεργια-απεργοσπασια

Μετά το φιάσκο του επικοινωνιακού σόου που έστησαν πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι την ημέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος – το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προαναγγελθείσα κρατική δολοφονία δεκάδων ανθρώπων – στα Τέμπη, θα περίμενε κανείς μια σχετική αναδίπλωση από πλευράς τους.

Αλλά, φευ…

Με την αλαζονεία και την υποκρισία που συνοδεύει την Εξουσία, η κυβέρνηση που είχε κηρύξει εθνικό πένθος για το δυστύχημα στα Τέμπη, κατέθεσε την επόμενη μέρα της τραγωδίας ένα πολυνομοσχέδιο που -εκτός του ότι παραδίδει περαιτέρω τις δημόσιες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας σε επιχειρηματικά συμφέροντα- προωθεί εκ νέου την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα δημόσιου αγαθού, του νερού.

Επιχειρώντας να εκμηδενίσει το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ήταν ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες που οδήγησε σε αυτό το μακελειό, η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αναφορικά με τη συνέχεια της παράδοσης των δημόσιων αγαθών της υγείας, της ενέργειας και της παιδείας σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Για πολλοστή φορά αυτό που διαφαίνεται είναι ότι Κράτος και Κεφάλαιο προχωρούν χέρι-χέρι στην ιδιωτικοποίηση, τη χρηματιστηριοποίηση, την εργολαβοποίηση και την εμπορευματοποίηση των ζωτικών κοινών αγαθών απειλώντας τις ίδιες τις ζωές μας.

Σε αυτές τις πολιτικές έχουν έναν καλό σύμμαχο: Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Read more

Για τη σημερινη απεργια στα ΜΜΕ

 

Ως Συνέλευση, έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή μας στις απεργίες των ΜΜΕ που κηρύσσονται ετεροχρονισμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, προκειμένου, δήθεν, να καλυφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις όπως διακήρυττουν οι εργατοπατέρες του κλάδου. Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε απεργία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μία μέρα πριν την γενική απεργία της Πέμπτης 16/3 και ενώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα ποιούσε τη νήσσα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας για το έγκλημα στα Τέμπη. Δε φτάνει που προκήρυξε απεργία χωριστά από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η ΕΣΗΕΑ αποδυναμώνει και ξεφτιλίζει την έννοια της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ με το να μην καλεί σε συγκέντρωση και πορεία, παρά μόνο μετατρέπει την απεργία σε μια κενή μέρα χωρίς καμία δράση και καμία έκφραση των αιτημάτων της απεργίας.

Όπως σημειώναμε σε παλιότερο κείμενό μας: “τα απεργοσπαστικά επιχειρήματα που αρθρώνονται στον χώρο των ΜΜΕ, ως κεντρικό στόχο βάζουν τον διαχωρισμό των εργαζόμενων σε αυτά από την υπόλοιπη εργατική τάξη. Κι αυτό γίνεται με την επιστράτευση της «δημοσιογραφικής τέχνης» της ιδεολογικής αντιστροφής κι εξαπάτησης: “Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να απεργούν όταν έχει «γενική» απεργία, γιατί έτσι «στερούν από τον μέσο Έλληνα πολίτη το δικαίωμα της άμεσης ενημέρωσης για γεγονότα».
Προσέξτε την αντιστροφή: Από την μια η «συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας» (αυτοί που δουλεύουν, που απεργούν, που απολύονται; μάλλον αυτοί…) κι από την άλλη ο «πολίτης» που είναι «Έλληνας» και «μέσος» κι έχει «δικαιώματα». Τέσσερις λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες από το λεξικό της αστικής ιδεολογίας, έτσι ώστε να αποκρύψουν και να αντιστρέψουν τον εν εξέλιξη ταξικό πόλεμο…»

Η πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια αφορά στα απεργιακά δελτία, τα οποία μάλιστα στο παρελθόν (πιο πρόσφατα το 2016) έχουν περιγραφεί με λεπτομέρεια από το σωματείο με συγκεκριμένες ώρες μεταδόσεων αποκλειστικά για απεργιακά ζητήματα.
Παρά ταύτα, η «σούμα» έδειξε και πρόσφατα ξανά το εξής: Είτε απεργούν και μεταδίδουν πληροφορίες για την απεργία, είτε λειτουργούν κανονικά, κανάλια, ραδιοσταθμοί και ιστοσελίδες προβάλουν αποκλειστικά εικόνες από συγκρούσεις -ακόμα κι αν είναι ολίγων λεπτών, πετώντας επιδεικτικά την πληροφορία της απεργίας και της μαζικότητας στον κάλαθο των αχρήστων.

Σε μια περίοδο με ιστορικές αλεπάλληλες κρίσεις, όλοι και όλες αργά ή γρήγορα θα κριθούμε από την ιστορία για την στάση που κρατάμε. Στην βιομηχανία των ΜΜΕ, όπως και σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχει μια αρκετά μεγάλη γκάμα συμπεριφορών: άλλοι/ες γλείφουν τα αφεντικά τους, άλλοι/ες κοιτάνε την δουλειά τους και κάνουν πώς δεν βλέπουν, άλλοι/ες οργανώνονται συλλογικά σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του κεφαλαίου και να περάσουν στην αντεπίθεση. Εμείς ανήκουμε στην τελευταία κατηγορία.

3 μήνες απλήρωτοι στο ΔΟΛ – Απεργίες ζητούν οι εργαζόμενοι

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Εργασιακής Επιτροπής των εργαζομένων του ΔΟΛ, μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/2.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι κοντεύουν το 3μηνο απλήρωτοι και ήδη, από τις 8 Ιανουαρίου 2016 είχε σταλεί επιστολή στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, με την οποία ζητούσαν την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι η διοίκηση του ΔΟΛ να καταθέσει στους εργαζόμενους και στην ΕΣΗΕΑ, αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των καθυστερούμενων δεδουλευμένων και επαναφοράς της μισθοδοσίας στην κανονικότητα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Τέρμα πια οι αυταπάτες..

Απεργιακό αγώνα διαρκείας αποφάσισε και απαίτησε να διεξάγουν τα συνδικαλιστικά σωματεία του κλάδου η Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στο συγκρότημα του Ψυχάρη – ΔΟΛ αρχής γενομένης από επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18, Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016. Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των απλήρωτων συναδέλφων στο ΔΟΛ απ’ τις μέχρι σήμερα παρελκυστικές τακτικές τόσο της εταιρείας όσο και από ένα μέρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου, που εξανάγκασε ακόμη και τα εργοδοτικά συνδικαλιστικά φερέφωνα είτε να παραμείνουν άφωνα, είτε για λόγους τακτικής αναδίπλωσης να υπερθεματίσουν επί του παρόντος τις αποφάσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που απαιτούν:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων όπως έχουν προαναγγείλει διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, ειδικότερα από το διοικητικό προσωπικό του εμπορικού τομέα marketing του Ομίλου. Η πρόσληψη της νέας διευθύντριας Δ. Βουδούρη, ΜΕΤΟΧΟ δουλεμπορικών εταιρειών ενοικιάσεως προσωπικού, αποτελεί casus belli για τον κλάδο.
  • Κατάθεση και άμεση υλοποίηση από την εταιρεία χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων που αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο 2015, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016.
  • Επαναφορά στην κανονικότητα των πληρωμών των εργαζομένων χωρίς καμία καταστρατήγηση της ισχύουσας Εργατικής και Ασφαλιστικής Νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένων και της εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στα οικεία ταμεία).

Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές για την έκβαση του αγώνα των εργαζομένων, καθώς τα γνωστά συνδικαλιστικά φερέφωνα θα επιχειρήσουν με διάφορα τερτίπια να εκτονώσουν την όλη κατάσταση εις βάρος των εργαζομένων πάντα με το ίδιο «δια ταύτα»: στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε. Είτε ο κύριος Στ. Ψυχάρης θέλει να συνεχίσει την «μπίζνα» της ενημέρωσης, είτε θελήσει να «αποδράσει» και στις δυο περιπτώσεις, οφείλει κατ’ ελάχιστο να εξοφλήσει τους εργαζόμενους του. Το «πόθεν έσχες» είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο.

Συνάδελφοι /σες
Ο Αγώνας μας συνεχίζεται και κλιμακώνεται.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΟΛ
Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2016»

Αγώνας βάσης ενάντια στη σύμπραξη κράτους, αφεντικών, εργατοπατέρων

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο δημοσιογραφικό κλάδο την περασμένη Τετάρτη στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε tο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ως συμμετοχή των Ενώσεων μελών της στην πανελλαδική 24ωρη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Η απεργία του κλάδου κηρύχθηκε μια μέρα πριν, κατόπιν αιτήματος των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, με πρόσχημα να καλυφθούν δημοσιογραφικά τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ετσι, για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στο χώρο των μέσων ενημέρωσης διαδήλωσαν μόνοι τους στο κέντρο της Αθήνας αποκομμένοι και απομονωμένοι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Εξάλλου, όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου, η απεργοσπασία “πήγε σύννεφο”, κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που ώθησε την ΠΟΕΣΥ να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τα “κρούσματα απεργοσπασίας”, ξεκινώντας την αναφορά της σε εφημερίδες της επαρχίας, όταν στην έδρα της στην Αθήνα επιδεικνύει την ανικανότητα, την απροθυμία και την αδυναμία της να βάλει φρένο στην απεργοσπασία παραπέμποντας τους απεργοσπάστες -πολλοί εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτες αυτών των sites και παράλληλα μέλη της ΕΣΗΕΑ- στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των Ενώσεων μελών της.
Στη συγκέντρωση και πορεία της Τετάρτης συμμετείχε με πανό, δικό της μπλοκ και συνθήματα η “Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ”. Διαβάστε εδώ το κείμενο της Συνέλευσης που μοιράστηκε στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Όταν οι εργατοπατέρες κοιτάνε την πάρτη τους, εμείς κοιτάμε την τάξη μας

Με ανακοινώσεις σε δραματικό τόνο και αναφορές στο «τέλος του κλάδου των ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» υποδέχθηκαν οι Ενώσεις Συντακτών το -πράγματι ισοπεδωτικό για τον κόσμο της εργασίας- νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ένα νομοσχέδιο που, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, φέρνει σαρωτικές αλλαγές, καθώς ουσιαστικά αφανίζει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με μοναδικό σκοπό για άλλη μια φορά την αρπαγή των αποθεματικών. 
Ταυτόχρονα, με την κατάργηση του αγγελιοσήμου, ή τη μείωσή του και τη χρήση του για την ενίσχυση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) εν συνόλω, μετατρέπει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο και αναπόφευκτα τον οδηγεί σε «λουκέτο». Οι πρώτοι του κλάδου των ΜΜΕ που θα πληγούν είναι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Όσοι έχουν ακόμη δουλειά και κατάφεραν κάποια στιγμή στο παρελθόν να αποκτήσουν ασφάλιση στο Ταμείο του κλάδου θα πρέπει να αποχαιρετίσουν την προοπτική μιας καλύτερης σύνταξης που θα τους προσέφεραν οι ήδη υψηλές εισφορές που κατέβαλαν για επικούρηση μέχρι σήμερα. Έτσι κι αλλιώς όπως πάνε τα (μνημονιακά) πράγματα είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεχάσουν το όραμα της συνταξιοδότησης εντελώς, όπως άλλωστε και χιλιάδες ακόμη νέοι εργαζόμενοι. Όσοι, πάλι, είναι πιο κοντά στη συνταξιοδότηση θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματική ληστρική επιδρομή από πλευράς κράτους, καθώς θα δουν συντάξεις – πείνας, πλήρως αναντίστοιχες με τις εισφορές που επί σειρά ετών κατέβαλαν. Η ενοποίηση των ταμείων, ωστόσο, αποτελεί και μέγα – δώρο προς τα αφεντικά και τους οργανισμούς που οφείλουν τεράστια ποσά στα υφιστάμενα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πλέον θα μείνουν στα… αζήτητα και, εν τέλει, θα παραγραφούν. 
Οι αλλαγές αυτές, όμως, έφεραν στο τραπέζι των γραφειοκρατικών σωματείων των ΜΜΕ την κουβέντα για Ενιαίο Ταμείο. Έτσι λοιπόν αντί να προχωρήσει το όραμα για ένα Συνδικάτο Τύπου στη βάση της διεκδίκησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που έχουν απολεσθεί και καταπατηθεί βάναυσα, αυτό που προωθείται είναι, ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου στη βάση των συντεχνιακών συμφερόντων. 
Το επίδικο και αυτής της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το αγγελιόσημο το οποίο θα έπρεπε, εδώ και πολλά χρόνια, να είναι δικαίωμα για όσες και όσους έχουν βιώσει στο πετσί τους την στυγνή εργοδοτική εκμετάλλευση, κυρίως στα διαδικτυακά «μαγαζιά», νέων και παλαιότερων αφεντικών. Αντιθέτως αποτέλεσε συντεχνιακό προνόμιο, φίλτρο αποκλεισμού εργαζομένων και προνομιακή πρόσοδο Σωματείων, μόνο κατ’ όνομα, μιας και δεν μπόρεσαν να πάρουν πίσω ούτε μισή απόλυση και να υπερασπιστούν ούτε μισή συλλογική σύμβαση. 

Τι πραγματικά «πονά» τις Ενώσεις του κλάδου; 

Με το νέο νομοσχέδιο το κράτος υπόσχεται ασφάλιση στους μπλοκάκηδες του κλάδου ενώ αφήνει να διαρρέεται ότι σκέφτεται σοβαρά την επέκταση του αγγελιοσήμου (αν παραμείνει έστω και πετσοκομμένο) και στις διαδικτυακές γαλέρες όπου το συντριπτικό ποσοστό όσων εργάζονται για ψίχουλα, είναι εδώ και χρόνια ανασφάλιστο. Είναι όλες και όλοι εκείνοι και εκείνες, που παραμένουν αόρατοι για δεκαετίες, όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τα συντεχνιακά σωματεία του κλάδου. Και θα συνεχίσουν να μένουν αόρατοι μιας και ούτε αυτή η «μεταρρύθμιση» αγγίζει τη μαύρη και απλήρωτη εργασία, η οποία αποτελεί καθεστώς στον κλάδο. Πρόκειται για πάγια και εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή των αφεντικών που παρουσιάζεται και μεταφέρεται έμμεσα, μέσω της διαχρονικής γάγγραινας που λέγεται ασφάλιση με μπλοκάκι, καταποντίζοντας τα ταμεία. 
Το κράτος λοιπόν με τις παραπάνω ρυθμίσεις φαίνεται να παίρνει από τα «χέρια» των Ενώσεων το κομμάτι της ασφάλισης. Η προοπτική αυτή είναι που φέρνει στα «κάγκελα» τους εργατοπατέρες των ΜΜΕ, οι οποίοι, όπως διαρρέεται, ήδη στις επαφές τους με την κυβέρνηση προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουν το «μέγαρο» της οδού Ακαδημίας. Με τη διατήρηση ενός πετσοκομμένου αγγελιοσήμου και αυτόνομης υποδιεύθυνσης ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα. Αυτές ακριβώς οι διαπραγματεύσεις -και, κυρίως, οι βεβαιώσεις από πλευράς κυβέρνησης- είναι και ο λόγος που οι εν λόγω Ενώσεις δεν έχουν ξεκινήσει -ούτε και πρόκειται- κάποιον μαχητικό αγώνα διαρκείας. Αυτό το «δωράκι», η σανίδα σωτηρίας από την κυβέρνηση προς τους εργατοπατέρες, είναι η βάση περαιτέρω διαχωρισμού των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη, διάρρηξης της ενότητας των αγωνιζόμενων απέναντι στο ασφαλιστικό και πηγή εκδήλωσης κανιβαλικών πρακτικών μεταξύ τους. Έτσι οι Ενώσεις-Συντεχνίες θα συνεχίζουν να βάζουν στα ταμεία τους ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα που λέγεται αγγελιόσημο, για να διατηρούνται έστω και ως Σωματεία σφραγίδες, μετατρέποντας εαυτούς σε ακόμα πιο σκληρή συντεχνία συνδικαλιστών ζόμπι. 
Ενδεικτική της επικείμενης συνθηκολόγησης που επιβουλεύονται, είναι ότι δεν έχουν μπει καν στο κόπο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο για τις αλλαγές, διατηρώντας παράλληλα το πέπλο απροσδιοριστίας και σύγχυσης, ακριβώς για να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη της αγωνιστικής εγρήγορσης. 
Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό πρέπει να βρει, σύσσωμο, απέναντί του όλους και όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Με κινητοποιήσεις μαχητικές και διαρκείας. Ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ωστόσο, πρέπει ταυτόχρονα να αγωνιστούμε και ενάντια στα γραφειοκρατικά «σωματεία» του Τύπου. Η διατήρηση της κοινωνικής ασφάλισης, η διατήρηση του ολόδικού μας πλούτου, επουδενί δεν πρέπει να αφεθούν στα χέρια όσων ευθύνονται για τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τη σιωπηρή συνενοχή σε χιλιάδες εργοδοτικά εγκλήματα, για την απομάκρυνση της βάσης του κλάδου από τον πραγματικό συνδικαλισμό. Οι υπάρχουσες Ενώσεις στα ΜΜΕ, όσα Ενιαία Ταμεία και Ενιαία Συνδικάτα και να ιδρύσουν, θα κρύβουν πίσω τους τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες λογικές. Ας αναζητήσουν χείρα βοηθείας στα υπουργικά γραφεία και στις φιέστες των αφεντικών με τα οποία συναλλάσσονται. 
Εμείς, οι εργαζόμενοι/-ες στα Μέσα Ενημέρωσης, ας αδράξουμε, με τη σειρά μας, την ευκαιρία για να γεννήσουμε τις δικές μας δομές και τους μεγάλους αγώνες του αύριο. 

Αγώνας διαρκείας για την κοινωνική ασφάλιση. 

Καμία σανίδα σωτηρίας στους εργατοπατέρες των ΜΜΕ 

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ






Κυριακή 17 Γενάρη: Απεργία στον κλάδο του βιβλίου – Εκκρεμεί και πάλι η κήρυξη απεργίας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου


Ανακοίνωση – κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου- Χάρτου Αττικής
Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά.
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά.
Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται και ψηφίζονται. Ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενάντια στις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος.
Μπροστά μας, την Κυριακή 17 Γενάρη, λίγες ημέρες δηλαδή μετά από ένα ακόμα σερί 3 εργάσιμων Κυριακών μέσα στον -ούτως ή άλλως- εξοντωτικό Δεκέμβρη, έχουμε άλλο ένα κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και βέβαια και μιας μειοψηφίας βιβλιοπωλείων, στο πλαίσιο των «8 Κυριακών» το χρόνο. Πίσω μας έχουμε τους αγώνες όλης της προηγούμενης περιόδου, την καταστολή-διώξεις που έχουμε δεχθεί και όλη την πολυμέτωπη επίθεση που ως εργαζόμενοι βιώνουμε. Μπροστά λοιπόν σε όλη αυτή τη δυσχερή κατάσταση δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!
Πρόκειται για ένα μέτρο που επιφέρει την ακόμα μεγαλύτερη εξόντωσή μας και την υφαρπαγή του όποιου ελεύθερου χρόνου μας. Που έρχεται να επιδεινώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που ως εργαζόμενοι βιώνουμε, με την υπερεντατικοποίηση και την επιβαλλόμενη ορθοστασία, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς ή και την μη καταβολή των δεδουλευμένων, τις απολύσεις και τα τόσα άλλα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας.
Ο αγώνας μας λοιπόν συνεχίζεται, καθώς η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της θητεία και παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει, διατήρησε το σχετικό νόμο. Και όχι μόνο δεν είχε φανεί τελικά διατεθειμένη να κάνει βήματα προς την ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά με το 3ο μνημόνιο που έφερε άφησε ανοιχτό το πεδίο και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά. Βέβαια, την ίδια ώρα με περίσσιο θράσος προς τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας τα «θετικά σημεία» του μνημονίου της, διακήρυττε ανάμεσα σε άλλα ότι πέτυχε την επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας!
Για μια ακόμα Κυριακή λοιπόν προχωράμε σε απεργία στον κλάδο μας. Από την αρχή, θεωρώντας ότι ο αγώνας αυτός, για να έχει προοπτική, θα πρέπει να δοθεί για το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, απαιτούμε κάθε φορά από την ΟΙΥΕ την έγκαιρη κήρυξη πανελλαδικής απεργίας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου. Κάτι που τελικά έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, αν και σχεδόν πάντοτε την τελευταία στιγμή. Κάτι που όμως δεν έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, όπως για την περασμένη Κυριακή (27/12/15), την 8η Κυριακή του 2015 με τα μαγαζιά ανοιχτά. Παράλληλα, καλούμε και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο εμπόριο ανά την ελληνική επικράτεια να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας και να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και να συντονίσουμε τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε.
Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα και μέσα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.
Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας και ενάντια στο σχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και κατατρομοκράτησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.Σχέδιο που σηματοδοτήθηκε πρόσφατα και από την καταδίκη σε πρώτο βαθμό -από μια ξεκάθαρα μεροληπτική υπέρ της εργοδοσίας δικαστική έδρα- 2 συναδέλφων μας για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, έπειτα από την επίθεση που δεχθήκαμε από την εργοδοσία και τα ΜΑΤ ένα ακριβώς χρόνο πριν, την Κυριακή 28/12/14, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου. Σχέδιο που το είδαμε να εφαρμόζεται ξανά στην προαναφερόμενη «αλυσίδα πολιτισμού» και στην τελευταία Κυριακάτικη απεργία μας στις 27/12/15, από τη μία με τον μπράβο της εργοδοσίας να επιχειρεί να εμποδίσει το μοίρασμα ανακοινώσεων στους συναδέλφους μέσα στο κατάστημα και από την άλλη με συνεργάτες του Ιανού να μας επιτίθενται ακόμα και με μπουκάλια! [βλ. σχετική ανταπόκριση]. Ας το επαναλάβουμε με το λόγο και με τη δράσης μας: Καμία εργοδοτική μεθόδευση δεν πρόκειται να βάλει φραγμό στους ταξικούς αγώνες μας!
Μπροστά μας έχουμε μια σειρά από ανοιχτά πεδία μάχης, όπως τον αγώνα για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και για να βάλουμε ένα φρένο στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζονται (όπως τις αμέσως επόμενες ημέρες για το ασφαλιστικό), στην εφαρμογή των μνημονίων καθώς και στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και βασιζόμενοι στις δικές μας πλάτες και με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, με τη συσπείρωσή στο Σύλλογό μας να συνεχίζουμε ολοένα και πιο δυναμικά να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε συλλογικά μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Επίσης αναγκαίος είναι και ο συντονισμός των εργατικών σωματείων στη βάση των κοινών συμφερόντων της τάξης μας. Όπως άλλωστε και η συστράτευση του συνόλου των αντιστεκόμενων και καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας στους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες καθώς και η σύνδεση των αγώνων αυτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Απεργία στον κλάδο του βιβλίου την Κυριακή 27/12

Δεν δουλεύουμε – Δεν ψωνίζουμε

Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά.
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά.
Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας
Συνεχίζουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται και ψηφίζονται. Ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενάντια στις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ («8 Κυριακές»), τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά, όπως και πέρσι, για 3 συνεχόμενες Κυριακές μέσα στον ούτως ή άλλως εξοντωτικό Δεκέμβρη! Βρισκόμαστε ήδη μπροστά στην 3η συνεχόμενη Κυριακή(στις 27/12), που προστέθηκε (στις ψηφισμένες από το καλοκαίρι του 2013 «7 Κυριακές» ) πέρσι τέτοια περίοδο μέσω τροπολογίας σε άσχετο νόμο.
Πρόκειται για ένα μέτρο που επιφέρει την ακόμα μεγαλύτερη εξόντωσή μας και την υφαρπαγή του όποιου ελεύθερου χρόνου μας. Που έρχεται να επιδεινώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που ως εργαζόμενοι βιώνουμε, με την υπερεντατικοποίηση και την επιβαλλόμενη ορθοστασία, αλλά και τους πετσοκομμένους μισθούς ή και την μη καταβολή των δεδουλευμένων, τις απολύσεις και τα τόσα άλλα κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας και ασυδοσίας.
Ο αγώνας μας λοιπόν συνεχίζεται, καθώς η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της θητεία και παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει, διατήρησε το σχετικό νόμο. Και όχι μόνο δεν είχε φανεί τελικά διατεθειμένη να κάνει βήματα προς την ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά με το 3ο μνημόνιο που έφερε άφησε ανοιχτό το πεδίο και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά. Βέβαια, την ίδια ώρα με περίσσιο θράσος προς τους εργαζόμενους, παρουσιάζοντας τα «θετικά σημεία» του μνημονίου της, διακήρυττε ανάμεσα σε άλλα ότι πέτυχε την επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας!
Για μια ακόμα Κυριακή λοιπόν προχωράμε σε απεργία στον κλάδο μας. Από την αρχή, θεωρώντας ότι ο αγώνας αυτός, για να έχει προοπτική, θα πρέπει να δοθεί για το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, απαιτούμε κάθε φορά από την ΟΙΥΕ την έγκαιρη κήρυξη πανελλαδικής απεργίας σε όλο τον κλάδο του εμπορίου. Κάτι που τελικά έγινε σε κάποιες περιπτώσεις, αν και σχεδόν πάντοτε την τελευταία στιγμή. Κάτι που όμως δεν έγινε σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, όπως για την Κυριακή αυτή (27/12), όπως και πέρσι βέβαια, όταν είχε πρωτοεπιβληθεί η 8η Κυριακή. Παράλληλα, καλούμε και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία στο εμπόριο ανά την ελληνική επικράτεια να αντιληφθούμε τις ευθύνες μας και να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση και να συντονίσουμε τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε.
Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα και μέσα από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.
Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας και ενάντια στο σχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και κατατρομοκράτησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Σχέδιο που σηματοδοτήθηκε πρόσφατα και από την καταδίκη -από μια ξεκάθαρα μεροληπτική υπέρ της εργοδοσίας δικαστική έδρα- 2 συναδέλφων μας για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή περιφρούρηση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, έπειτα από την επίθεση που δεχθήκαμε από την εργοδοσία και τα ΜΑΤ ένα ακριβώς χρόνο πριν, την Κυριακή 28/12/14, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου.
Μπροστά μας έχουμε μια σειρά από ανοιχτά πεδία μάχης, όπως τον αγώνα για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας και για να βάλουμε ένα φρένο στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζονται, στην εφαρμογή των μνημονίων καθώς και στην εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και βασιζόμενοι στις δικές μας πλάτες και με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, με τη συσπείρωσή στο Σύλλογό μας να συνεχίζουμε ολοένα και πιο δυναμικά να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε συλλογικά μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Επίσης αναγκαίος είναι και ο συντονισμός των εργατικών σωματείων στη βάση των κοινών συμφερόντων της τάξης μας. Όπως άλλωστε και η συστράτευση του συνόλου των αντιστεκόμενων και καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας στους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες καθώς και η σύνδεση των αγώνων αυτών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ για την μαζική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός την Τετάρτη 22/12: «Ποινικοποίηση των συλλογικών εργατικών αγώνων: η νέα συνεισφορά του ΙΑΝΟΥ …στον πολιτισμό»

48ωρη απεργία στον ραδιοσταθμό «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 93,2» των Νίκου Χατζηνικολάου – Ανδρέα Γ. Κουρή

Μετά την αρνητική κατάληξη του Δημοσίου Διαλόγου στον Ο.ΜΕ.Δ με την εκπρόσωπο της διοίκησης του ραδιοσταθμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ (πρώην ORANGE) 93,2» το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση της  εξαγγελθείσας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης από τις 06:00 π.μ. της  Δευτέρας  07/12/2015 έως τις 06:00 π.μ. της Τετάρτης 09/12/2015 με αιτήματα :
– Την εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους Τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού, επίσης να παρέχετε την κατά νόμο έκδοση αναλυτικών εξοφλητικών αποδείξεων για κάθε μήνα που εξοφλείτε.
– Την καταβολή στη Ένωσή μας των παρακρατηθεισών συνδρομών των μελών μας κατ” εφαρμογή της ΣΣΕ μας.
Καλούμε την Διοίκηση του ραδιοσταθμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ (πρώην ORANGE) 93,2» να προχωρήσει στην άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας.
Το ΔΣ της ΕΤΕΡ

Χέρι χέρι η αστική δικαιοσύνη με την εργοδοτική ασυδοσία για τους συλληφθέντες του ΙΑΝΟΥ

Δημοσιεύουμε μια πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής για την έκβαση της δίκης των συλληφθέντων συναδέλφων μας από την απεργία της Κυριακής 28/12/14 που εκδόθηκε τη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης.
Σήμερα, Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015, εκδικάστηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η υπόθεση της δίωξης των 2 συναδέλφων μας που είχαν συλληφθεί έπειτα από την επίθεση των ΜΑΤ στην απεργιακή μας συγκέντρωση έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός την Κυριακή 28/12/14 (κατόπιν σχετικής μήνυσης της εργοδοσίας).
Αν, όπως γράφαμε και στη σχετική ανακοίνωσή μας, τη μέρα που δεχθήκαμε την επίθεση «αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι πίσω από τη βιτρίνα της κουλτούρας και του πολιτισμού βρίσκεται η πιο στυγνή εργοδοσία, που συμβαδίζει με την κρατική καταστολή και βία», σήμερα καταδείχθηκε ότι στο πλάι τους έχουν και τη δικαστική εξουσία.
Από μια δικαστική έδρα με ξεκάθαρη μεροληπτική στάση υπέρ της εργοδοσίας του Ιανού, των διευθυντικών στελεχών του που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας και του αστυνομικού, οι 2 συνάδελφοι μας καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωσημε την κατηγορία για «παράνομη βία» σε 10 μήνες με 3ετή αναστολή. Οι άλλοι 2 που συνελήφθησαν όντας περαστικοί από το σημείο της επίθεσης αθωώθηκαν. Ενώ από την πλευρά μας ασκήθηκε έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.
Αυτό που η αστική δικαιοσύνη σήμερα καταδίκασε είναι τις συλλογικές αντιστάσεις που ως σωματείο κι από κοινού με τους συναδέλφους μας και με τον κόσμο του αγώνα ορθώνουμε απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία και απέναντι στους αντεργατικούς νόμους που τη στηρίζουν. Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια πλειάδα αντίστοιχων αποφάσεων ενάντια σε μια σειρά εργατικών αγώνων. Είναι πλήρως ενταγμένη στο -ολοένα εξελισσόμενο και με αμείωτο ρυθμό εφαρμοζόμενο- σχέδιο ποινικοποίησης, καταστολής και κατατρομοκράτησης των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης.
.
Ωστόσο, κόντρα στη στόχευση των εργοδοτών (στόχευση που εξυπηρετήθηκε και μέσα από τη συγκεκριμένη δίωξη),εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε και να πολεμάμε την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Και στον Ιανό και σε κάθε εργασιακό χώρο. Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και ενάντια σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε στα εργατικά δικαιώματά και συμφέροντά μας, στη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής
 bookworker.wordpress.com

Κι όταν λέμε απεργία, εννοούμε ΑΠΕΡΓΙΑ

Η πρώτη μαζική απεργιακή κινητοποίηση επί της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι πια γεγονός. Στις 12 Νοέμβρη δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων απέργησαν, με τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και πολλών ακόμη πόλεων να γεμίζουν, έπειτα από καιρό, από ανθρώπους και συνθήματα, αντιτάσσοντας τα εργατικά συμφέροντα απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.

Ως Συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων, Φοιτητών στα ΜΜΕ συμμετείχαμε στην κινητοποίηση, καλώντας σε προσυγκέντρωση επί της συμβολής των Πατησίων και Μάρνης, όπου «παραδοσιακά» μαζεύονται τα σωματεία του κάδου. Η εικόνα που αντικρίσαμε, τούτη τη φορά, είναι και η πληρέστερη απάντηση, ακόμη και για τον πιο αδαή, σε όλα όσα βιώνουμε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια: Οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ απείχαν… πανηγυρικά! Πέραν των τεχνικών της ΕΤΕΡ και της ΕΤΙΤΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και πρωτοβουλίας εργαζομένων στην ΕΡΤ, τα λοιπά σωματεία, ακόμη και οι αριστερές παρατάξεις με τις φλογερές αγωνιστικές ανακοινώσεις, προτίμησαν, όπως φαίνεται, να… λιαστούν και δεν κατέβασαν ούτε ένα πανό, έστω για την τιμή των… όπλων. Και όλα αυτά παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις για συμμετοχή στην απεργία και το μακροσκελές κείμενο της ΠΟΕΣΥ -που άπαντα σωματεία συνυπέγραψαν- το οποίο έβαζε τα ζητήματα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης, του νέου ασφαλιστικού νόμου, του αγγελιόσημου (που πάει προς κατάργηση και ξυπνά τα «αντανακλαστικά» των εργατοπατέρων του κλάδου), της περιστολής συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κ.ό.κ. Είναι τα ίδια ακριβώς «σωματεία», που λίγες ημέρες νωρίτερα εξεγέρθηκαν λόγω του νέου ρυθμιστικού νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Εξάλλου, δεν μπορεί να προσπεραστεί το γεγονός ότι αυτή τη φορά τα σωματεία στο χώρο των ΜΜΕ κήρυξαν απεργία μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους, για  πρώτη φορά από το 2012, και όχι μια ημέρα νωρίτερα, προκειμένου, δήθεν, να καλυφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις όπως διακήρυσσαν στο κοντινό παρελθόν οι εργατοπατέρες του κλάδου. Ως Συνέλευση, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στις απεργίες των ΜΜΕ που κηρύσσονται ετεροχρονισμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, εντούτοις η κοινή κάθοδος στο δρόμο ακυρώθηκε στην πράξη. Με ευθύνη των ίδιων των σωματείων που από τη μια καλούσαν τους εργαζόμενους στο χώρο της ενημέρωσης να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στην πανελλαδική 24ωρη απεργία και από την άλλη δεν όριζαν κανένα σημείο προσυγκέντρωσης όπου “παραδοσιακά” μαζεύονται τα σωματεία του κλάδου για τους εργαζόμενους που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Και ενώ η ΠΟΕΣΥ έκανε λόγο για «αντιμετώπιση απεργοσπαστικών κινήσεων» και για «απεργιακά δελτία», κανάλια, ραδιοσταθμοί και ιστοσελίδες έσπασαν για ακόμη μια φορά την απεργία με τα Πειθαρχικά τους Συμβούλια των σωματείων να τυρβάζουν ανέμελα. Εύλογα, εγείρονται διάφορα ερωτήματα αναφορικά με τις προθέσεις της ΠΟΕΣΥ να κηρύξει απεργία την ίδια μέρα με την πανελλαδική απεργία όταν τα προηγούμενα χρόνια σφύριζε αδιάφορη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για κάθοδο σε απεργιακό αγώνα διαρκείας (!) για την υπεράσπιση του αγγελιόσημου τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς η αγωνιστική ρητορεία είναι άκρως αναποτελεσματική και ιστορικά υπονομευτική για την έκβαση των εργατικών αγώνων που οφείλουν να στοχεύουν αποκλειστικά στη ρήξη με προοπτική τη νίκη.
Μέρα κινητοποιήσεων
Θεωρώντας ότι η μέρα απεργίας είναι μέρα μαχητικού αγώνα, μετά τη λήξη της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης, μέλη της συνέλευσής μας κατευθυνθήκαμε στο σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Κυψέλη (οδός Κερκύρας) και στο υποκατάστημα της Pizza Fan που βρίσκεται απέναντι, όπου και πραγματοποιήθηκε δίωρος αποκλεισμός με αφορμή τις εκδικητικές απολύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις και για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν όπως είναι η ανακύκλωση εργαζομένων, η υπερεντατικοποίηση, οι μισθοί πείνας, και οι απλήρωτες υπερωρίες.
Προσεγγίζοντας το σημείο μας περίμενε μία αναπάντεχη έκπληξη. Διμοιρία ΥΜΕΤ, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ και της (πρώην; ) ομάδας Δέλτα και ασφαλίτες είχαν παραταχθεί πέριξ του σούπερ μάρκετ εμποδίζοντάς μας αρχικά την πρόσβαση στην κεντρική είσοδο. Η δυναμική παρουσία με συνθήματα περίπου 150 ατόμων από σωματεία (ΣΒΕΟΔ, ΣΣΜ, ΣΥΒΧΑ), εργατικές συνελεύσεις, συλλογικότητες και πολλών αλληλέγγυων έκανε σύντομα τις αστυνομικές δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν και τελικά να αποχωρήσουν από την κύρια είσοδο του καταστήματος.. Μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν τρικάκια και η γειτονιά της Κυψέλης ενημερώθηκε τόσο για την «Α Β της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» όσο και για το ότι «στην Pizza Fan (σ.σ. η εργασία) δεν είναι καθόλου fun» (μότο από τα το κείμενο που μοιράστηκε).
Η απεργιακή ημέρα ολοκληρώθηκε με ακόμα έναν δίωρο αποκλεισμό στο υποκατάστημα της Pizza Fan στο Γαλάτσι (οδός Καραϊσκάκη), ο οποίος διοργανώθηκε από τα σωματεία ΣΒΕΟΔ και ΣΣΜ και στηρίχθηκε από δεκάδες αλληλέγγυες/ους.
Προς τα αφεντικά, τους κρατικούς εντολοδόχους και όλους αυτούς τους «συνδικαλιστές», που επί χρόνια δίνουν τιτάνιο αγώνα για να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από το μαχητικό συνδικαλισμό και να ευτελίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, έχουμε να υποσχεθούμε ένα μόνο πράγμα:
Αδιαπραγμάτευτο αγώνα βάσης, ενάντια στη σύμπραξη κράτους – αφεντικών – εργατοπατέρων
Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
1 2 3 6