Η κρατικη δολοφονια στα Τεμπη, ο ρολος των ΜΜΕ και η απεργια-απεργοσπασια

Μετά το φιάσκο του επικοινωνιακού σόου που έστησαν πολιτικοί αρχηγοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι την ημέρα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος – το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προαναγγελθείσα κρατική δολοφονία δεκάδων ανθρώπων – στα Τέμπη, θα περίμενε κανείς μια σχετική αναδίπλωση από πλευράς τους.

Αλλά, φευ…

Με την αλαζονεία και την υποκρισία που συνοδεύει την Εξουσία, η κυβέρνηση που είχε κηρύξει εθνικό πένθος για το δυστύχημα στα Τέμπη, κατέθεσε την επόμενη μέρα της τραγωδίας ένα πολυνομοσχέδιο που -εκτός του ότι παραδίδει περαιτέρω τις δημόσιες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας σε επιχειρηματικά συμφέροντα- προωθεί εκ νέου την ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα δημόσιου αγαθού, του νερού.

Επιχειρώντας να εκμηδενίσει το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ήταν ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες που οδήγησε σε αυτό το μακελειό, η ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αναφορικά με τη συνέχεια της παράδοσης των δημόσιων αγαθών της υγείας, της ενέργειας και της παιδείας σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Για πολλοστή φορά αυτό που διαφαίνεται είναι ότι Κράτος και Κεφάλαιο προχωρούν χέρι-χέρι στην ιδιωτικοποίηση, τη χρηματιστηριοποίηση, την εργολαβοποίηση και την εμπορευματοποίηση των ζωτικών κοινών αγαθών απειλώντας τις ίδιες τις ζωές μας.

Σε αυτές τις πολιτικές έχουν έναν καλό σύμμαχο: Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Read more

Για τη σημερινη απεργια στα ΜΜΕ

 

Ως Συνέλευση, έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή μας στις απεργίες των ΜΜΕ που κηρύσσονται ετεροχρονισμένα από την υπόλοιπη κοινωνία, προκειμένου, δήθεν, να καλυφθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις όπως διακήρυττουν οι εργατοπατέρες του κλάδου. Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε απεργία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μία μέρα πριν την γενική απεργία της Πέμπτης 16/3 και ενώ όλη την προηγούμενη εβδομάδα ποιούσε τη νήσσα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας για το έγκλημα στα Τέμπη. Δε φτάνει που προκήρυξε απεργία χωριστά από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η ΕΣΗΕΑ αποδυναμώνει και ξεφτιλίζει την έννοια της απεργίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ με το να μην καλεί σε συγκέντρωση και πορεία, παρά μόνο μετατρέπει την απεργία σε μια κενή μέρα χωρίς καμία δράση και καμία έκφραση των αιτημάτων της απεργίας.

Όπως σημειώναμε σε παλιότερο κείμενό μας: “τα απεργοσπαστικά επιχειρήματα που αρθρώνονται στον χώρο των ΜΜΕ, ως κεντρικό στόχο βάζουν τον διαχωρισμό των εργαζόμενων σε αυτά από την υπόλοιπη εργατική τάξη. Κι αυτό γίνεται με την επιστράτευση της «δημοσιογραφικής τέχνης» της ιδεολογικής αντιστροφής κι εξαπάτησης: “Οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να απεργούν όταν έχει «γενική» απεργία, γιατί έτσι «στερούν από τον μέσο Έλληνα πολίτη το δικαίωμα της άμεσης ενημέρωσης για γεγονότα».
Προσέξτε την αντιστροφή: Από την μια η «συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας» (αυτοί που δουλεύουν, που απεργούν, που απολύονται; μάλλον αυτοί…) κι από την άλλη ο «πολίτης» που είναι «Έλληνας» και «μέσος» κι έχει «δικαιώματα». Τέσσερις λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες από το λεξικό της αστικής ιδεολογίας, έτσι ώστε να αποκρύψουν και να αντιστρέψουν τον εν εξέλιξη ταξικό πόλεμο…»

Η πρόταση που έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια αφορά στα απεργιακά δελτία, τα οποία μάλιστα στο παρελθόν (πιο πρόσφατα το 2016) έχουν περιγραφεί με λεπτομέρεια από το σωματείο με συγκεκριμένες ώρες μεταδόσεων αποκλειστικά για απεργιακά ζητήματα.
Παρά ταύτα, η «σούμα» έδειξε και πρόσφατα ξανά το εξής: Είτε απεργούν και μεταδίδουν πληροφορίες για την απεργία, είτε λειτουργούν κανονικά, κανάλια, ραδιοσταθμοί και ιστοσελίδες προβάλουν αποκλειστικά εικόνες από συγκρούσεις -ακόμα κι αν είναι ολίγων λεπτών, πετώντας επιδεικτικά την πληροφορία της απεργίας και της μαζικότητας στον κάλαθο των αχρήστων.

Σε μια περίοδο με ιστορικές αλεπάλληλες κρίσεις, όλοι και όλες αργά ή γρήγορα θα κριθούμε από την ιστορία για την στάση που κρατάμε. Στην βιομηχανία των ΜΜΕ, όπως και σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχει μια αρκετά μεγάλη γκάμα συμπεριφορών: άλλοι/ες γλείφουν τα αφεντικά τους, άλλοι/ες κοιτάνε την δουλειά τους και κάνουν πώς δεν βλέπουν, άλλοι/ες οργανώνονται συλλογικά σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του κεφαλαίου και να περάσουν στην αντεπίθεση. Εμείς ανήκουμε στην τελευταία κατηγορία.

Όταν οι εργατοπατέρες κοιτάνε την πάρτη τους, εμείς κοιτάμε την τάξη μας

Με ανακοινώσεις σε δραματικό τόνο και αναφορές στο «τέλος του κλάδου των ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» υποδέχθηκαν οι Ενώσεις Συντακτών το -πράγματι ισοπεδωτικό για τον κόσμο της εργασίας- νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ένα νομοσχέδιο που, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, φέρνει σαρωτικές αλλαγές, καθώς ουσιαστικά αφανίζει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με μοναδικό σκοπό για άλλη μια φορά την αρπαγή των αποθεματικών. 
Ταυτόχρονα, με την κατάργηση του αγγελιοσήμου, ή τη μείωσή του και τη χρήση του για την ενίσχυση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) εν συνόλω, μετατρέπει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο και αναπόφευκτα τον οδηγεί σε «λουκέτο». Οι πρώτοι του κλάδου των ΜΜΕ που θα πληγούν είναι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Όσοι έχουν ακόμη δουλειά και κατάφεραν κάποια στιγμή στο παρελθόν να αποκτήσουν ασφάλιση στο Ταμείο του κλάδου θα πρέπει να αποχαιρετίσουν την προοπτική μιας καλύτερης σύνταξης που θα τους προσέφεραν οι ήδη υψηλές εισφορές που κατέβαλαν για επικούρηση μέχρι σήμερα. Έτσι κι αλλιώς όπως πάνε τα (μνημονιακά) πράγματα είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεχάσουν το όραμα της συνταξιοδότησης εντελώς, όπως άλλωστε και χιλιάδες ακόμη νέοι εργαζόμενοι. Όσοι, πάλι, είναι πιο κοντά στη συνταξιοδότηση θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματική ληστρική επιδρομή από πλευράς κράτους, καθώς θα δουν συντάξεις – πείνας, πλήρως αναντίστοιχες με τις εισφορές που επί σειρά ετών κατέβαλαν. Η ενοποίηση των ταμείων, ωστόσο, αποτελεί και μέγα – δώρο προς τα αφεντικά και τους οργανισμούς που οφείλουν τεράστια ποσά στα υφιστάμενα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πλέον θα μείνουν στα… αζήτητα και, εν τέλει, θα παραγραφούν. 
Οι αλλαγές αυτές, όμως, έφεραν στο τραπέζι των γραφειοκρατικών σωματείων των ΜΜΕ την κουβέντα για Ενιαίο Ταμείο. Έτσι λοιπόν αντί να προχωρήσει το όραμα για ένα Συνδικάτο Τύπου στη βάση της διεκδίκησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που έχουν απολεσθεί και καταπατηθεί βάναυσα, αυτό που προωθείται είναι, ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου στη βάση των συντεχνιακών συμφερόντων. 
Το επίδικο και αυτής της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το αγγελιόσημο το οποίο θα έπρεπε, εδώ και πολλά χρόνια, να είναι δικαίωμα για όσες και όσους έχουν βιώσει στο πετσί τους την στυγνή εργοδοτική εκμετάλλευση, κυρίως στα διαδικτυακά «μαγαζιά», νέων και παλαιότερων αφεντικών. Αντιθέτως αποτέλεσε συντεχνιακό προνόμιο, φίλτρο αποκλεισμού εργαζομένων και προνομιακή πρόσοδο Σωματείων, μόνο κατ’ όνομα, μιας και δεν μπόρεσαν να πάρουν πίσω ούτε μισή απόλυση και να υπερασπιστούν ούτε μισή συλλογική σύμβαση. 

Τι πραγματικά «πονά» τις Ενώσεις του κλάδου; 

Με το νέο νομοσχέδιο το κράτος υπόσχεται ασφάλιση στους μπλοκάκηδες του κλάδου ενώ αφήνει να διαρρέεται ότι σκέφτεται σοβαρά την επέκταση του αγγελιοσήμου (αν παραμείνει έστω και πετσοκομμένο) και στις διαδικτυακές γαλέρες όπου το συντριπτικό ποσοστό όσων εργάζονται για ψίχουλα, είναι εδώ και χρόνια ανασφάλιστο. Είναι όλες και όλοι εκείνοι και εκείνες, που παραμένουν αόρατοι για δεκαετίες, όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τα συντεχνιακά σωματεία του κλάδου. Και θα συνεχίσουν να μένουν αόρατοι μιας και ούτε αυτή η «μεταρρύθμιση» αγγίζει τη μαύρη και απλήρωτη εργασία, η οποία αποτελεί καθεστώς στον κλάδο. Πρόκειται για πάγια και εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή των αφεντικών που παρουσιάζεται και μεταφέρεται έμμεσα, μέσω της διαχρονικής γάγγραινας που λέγεται ασφάλιση με μπλοκάκι, καταποντίζοντας τα ταμεία. 
Το κράτος λοιπόν με τις παραπάνω ρυθμίσεις φαίνεται να παίρνει από τα «χέρια» των Ενώσεων το κομμάτι της ασφάλισης. Η προοπτική αυτή είναι που φέρνει στα «κάγκελα» τους εργατοπατέρες των ΜΜΕ, οι οποίοι, όπως διαρρέεται, ήδη στις επαφές τους με την κυβέρνηση προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουν το «μέγαρο» της οδού Ακαδημίας. Με τη διατήρηση ενός πετσοκομμένου αγγελιοσήμου και αυτόνομης υποδιεύθυνσης ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα. Αυτές ακριβώς οι διαπραγματεύσεις -και, κυρίως, οι βεβαιώσεις από πλευράς κυβέρνησης- είναι και ο λόγος που οι εν λόγω Ενώσεις δεν έχουν ξεκινήσει -ούτε και πρόκειται- κάποιον μαχητικό αγώνα διαρκείας. Αυτό το «δωράκι», η σανίδα σωτηρίας από την κυβέρνηση προς τους εργατοπατέρες, είναι η βάση περαιτέρω διαχωρισμού των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη, διάρρηξης της ενότητας των αγωνιζόμενων απέναντι στο ασφαλιστικό και πηγή εκδήλωσης κανιβαλικών πρακτικών μεταξύ τους. Έτσι οι Ενώσεις-Συντεχνίες θα συνεχίζουν να βάζουν στα ταμεία τους ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα που λέγεται αγγελιόσημο, για να διατηρούνται έστω και ως Σωματεία σφραγίδες, μετατρέποντας εαυτούς σε ακόμα πιο σκληρή συντεχνία συνδικαλιστών ζόμπι. 
Ενδεικτική της επικείμενης συνθηκολόγησης που επιβουλεύονται, είναι ότι δεν έχουν μπει καν στο κόπο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο για τις αλλαγές, διατηρώντας παράλληλα το πέπλο απροσδιοριστίας και σύγχυσης, ακριβώς για να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη της αγωνιστικής εγρήγορσης. 
Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό πρέπει να βρει, σύσσωμο, απέναντί του όλους και όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Με κινητοποιήσεις μαχητικές και διαρκείας. Ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ωστόσο, πρέπει ταυτόχρονα να αγωνιστούμε και ενάντια στα γραφειοκρατικά «σωματεία» του Τύπου. Η διατήρηση της κοινωνικής ασφάλισης, η διατήρηση του ολόδικού μας πλούτου, επουδενί δεν πρέπει να αφεθούν στα χέρια όσων ευθύνονται για τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τη σιωπηρή συνενοχή σε χιλιάδες εργοδοτικά εγκλήματα, για την απομάκρυνση της βάσης του κλάδου από τον πραγματικό συνδικαλισμό. Οι υπάρχουσες Ενώσεις στα ΜΜΕ, όσα Ενιαία Ταμεία και Ενιαία Συνδικάτα και να ιδρύσουν, θα κρύβουν πίσω τους τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες λογικές. Ας αναζητήσουν χείρα βοηθείας στα υπουργικά γραφεία και στις φιέστες των αφεντικών με τα οποία συναλλάσσονται. 
Εμείς, οι εργαζόμενοι/-ες στα Μέσα Ενημέρωσης, ας αδράξουμε, με τη σειρά μας, την ευκαιρία για να γεννήσουμε τις δικές μας δομές και τους μεγάλους αγώνες του αύριο. 

Αγώνας διαρκείας για την κοινωνική ασφάλιση. 

Καμία σανίδα σωτηρίας στους εργατοπατέρες των ΜΜΕ 

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ






Στο “σφαγείο” εργαζόμενοι στην Prime Media του Κοπελούζου – 12 απολύσεις από το πρωί, σε “Newsbeast” και “news.gr” (σε εξέλιξη)

Με απολύσεις εργαζόμενων των newsbeast.grκαι news.grξεκίνησε η Τετάρτη στον όμιλο του Χρήστου Κοπελούζου. Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν στους δημοσιογράφους των ειδησεογραφικών σάιτ και τους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου από τον διευθυντή Βίκτωρα Μοντζέλι. Από τις τρεις πρωινές απολύσεις, ο αριθμός ανήλθε το μεσημέρι στις οκτώ και, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, πλέον φθάνει τις δώδεκα! Στην Prime Media επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία, με τους εργαζόμενους να φοβούνται συνέχιση του μπαράζ απολύσεων. (Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση).

Ενδεικτικό της στάσης που έχουν επιλέξει να κρατούν τα “κεφάλια” της Prime Media είναι το γεγονός ότι στην τελευταία απεργία του κλάδου των ΜΜΕ (26 Νοεμβρίου) ο διευθυντής του ομίλου Βίκτωρας Μοντζέλι δεν επέτρεψε την είσοδο και την επαφή με τους εργαζόμενους (που εργάζονταν κανονικά) σε κλιμάκιο του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. 
 
Αυτές οι πρακτικές δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, καθώς στα περισσότερα ειδησεογραφικά σάιτς υπάρχουν ανασφάλιστοι και με πενιχρούς μισθούς εργαζόμενοι. Αυτό που άπαντες συνδέει, ωστόσο, είναι ότι κανένα σωματείο δεν τους αναγνωρίζει και παραμένουν ακάλυπτοι. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συλλογική αντίδραση απέναντι στα αφεντικά του κλάδου.

Στο “σφαγείο” εργαζόμενοι στην Prime Media του Κοπελούζου – 12 απολύσεις από το πρωί, σε “Newsbeast” και “news.gr” (σε εξέλιξη)

Με απολύσεις εργαζόμενων των newsbeast.grκαι news.grξεκίνησε η Τετάρτη στον όμιλο του Χρήστου Κοπελούζου. Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν στους δημοσιογράφους των ειδησεογραφικών σάιτ και τους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου από τον διευθυντή Βίκτωρα Μοντζέλι. Από τις τρεις πρωινές απολύσεις, ο αριθμός ανήλθε το μεσημέρι στις οκτώ και, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, πλέον φθάνει τις δώδεκα! Στην Prime Media επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία, με τους εργαζόμενους να φοβούνται συνέχιση του μπαράζ απολύσεων. (Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση).

Ενδεικτικό της στάσης που έχουν επιλέξει να κρατούν τα “κεφάλια” της Prime Media είναι το γεγονός ότι στην τελευταία απεργία του κλάδου των ΜΜΕ (26 Νοεμβρίου) ο διευθυντής του ομίλου Βίκτωρας Μοντζέλι δεν επέτρεψε την είσοδο και την επαφή με τους εργαζόμενους (που εργάζονταν κανονικά) σε κλιμάκιο του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. 
 
Αυτές οι πρακτικές δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, καθώς στα περισσότερα ειδησεογραφικά σάιτς υπάρχουν ανασφάλιστοι και με πενιχρούς μισθούς εργαζόμενοι. Αυτό που άπαντες συνδέει, ωστόσο, είναι ότι κανένα σωματείο δεν τους αναγνωρίζει και παραμένουν ακάλυπτοι. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η οργάνωση και η συλλογική αντίδραση απέναντι στα αφεντικά του κλάδου.

Ανταπόκριση από την απεργία ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η χτεσινή (02/11) απεργιακή κινητοποίηση στην οδό Ερμού ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Εκατοντάδες απεργοί και αλληλέγγυοι, εργατικοί σύλλογοι, σωματεία βάσης, εργατικές συνελεύσεις και συλλογικότητες, καθώς και συνελεύσεις γειτονιάς πλαισίωσαν την απεργιακή συγκέντρωση την οποία καλούσε το “συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια” και η οποία στάθηκε για πάνω από 8 ώρες έξω από τα πολυκαταστήματα του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε ότι η χτεσινή ήταν η πρώτη από τις 7 Κυριακές κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούσαν, γεγονός το οποίο ενισχύθηκε και από το “τυράκι” της έναρξης της περιόδου των εκπτώσεων. 
φωτό από ΣΥΒΧΑ
Από τις 09.30 το πρωί οι απεργοί/αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν και με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν πώς δεν θα γίνει ανεκτή η κατάργηση της αργίας καμία Κυριακή του χρόνου.

Εξαιρετικά θετική ανταπόκριση υπήρχε από δεκάδες εργαζόμενους στα εν λόγω καταστήματα οι οποίοι πλαισίωσαν τη συγκέντρωση, αρνούμενοι/ες ουσιαστικά να υπακούσουν στις απέλπιδες απόπειρες των υπευθύνων τους να τους πείσουν να εισέλθουν σε όσα καταστήματα είχαν ανοίξει.

Το πανό της Συνέλευσής μας
Δεν έλειψαν και κωμικοτραγικές καταστάσεις με τσιράκια των εργοδοτών να επιχειρούν να καταγράψουν με τα κινητά τους τους/τις συναδέλφους/ισσες που παρέμεναν πεισματικά στο πλάι των συγκεντρωμένων. Υπήρξαν επίσης και λιγοστοί “αγανακτισμένοι καταναλωτές” οι οποίοι – συνεπικουρούμενοι από την αστυνομία – επιτηδευμένα επιχειρούσαν να εισέλθουν εντός των καταστημάτων, μη σεβόμενοι την απεργιακή κινητοποίηση. Και στις δύο περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι απάντησαν δυναμικά.
Η πολύωρη κινητοποίηση έληξε το απόγευμα με την πραγματοποίηση πορείας σε όλο το μήκος της Ερμού, η οποία κατέληξε στο Μοναστηράκι.

 H επόμενη συνέλευση (απολογιστικού χαρακτήρα) του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την Τρίτη 11 Νοέμβρη στις 6.30μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ.

Επιπρόσθετες φωτογραφίες από τον συνάδελφο Ορέστη Σεφέρογλου.

Ανταπόκριση από την απεργία ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η χτεσινή (02/11) απεργιακή κινητοποίηση στην οδό Ερμού ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Εκατοντάδες απεργοί και αλληλέγγυοι, εργατικοί σύλλογοι, σωματεία βάσης, εργατικές συνελεύσεις και συλλογικότητες, καθώς και συνελεύσεις γειτονιάς πλαισίωσαν την απεργιακή συγκέντρωση την οποία καλούσε το “συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια” και η οποία στάθηκε για πάνω από 8 ώρες έξω από τα πολυκαταστήματα του εμπορικότερου δρόμου της Αθήνας. Υπενθυμίζουμε ότι η χτεσινή ήταν η πρώτη από τις 7 Κυριακές κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούσαν, γεγονός το οποίο ενισχύθηκε και από το “τυράκι” της έναρξης της περιόδου των εκπτώσεων. 
φωτό από ΣΥΒΧΑ
Από τις 09.30 το πρωί οι απεργοί/αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν και με πανό και συνθήματα διαδήλωσαν πώς δεν θα γίνει ανεκτή η κατάργηση της αργίας καμία Κυριακή του χρόνου.

Εξαιρετικά θετική ανταπόκριση υπήρχε από δεκάδες εργαζόμενους στα εν λόγω καταστήματα οι οποίοι πλαισίωσαν τη συγκέντρωση, αρνούμενοι/ες ουσιαστικά να υπακούσουν στις απέλπιδες απόπειρες των υπευθύνων τους να τους πείσουν να εισέλθουν σε όσα καταστήματα είχαν ανοίξει.

Το πανό της Συνέλευσής μας
Δεν έλειψαν και κωμικοτραγικές καταστάσεις με τσιράκια των εργοδοτών να επιχειρούν να καταγράψουν με τα κινητά τους τους/τις συναδέλφους/ισσες που παρέμεναν πεισματικά στο πλάι των συγκεντρωμένων. Υπήρξαν επίσης και λιγοστοί “αγανακτισμένοι καταναλωτές” οι οποίοι – συνεπικουρούμενοι από την αστυνομία – επιτηδευμένα επιχειρούσαν να εισέλθουν εντός των καταστημάτων, μη σεβόμενοι την απεργιακή κινητοποίηση. Και στις δύο περιπτώσεις οι συγκεντρωμένοι απάντησαν δυναμικά.
Η πολύωρη κινητοποίηση έληξε το απόγευμα με την πραγματοποίηση πορείας σε όλο το μήκος της Ερμού, η οποία κατέληξε στο Μοναστηράκι.

 H επόμενη συνέλευση (απολογιστικού χαρακτήρα) του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια έχει οριστεί για την Τρίτη 11 Νοέμβρη στις 6.30μμ στα γραφεία του ΣΥΒΧΑ.

Επιπρόσθετες φωτογραφίες από τον συνάδελφο Ορέστη Σεφέρογλου.

Φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση στην Ερμού ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Μια πρώτη ενημέρωση από την απεργιακή συγκέντρωση, εδώ: http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2014/04/blog-post_13.html

1 2 3