Εκδηλωση-Συζητηση: Ξυλο, χημικα, αφεντικα στις πλατες φωτορεπορτερ & δημοσιογραφων

Αν προσεγγίσουμε τους εργαζόμενους των ΜΜΕ στον δρόμο, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερως ένα υποκείμενο, ως ένα σώμα, θα διαπιστώσουμε ότι το κορμί μας είναι γεμάτο σημάδια. Το κεφάλι μας είναι σκισμένο με ράμματα, όπως του Μάριου Λώλου απ’ τις γκλοπιές που δέχτηκε το 2012. Το πρόσωπό μας κοκκινισμένο απ’ τη γροθιά που δέχτηκε από ματατζή η Τατιάνα Μπόλαρη το 2011 καταμεσής της πλατείας Συντάγματος. Ακόμη χειρότερα έχει μείνει χωρίς ακοή, όπως ο Μανώλης Κυπραίος που την έχασε από βομβίδα κρότου λάμψης επίσης το 2011. Και σ’ όλα αυτά προστίθενται κάμποσοι ακόμη μώλωπες από πάνω ως και κάτω κατεστραμμένα από τα χημικά πνευμόνια, γιατί μέσα στη δεκαετία που ακολούθησε καταγράφηκαν αμέτρητα ακόμη περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Ξύλο και χημικά σε όλη την επικράτεια

Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί δεκάδες περιστατικά κατασταλτικής βίας από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη, με θύματά της ακόμη και ρεπόρτερ διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Read more

Εκδηλωση – συζητηση Παρασκευη 10/2, 19.00 στη Νομικη

Στοχοποίηση φωτορεπόρτερ / δημοσιογράφων στο δρόμο και κρατική καταστολή

Η κρατική βία κατά εργαζομένων των ΜΜΕ στο δρόμο εκδηλώνεται και κορυφώνεται παράλληλα με τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις διαδηλώσεις που γέμισαν τους δρόμους των πόλεων τα τελευταία χρόνια.

Καταστολή, Εξουσία και Θεσμικό Πλαίσιο

Ο έλεγχος στη μετάδοση της πληροφορίας αποδεικνύεται καθοριστικός. Η απόκρυψη κι η διαστρέβλωση των γεγονότων αποτελούν τις πλέον συνήθεις πρακτικές, με το κράτος να οχυρώνεται διαρκώς και νομοθετικά.

Απέναντί μας και τα αφεντικά – Τα Σωματεία απόντα

Τη στιγμή που οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις έχουν μετατρέψει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε εργασιακές «γαλέρες», τα σωματεία περιορίζονται στην έκδοση ανακοινώσεων.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Είμαστε σταθερά στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας/ου.
Διεκδικούμε ορατότητα στο δρόμο, ανεμπόδιστη καταγραφή της μαρτυρίας.
Στεκόμαστε απέναντι στη βίαιη απόπειρα χειραγώγησης από κράτος και αφεντικά.

Εκδήλωση – συζήτηση
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 19.00
στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής
Συμμετέχουν συνάδελφοι φωτορεπόρτερ

Συνέλευση εργαζομένων / ανέργων / φοιτητών στα ΜΜΕ (Κατάληψη ΕΣΗΕΑ)

Στοχοποιηση φωτορεπορτερ / δημοσιογραφων στο δρομο και κρατικη καταστολη

Η κρατική βία κατά εργαζομένων των ΜΜΕ στον δρόμο εκδηλώνεται και κορυφώνεται παράλληλα με τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις διαδηλώσεις που γέμισαν τους δρόμους των πόλεων τα τελευταία χρόνια.

Καταστολή, Εξουσία και Θεσμικό Πλαίσιο

Ο έλεγχος στη μετάδοση της πληροφορίας αποδεικνύεται καθοριστικός. Η απόκρυψη κι η διαστρέβλωση των γεγονότων αποτελούν τις πλέον συνήθεις πρακτικές, με το κράτος να οχυρώνεται διαρκώς και νομοθετικά.

Απέναντί μας και τα αφεντικά – Τα Σωματεία απόντα

Τη στιγμή που οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις έχουν μετατρέψει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε εργασιακές «γαλέρες», τα σωματεία περιορίζονται στην έκδοση ανακοινώσεων.

Μοναδικό μας στήριγμα η αλληλεγγύη

Να είμαστε σταθερά στο πλευρό κάθε συναδέλφισσας/ου, διεκδικώντας στο δρόμο ορατότητα και ανεμπόδιστη καταγραφή της μαρτυρίας μακριά από τις βίαιες απόπειρες χειραγώγησης από κράτος και αφεντικά.

Εκδήλωση – συζήτηση
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, 19.00
στο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής

Συνέλευση εργαζομένων / ανέργων / φοιτητών στα ΜΜΕ (Κατάληψη ΕΣΗΕΑ)

(Θα ακολουθήσει αφίσα και κείμενο σε επόμενο χρόνο)

Με 38 σφαιρες και μπολικο μιντιακο βοθρο

«Είκοσι ετών και σεσημασμένος για κλοπές ο άνδρας που σκοτώθηκε».

«Επίσκεψη Θεοδωρικάκου στους 7 αστυνομικούς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία στο Πέραμα».

Αφού διαβάσαμε 2 χαρακτηριστικούς τίτλους ειδήσεων (λίγα λεπτά μετά το συμβάν ο πρώτος, λίγες ώρες μετά ο δεύτερος) για την κρατική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από μπάτσους της ΔΙΑΣ ας ξεκαθαρίσουμε 2 πράγματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα. Ο Νίκος Σαμπάνης δεν «σκοτώθηκε». Δολοφονήθηκε από τα ένστολα μαντρόσκυλα τα οποία δρουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες. Τα όπλα σηκώνονται και χρησιμοποιούνται πολύ πιο εύκολα από όσο θέλουν να πιστεύουν οι φιλήσυχοι πολίτες και οι πυλωροί των ΜΜΕ.

Κατά δεύτερον δεν έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά αρμόδιος υπουργός για ζητήματα ασφάλειας να επισκέπτεται συλληφθέντες μπάτσους που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Και μάλιστα μία μέρα μετά το περιστατικό και την ίδια μέρα που περιορίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του παιδιού που δολοφονήθηκε. Το μήνυμα της εξουσίας πάντα ήταν ξεκάθαρο. Το κράτος δίνει εντολή, η αστυνομία εκτελεί και αν συμβεί στραβή… Ε, συνέβη. Οι μηχανισμοί είναι εκεί για να βάλουν πλάτη.

Η κάλυψη της δολοφονίας από τα ΜΜΕ (ηλεκτρονικά και «παραδοσιακά») από την πρώτη κιόλας μετάδοση ζέχνει δόγμα ασφάλειας, ρατσισμό και θανατοπολιτική. Οι ζωές κάποιων έχουν μεγαλύτερη αξία από τις ζωές κάποιων άλλων. Οι κρατικοί μηχανισμοί το κάνουν ξεκάθαρο απ΄άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη. Από τη Μινεάπολη μέχρι τον Ασπρόπυργο και από τη Χιλή μέχρι τη Νότια Κορέα.

Την πρωτοκαθεδρία στο πώς μπορούν τα ΜΜΕ να ξεπεράσουν και την ίδια τους την χυδαία πέτσα την έχει πλέον ένα outsider. Αλλά με κομβικό ρόλο στο πώς και με ποια συχνότητα φτάνει μία είδηση στα μάτια μας ή στα αυτιά μας. Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ναι αυτό το ρημάδι το ΑΠΕ – ΜΠΕ που αποτελεί τον μεσάζοντα μεταξύ της φωνής της εκάστοτε κρατικής εξουσίας και τους πολίτες. Βέβαια ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων από ένα γραφείο προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης έχει μια απόσταση. Είναι γνωστό ότι ο ρόλος του ΑΠΕ – ΜΠΕ αποτελεί κλειδί για τις εκάστοτε εξουσιαστικές επιταγές που πρέπει να εμπεδωθούν από το πόπολο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων στη χώρα έχει συνδρομή στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η είδηση φτάνει στους δέκτες σχεδόν χωρίς καμία παραλλαγή από το αρχικό τηλεγράφημα μιας και όλοι χρησιμοποιούν ως πηγή το πρακτορείο χωρίς πολλές φορές να το αναφέρουν. Και ας υπάρχει η ίδια φράση, ή το ίδιο κείμενο καρμπόν σε δεκάδες μίντια ταυτόχρονα.

Το πρώτο λοιπόν τηλεγράφημα που μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη έγραφε για μια αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα που άφησε πίσω 7 τραυματίες αστυνομικούς και έναν νεκρό. Άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένα ειδησεογραφικό Μέσο μετά από ένα περιστατικό με πυροβολισμούς μέσα σε κατοικημένη περιοχή που είχε ένα νεκρό να αναφέρει πρώτα… τους τραυματίες μπάτσους. Οι ζωές κάποιων είναι πιο αξιοβίωτες από άλλες, το ξαναείπαμε αυτό. Μετά από λίγο ο τίτλος άλλαξε και έγινε ο «δημοσιογραφικά ορθός».

Αυτοκίνητο με σφαίρες μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα

Τάκης Σάγιας / Eurokinissi

Συμπτώσεις που δεν είναι και τόσο συμπτώσεις

Πέραν όμως από τον τίτλο ας δούμε και την ουσία του περιεχομένου. Ένα αυτοκίνητο με «κακοποιούς» και «σεσημασμένους» εμβόλισε τις μηχανές αστυνομικών, τους τραυμάτισε και εκείνοι αποφάσισαν ότι πρέπει να βγάλουν τα πιστόλια και να τους γαζώσουν. Οι μπάτσοι έχουν το ελεύθερο να γαζώνουν ένα όχημα όταν κρίνουν ότι οι «περιστάσεις το απαιτούν». Το είδαμε και σε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην οδό Μάρνη στις αρχές του Οκτώβρη του 2021. Όταν ένα όχημα που είχε καταγγελθεί ως κλεμμένο από την ιδιοκτήτριά του εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας με τους αστυνομικούς να το περικυκλώνουν και τον οδηγό του να προσπαθεί να διαφύγει. 09:30 το πρωί σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας. Σύμφωνα με την αστυνομία ένας μπάτσος της ΔΙΑΣ «με αυτοθυσία γατζώθηκε από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου ώστε να σταματήσει το όχημα». Αυτό κατέστη δυνατό μετά από καταιγισμό πυροβολισμών από πλευράς αστυνομικών με τον οδηγό του οχήματος (για τον  οποίο να σημειωθεί ότι τα ΜΜΕ έτρεξαν να τονίσουν ότι επρόκειτο για «άνδρα αλβανικής καταγωγής με πάνω από 70 κλοπές στην “καριέρα” του») να συλλαμβάνεται βαρύτατα τραυματισμένος από τις σφαίρες.

Και στα δύο περιστατικά παρατηρούμε ένα αρκετά επικίνδυνο μοτίβο. Πέρα από το γεγονός ότι οι σφαίρες από όπλα μπάτσων σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας, δίπλα στα σπίτια μας και για τα ΜΜΕ είναι απλά Παρασκευή. Οι τραυματίες αστυνομικοί αναφέρονται πολύ γρήγορα στη ροή των γεγονότων ώστε να φτιαχτεί η κοινωνική συναίνεση ότι το να γαζώνεις ένα αυτοκίνητο με 3 παιδιά μέσα σε μια γειτονιά είναι κάτι δικαιολογημένο άρα και αποδεκτό. Άρα μίνιμουμ πολιτική φθορά για τους εντολοδόχους των πιστολέρο. Επίσης οι «τραυματίες» μεταφέρονται όλοι στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401 όπου ως εκ θαύματος βγαίνουν από εκεί σώοι και αβλαβείς. Και στις 2 περιπτώσεις οι ισχυρισμοί των μπάτσων που έτρεξαν να αναμεταδώσουν καρμπόν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Η κοινωνική συναίνεση ωστόσο τροφοδοτείται και από ένα διπλό παιχνίδι που παίζουν τα ΜΜΕ με κυβερνητική εντολή. Αρχικά τόσο στην περίπτωση της Μάρνης όσο και σε εκείνη του Περάματος η ταυτότητα των ανθρώπων που ενεπλάκησαν με αστυνομικούς είτε υπερτονίζεται («Αλβανός», «Ρουμάνος», «Πακιστανός», «άστεγος», «χρήστης ουσιών», «Ρομά»), είτε υπονοείται μέσα από τη χρήση της ηλικίας, της πρότερης εμπλοκής με το νόμο και της περιοχής από την οποία κατάγεται. Στην δεύτερη κατηγορία πατάνε πάνω στα χειρότερα ρατσιστικά και κανιβαλιστικά ένστικτα, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, πυροδοτώντας αντι-Ρομά αντανακλαστικά που υιοθετούν λογικές όπως το «και λίγα τους έκαναν όταν μπαίνουν κάθε μέρα στα σπίτια μας τι πρέπει να κάνουμε;» μέχρι το ναζιστικής έμπνευσης «τελικό ξεκαθάρισμα με τους γύφτους».

«Σύμφωνα με πηγές…»

Πολλές φορές έχουμε διαβάσει τη φράση «σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης» ή «σύμφωνα με πηγές του υπουργείου» ή «πηγές της αστυνομίας»  Για να μην υπάρχει καμιά αυταπάτη το «σύμφωνα με πηγές» μεταφράζεται ως άμεση γραμμή της εξουσίας προς τα μίντια τα οποία την υιοθετούν στο 100%. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο «σεσημασμένος» δολοφονηθείς έγινε «18χρονος πατέρας» που «καθόταν στο πίσω κάθισμα του οχήματος». Και αφού έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα των μπάτσων περί κακοποιών που διψούν για αίμα έρχεται και η αυτοκριτική. Την οποία κάνουν τα μίντια για λογαριασμό του κράτους. Ο τίτλος «Τα τρία λάθη στο Πέραμα φέρνουν αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. – Το πόρισμα της Αστυνομίας» άλλωστε είναι ενδεικτικός. Μία κυβέρνηση που έχει αναγάγει την επικοινωνία σε βασικό πυλώνα της πολιτικής της, βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση του δόγματος ισονομίας και απόδοσης ευθυνών που πλασάρει εδώ και τρία χρόνια. Και που βρίσκει την ευκαιρία πατώντας επί των, διατρημένων από τις σφαίρες των υπηρεσιακών, πτωμάτων να προχωρήσει εκ νέου στον «εκσυγχρονισμό» της αστυνομίας, δηλαδή σε αποτελεσματικότερη καταστολή και σε αποτελεσματικότερους εκπαιδευμένους δολοφόνους μπάτσους. Την ίδια επικοινωνιακή διαχείριση βλέπουμε σχεδόν δύο χρόνια τώρα και με την πανδημία αλλά και όσον αφορά τα καθημερινά εγκλήματα εναντίον μεταναστών στα σύνορα της χώρας. Δολοφονίες, πνιγμοί, επαναπροωθήσεις αλλά αυτά δεν φτάνουν στα μίντια, τα οποία τηρούν με υπέρμετρη προθυμία την ομερτά στην οποία τους έχει ορκίσει το κράτος.

Και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις η αντίληψη του κράτους περί του τι έγινε στο Πέραμα και στο κάθε Πέραμα, πέρα από την επίσκεψη-πολιτική κάλυψη του Προ.Πο. Θεοδωρικάκου στους δολοφόνους μπάτσους και την σχεδόν καθημερινή επικοινωνιακή φιέστα σε αστυνομικά τμήματα με δωρεές νέων μηχανών και οχημάτων στην ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται και με την σιδηρά πυγμή που αντιμετώπισε 2 διαδηλώσεις σε διάστημα 24 ωρών, μία για τη δολοφονία του Σαμπάνη στο Πέραμα και μία για την υπόθεση των 14 συλληφθέντων από την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ και την υποχρεωτική λήψη DNA. Η πορεία για την κρατική δολοφονία χτυπήθηκε με σφοδρότητα δίνοντας το μήνυμα ότι «έτσι έχουν τα πράγματα. Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί για όλους. Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται σε μία λωρίδα». Μία διαδήλωση για μια κρατική δολοφονία απαντιέται με ωμή καταστολή, γκλοπ και χημικά. Η νομιμότητα θα εφαρμοστεί ακόμα και αν ανοίξουμε τα κεφάλια κάποιων εκατοντάδων ανθρώπων. Ακόμα και όταν σηκώνουμε το όπλο μας για να πυροβολήσουμε. Έτσι και αλλιώς «τι δουλειά είχαν να κλέψουν το αυτοκίνητο και να μην σταματήσουν στα σινιάλα της αστυνομίας».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Ας έχουν στο μυαλό τους λοιπόν όλοι αυτοί «που έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι» και όλοι εκείνοι που σπεύδουν να αφήσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο πάνω σε νεκρά σώματα ότι ο βρώμικος ρόλος τους δεν περνά απαρατήρητος. Μέσα στην κρατικά επιχορηγούμενη εκκωφαντική σιγή ασυρμάτου που επιβάλλει η εξουσία και υλοποιούν τα ΜΜΕ θα είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε ότι σαν εργαζόμενοι/ες στον κλάδο και πολιτικά υποκείμενα στεκόμαστε στο πλάι όλων όσοι θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως αόρατοι και αναλώσιμοι.

(Η κεντρική φωτογραφία του κειμένου είναι του Βασίλη Ψωμά από την Eurokinissi)

Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ – Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Νεα ιστοσελιδα και e-mail

Αρκετούς μήνες μετά την «κατάρρευση» του μπλογκ μας (katalipsiesiea.blogspot.com) και μετά τις άκαρπες προσπάθειές μας για την ανάνηψή (sic) του από την google είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη νέα ιστοσελίδα katalipsiesiea.espivblogs.net καθώς και τη νέα διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας katalipsiesiea@espiv.net της συνέλευσής μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του espiv για τη φιλοξενία.

Να θυμίσουμε πως η προηγούμενη ιστοσελίδα μας, όπως και το email μας είχαν απενεργοποιηθεί λίγες ώρες αφότου δημοσιεύσαμε κείμενο που καταγγέλλαμε τις εργασιακές συνθήκες στον όμιλο Βαξεβάνη και με το οποίο καλούσαμε σε παρέμβαση. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος εργοδότης εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της αδυναμίας πρόσβασης στο υλικό μας, και επιχείρησε να λοιδορήσει τη συνέλευσή μας.

Δυστυχώς, όμως, τόσο για τον προαναφερόμενο όσο και για τους υπόλοιπους εργοδότες, είμαστε και πάλι σε θέση να γίνουμε ορατοί (και) στο διαδίκτυο, συνεχίζοντας να φέρνουμε στην επιφάνεια τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι συνάδελφοί/ισσες μας στις εκάστοτε επιχειρήσεις της βιομηχανίας των ΜΜΕ. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείων των 12 χρόνων πορείας της συνέλευσης έχει μεταφερθεί στο νέο site, και σύντομα θα ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των κειμένων.

Όταν οι εργατοπατέρες κοιτάνε την πάρτη τους, εμείς κοιτάμε την τάξη μας

Με ανακοινώσεις σε δραματικό τόνο και αναφορές στο «τέλος του κλάδου των ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος» υποδέχθηκαν οι Ενώσεις Συντακτών το -πράγματι ισοπεδωτικό για τον κόσμο της εργασίας- νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ένα νομοσχέδιο που, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, φέρνει σαρωτικές αλλαγές, καθώς ουσιαστικά αφανίζει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με μοναδικό σκοπό για άλλη μια φορά την αρπαγή των αποθεματικών. 
Ταυτόχρονα, με την κατάργηση του αγγελιοσήμου, ή τη μείωσή του και τη χρήση του για την ενίσχυση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) εν συνόλω, μετατρέπει τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο και αναπόφευκτα τον οδηγεί σε «λουκέτο». Οι πρώτοι του κλάδου των ΜΜΕ που θα πληγούν είναι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Όσοι έχουν ακόμη δουλειά και κατάφεραν κάποια στιγμή στο παρελθόν να αποκτήσουν ασφάλιση στο Ταμείο του κλάδου θα πρέπει να αποχαιρετίσουν την προοπτική μιας καλύτερης σύνταξης που θα τους προσέφεραν οι ήδη υψηλές εισφορές που κατέβαλαν για επικούρηση μέχρι σήμερα. Έτσι κι αλλιώς όπως πάνε τα (μνημονιακά) πράγματα είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεχάσουν το όραμα της συνταξιοδότησης εντελώς, όπως άλλωστε και χιλιάδες ακόμη νέοι εργαζόμενοι. Όσοι, πάλι, είναι πιο κοντά στη συνταξιοδότηση θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματική ληστρική επιδρομή από πλευράς κράτους, καθώς θα δουν συντάξεις – πείνας, πλήρως αναντίστοιχες με τις εισφορές που επί σειρά ετών κατέβαλαν. Η ενοποίηση των ταμείων, ωστόσο, αποτελεί και μέγα – δώρο προς τα αφεντικά και τους οργανισμούς που οφείλουν τεράστια ποσά στα υφιστάμενα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πλέον θα μείνουν στα… αζήτητα και, εν τέλει, θα παραγραφούν. 
Οι αλλαγές αυτές, όμως, έφεραν στο τραπέζι των γραφειοκρατικών σωματείων των ΜΜΕ την κουβέντα για Ενιαίο Ταμείο. Έτσι λοιπόν αντί να προχωρήσει το όραμα για ένα Συνδικάτο Τύπου στη βάση της διεκδίκησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που έχουν απολεσθεί και καταπατηθεί βάναυσα, αυτό που προωθείται είναι, ένα Ενιαίο Ταμείο Τύπου στη βάση των συντεχνιακών συμφερόντων. 
Το επίδικο και αυτής της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το αγγελιόσημο το οποίο θα έπρεπε, εδώ και πολλά χρόνια, να είναι δικαίωμα για όσες και όσους έχουν βιώσει στο πετσί τους την στυγνή εργοδοτική εκμετάλλευση, κυρίως στα διαδικτυακά «μαγαζιά», νέων και παλαιότερων αφεντικών. Αντιθέτως αποτέλεσε συντεχνιακό προνόμιο, φίλτρο αποκλεισμού εργαζομένων και προνομιακή πρόσοδο Σωματείων, μόνο κατ’ όνομα, μιας και δεν μπόρεσαν να πάρουν πίσω ούτε μισή απόλυση και να υπερασπιστούν ούτε μισή συλλογική σύμβαση. 

Τι πραγματικά «πονά» τις Ενώσεις του κλάδου; 

Με το νέο νομοσχέδιο το κράτος υπόσχεται ασφάλιση στους μπλοκάκηδες του κλάδου ενώ αφήνει να διαρρέεται ότι σκέφτεται σοβαρά την επέκταση του αγγελιοσήμου (αν παραμείνει έστω και πετσοκομμένο) και στις διαδικτυακές γαλέρες όπου το συντριπτικό ποσοστό όσων εργάζονται για ψίχουλα, είναι εδώ και χρόνια ανασφάλιστο. Είναι όλες και όλοι εκείνοι και εκείνες, που παραμένουν αόρατοι για δεκαετίες, όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για τα συντεχνιακά σωματεία του κλάδου. Και θα συνεχίσουν να μένουν αόρατοι μιας και ούτε αυτή η «μεταρρύθμιση» αγγίζει τη μαύρη και απλήρωτη εργασία, η οποία αποτελεί καθεστώς στον κλάδο. Πρόκειται για πάγια και εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή των αφεντικών που παρουσιάζεται και μεταφέρεται έμμεσα, μέσω της διαχρονικής γάγγραινας που λέγεται ασφάλιση με μπλοκάκι, καταποντίζοντας τα ταμεία. 
Το κράτος λοιπόν με τις παραπάνω ρυθμίσεις φαίνεται να παίρνει από τα «χέρια» των Ενώσεων το κομμάτι της ασφάλισης. Η προοπτική αυτή είναι που φέρνει στα «κάγκελα» τους εργατοπατέρες των ΜΜΕ, οι οποίοι, όπως διαρρέεται, ήδη στις επαφές τους με την κυβέρνηση προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουν το «μέγαρο» της οδού Ακαδημίας. Με τη διατήρηση ενός πετσοκομμένου αγγελιοσήμου και αυτόνομης υποδιεύθυνσης ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα. Αυτές ακριβώς οι διαπραγματεύσεις -και, κυρίως, οι βεβαιώσεις από πλευράς κυβέρνησης- είναι και ο λόγος που οι εν λόγω Ενώσεις δεν έχουν ξεκινήσει -ούτε και πρόκειται- κάποιον μαχητικό αγώνα διαρκείας. Αυτό το «δωράκι», η σανίδα σωτηρίας από την κυβέρνηση προς τους εργατοπατέρες, είναι η βάση περαιτέρω διαχωρισμού των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη, διάρρηξης της ενότητας των αγωνιζόμενων απέναντι στο ασφαλιστικό και πηγή εκδήλωσης κανιβαλικών πρακτικών μεταξύ τους. Έτσι οι Ενώσεις-Συντεχνίες θα συνεχίζουν να βάζουν στα ταμεία τους ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα που λέγεται αγγελιόσημο, για να διατηρούνται έστω και ως Σωματεία σφραγίδες, μετατρέποντας εαυτούς σε ακόμα πιο σκληρή συντεχνία συνδικαλιστών ζόμπι. 
Ενδεικτική της επικείμενης συνθηκολόγησης που επιβουλεύονται, είναι ότι δεν έχουν μπει καν στο κόπο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο για τις αλλαγές, διατηρώντας παράλληλα το πέπλο απροσδιοριστίας και σύγχυσης, ακριβώς για να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη της αγωνιστικής εγρήγορσης. 
Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό πρέπει να βρει, σύσσωμο, απέναντί του όλους και όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους. Με κινητοποιήσεις μαχητικές και διαρκείας. Ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ωστόσο, πρέπει ταυτόχρονα να αγωνιστούμε και ενάντια στα γραφειοκρατικά «σωματεία» του Τύπου. Η διατήρηση της κοινωνικής ασφάλισης, η διατήρηση του ολόδικού μας πλούτου, επουδενί δεν πρέπει να αφεθούν στα χέρια όσων ευθύνονται για τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για τη σιωπηρή συνενοχή σε χιλιάδες εργοδοτικά εγκλήματα, για την απομάκρυνση της βάσης του κλάδου από τον πραγματικό συνδικαλισμό. Οι υπάρχουσες Ενώσεις στα ΜΜΕ, όσα Ενιαία Ταμεία και Ενιαία Συνδικάτα και να ιδρύσουν, θα κρύβουν πίσω τους τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες λογικές. Ας αναζητήσουν χείρα βοηθείας στα υπουργικά γραφεία και στις φιέστες των αφεντικών με τα οποία συναλλάσσονται. 
Εμείς, οι εργαζόμενοι/-ες στα Μέσα Ενημέρωσης, ας αδράξουμε, με τη σειρά μας, την ευκαιρία για να γεννήσουμε τις δικές μας δομές και τους μεγάλους αγώνες του αύριο. 

Αγώνας διαρκείας για την κοινωνική ασφάλιση. 

Καμία σανίδα σωτηρίας στους εργατοπατέρες των ΜΜΕ 

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ






Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία

Με τις μνημονιακές πολιτικές να επιλέγονται ως μονόδρομος,  κράτος και αφεντικά οδηγούν την εργατική τάξη στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση έχοντας εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση, εγκαθιδρύοντας μισθούς πείνας, τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και διογκώνοντας την ανεργία στα ύψη, προκειμένου να διαχειρίζονται ευκολότερα ένα αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Στην απόπειρα εγκαθίδρυσης της μαζικής υποδούλωσης έχουν βρει πολύτιμο σύμμαχο τον καθεστωτικό συνδικαλισμό και τους εργατοπατέρες που, ως ταγοί του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά καταπνίγουν κάθε απόπειρα αντίστασης και κάθε προοπτική για την αυτοοργάνωση των εργαζόμενων απέναντι στην κλιμακούμενη εργοδοτική ασυδοσία.
Η αναδιάρθρωση του κεφαλαίου, που συνεπάγεται την ανακατανομή του πλούτου και την υπερσυγκέντρωσή του στα χέρια ακόμη πιο λίγων, συντελείται σε όλους τους κλάδους εργασίας ανεξαιρέτως. 
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο  των μέσων ενημέρωσης δέχονται ανάλογη επίθεση τα τελευταία χρόνια με χιλιάδες απολύσεις, απανωτές μειώσεις μισθών, εξαντλητικά ωράρια εργασίας και στραγγαλισμό των εναπομεινάντων εργασιακών τους δικαιωμάτων ενώ τα εξαντλητικά ωράρια και η μαύρη εργασία έχουν γίνει καθεστώς ιδιαίτερα στα νέα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που πάγια επιλέγουν την τακτική της απεργοσπασίας.
Η απόσυρση κάποιων εκδοτών και καναλαρχών  και η εμφάνιση νέων «παιχτών» με την ανακατανομή της «πίτας» στο χώρο των μέσων ενημέρωσης εγκαθιδρύει ακόμη χειρότερες εργασιακές συνθήκες και μεγιστοποιεί το καθεστώς εκμετάλλευσης  των εργαζόμενων σε αυτά.
Θεωρώντας ότι η αντίσταση είναι μονόδρομος, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυτοοργάνωση των εργαζόμενων και ο αγώνας βάσης είναι η μόνη απάντηση που αρμόζει ενάντια στη σύμπραξη κράτους-αφεντικών-εργατοπατέρων.
Καλούμε σε αγωνιστική και δυναμική συμμετοχή  στην αυριανή πανελλαδική 24ωρη απεργία με προσυγκέντρωση στην οδό Μάρνης και Πατησίων στις 11.00 π.μ.
Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

Το αρρωστημένο σκηνικό των ΜΜΕ πριν και μετά τις αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σάλος (sic) επικρατεί στη δημοσιογραφική πιάτσα (sic) από τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ενώπιον της ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφους που χρηματίζονταν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να αναπαράγουν τη συστημική προπαγάνδα την τελευταία πενταετία. Η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. αφορά μεγάλα ποσά, συνολικά 25 εκ. Ευρώ, που κατευθύνονταν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες με δήθεν στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα υγειονομικής πρόληψης και περίθαλψης.
Μέσα σε μία μόλις μέρα, το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ όχι μόνο συνεδρίασε, αλλά και γνωμοδότησε υπέρ των εμπλεκόμενων δημοσιογράφων, γράφοντας ότι «δεν μπορούν να συνδεθούν ονόματα με τυχόν χρηματισμό», χωρίς καν να αναρωτηθεί για τα «κριτήρια», που διαμοιράζονταν τα τεράστια αυτά ποσά, εκτός μάλιστα Δημοσίου Λογιστικού, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο. Καμία φυσικά, έστω, διερώτηση δεν υπήρχε για τον λόγο που 21 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ (ναι, τέτοια πρόκληση, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν κλίνες!)μοιράστηκαν σε συγκεκριμένες 37 εταιρείες, εκ των οποίων ουκ ολίγες χωρίς καμιά ιδιαίτερη δημοφιλία. Από την άλλη, βέβαια, οι εκατοντάδες απλήρωτοι, απολυμένοι και «μαύροι» συνάδελφοι, ακόμα περιμένουν κάποια συνεδρίαση των οργάνων της Ένωσης που θα τρίξουν έστω και προσχηματικά τα δόντια των μηντιακών εργοδοτών.

Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας φιγουράρουν οι ναυαρχίδες της μνημονιακής και συστημικής ενημέρωσης, όπως ο ΑΝΤ1, το MEGA, ο ΣΚΑΪ, το Έθνος (στο ‘Εθνος παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι), ο ΔΟΛ (όπου επίσης τους τελευταίους μήνες έχουν καθυστερήσεις μισθών). Από κοντά ακολουθεί το κανάλι ACTION24, η ακροδεξιά φυλλάδα «Ακρόπολη» του Μαυρίκου, αλλά και ο όπου-φυσάει-ο-άνεμος και όψιμα αντιμνημονιακός Κουρής. Πλάι πλάι βαδίζουν και διάφορες διαφημιστικές εταιρείες, όπως η Cream, η Grey, η πτωχευμένη LeoBurnettκαι η Advocate, οι οποίες έχουν λάβει τεράστια ποσά, με παντελώς άγνωστη την παράμετρο σε ποιους ή ποια μέσα τα διοχετεύσαν!Στη μεγάλη λίστα των 150 και πλέον δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που θα θέλαμε να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή γιατί έχουμε χορτάσει κοροϊδία από τη μεριά τους.
Ας τις δούμε αναλυτικά:
  • Τα τρία ονόματα που φιγουράρουν στις θέσεις 12, 13 και 14 προέρχονται από τον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο. Πρόκειται για τους Γιάννη Κουρτάκη, Παναγιώτη Τζένοκαι Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Γιάννης Κουρτάκης είναι ο ιδιοκτήτης του «Ομίλου Παραπολιτικά» (εφημερίδες: Παραπολιτικά, Επένδυση, Καρφί, Freddo/ ραδιόφωνο: Παραπολιτικά 90,1 FM/ ιστοσελίδες: parapolitika.grκαι άλλα, που είτε ανήκουν στον Όμιλο είτε συνεργάζονται μαζί του), ο Παναγιώτης Τζένος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο επιχειρηματίας που φέρεται (και προφανώς επιβεβαιώνεται από την κατεύθυνση των χρημάτων στο όνομά του) να είναι πίσω από τον Όμιλο. Συνολικά, και στους τρεις δόθηκε το ποσό των 2.024.000 ευρώ. Δηλαδή, τρία διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου Ομίλου έλαβαν ποσά για διαφημιστική καμπάνια, λες και ο καθένας μόνος του κλείνει τις διαφημίσεις και όχι ο ίδιος ο Όμιλος!
  • «Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως φυσικό πρόσωπο, το διαψεύδω κατηγορηματικά. Οι λογαριασμοί μου είναι ανοιχτοί», δήλωσε ο Τάκης Χατζής, ιδιοκτήτης του newpost.grκαι γνωστός τηλεμαϊντανός, που παλιότερα διετέλεσε και διευθυντής της ΕΡΤ χωρίς να έχει το παραμικρό προσόν. Σύμφωνα με τη λίστα φέρεται να έλαβε 494.000 ευρώ για διαφημιστική καμπάνια. Αναρωτιόμαστε πόσα από αυτά τα χρήματα κατέληξαν στους εργαζόμενους του σάιτ και πόσα στην τσέπη του ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι στο μαγαζάκι του κυριαρχεί επίσης η δημοσιογραφική δουλ(ε)ια, κακοπληρωμένη, με ασφάλιση υπαλλήλων γραφείου.
  • «Έκλεισα τις εφημερίδες και τα site μου το 2009. Ένα περιοδικό βγάζω (Crash). Τα λογιστήρια μου είναι ανοιχτά. Τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν παλιά, μέσα μία εξαετία, σε τρεις εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο και ένα κανάλι», δήλωσε ο τιτάνας του λαϊκισμού Γιώργος Τράγκας, που φέρεται να έλαβε 278.000 ευρώ. Πώς ακριβώς διανεμήθηκαν αυτά τα λεφτά και σε ποιες τσέπες πήγαν ουδείς μπορείς να ξέρει. Ή μήπως να υποθέσουμε πως η κατοχύρωση του ονόματος «Ανεξαρτησία» σημαίνει πως ο Τράγκας θα εισβάλλει ξανά στον έντυπο καθημερινό τύπο; Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι συνθήκες εργασίας στην ιστοσελίδα του «Crash», το crashonline.gr,παραμένουν μαύρα χάλια.Ενδεικτικά, πέρυσι είχαμε να κάνουμε με μισθό 400 ευρώ με απόδειξη δαπάνης για 6ωρο και 2 βάρδιες ΣΚ τον μήνα. 3 ευρώ την ώρα μαύρα, δηλαδή, από τον Μέγα Μνημονιομάχο. Δεν πιστεύουμε πως θα έχει αλλάξει κάτι από τότε μιας και τα αφεντικά των sites δεν φημίζονται για αναπροσαρμογές μισθών προς τα πάνω.
  • «Πράγματι τα μέσα του Ομίλου έπαιρναν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για προώθηση διαφημίσεων. Υπήρχαν ούτως ή άλλως οι διαφημίσεις και στα site και στην εφημερίδα. Μάλιστα, μας οφείλονται χρήματα τα οποία δεν έχουμε εισπράξει αν και έχουν τιμολογηθεί», δήλωσε ειλικρινέστατα ο ιδιοκτήτης του «Ελεύθερου Τύπου» Αλέκος Σκαναβής. Αλήθεια, τα 276.000 ευρώ που έλαβε η επιχείρηση του Σκαναβή πού κατέληξαν; Σίγουρα όχι στους εργαζόμενους της εφημερίδας που εδώ και μήνες ζουν απλήρωτοι και με έναντι ενώ του οφείλονται μισθοί, κυριακάτικα και υπερωρίες από το 2013 με το ποσό να φτάνει τα 750.000 ευρώ. Η εργοδοσία της εφημερίδας, ενώ έχει φροντίσει να δίνει μπόνους στα τσιράκια της και να τα τσεπώνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορη μπροστά στα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της. Πλέον, μιλάμε για μειώσεις μισθών έως και 45% και την πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας!!! Μάλιστα, ο Σκαναβής έχει κατοχυρώσει ήδη και τον τίτλο «Αδέσμευτος», μιας και δεν του φτάνει το φέσωμα στους τωρινούς εργαζόμενους τους, αλλά ελπίζει να εκμεταλλευτεί και άλλους παρέα με τον Ρίζο, τον πρώην ιδιοκτήτη του «Αδέσμευτου Τύπου».
  • Ο Νίκος Χατζηνικολάου(εφημερίδες: RealNewsκαι Αγορά / ραδιόφωνο: RealFM/ ιστοσελίδες: real.gr, enikos.grκαι nowdoctor.gr) και ο Νίκος Ευαγγελάτος(newsit.gr, tlife.gr, iatropedia.gr, dogma.gr, zappit.gr, onalert.gr) έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν λάβει 398.000 ευρώ και 223.000 ευρώ αντίστοιχα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, επειδή έχουμε επισκεφτεί τους σχετικούς Ομίλουςκαι γνωρίζουμε ότι σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν πληρώνεται με βάση τις δημοσιογραφικές συμβάσεις, δεν λαμβάνει υπερωριακή αμοιβή ή νυχτερινό και κυριακάτικο ημερομίσθιο και πολλοί δουλεύουν παραπάνω από πέντε ημέρες χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα ρεπό, αδυνατούμε να πιστέψουμε πωςακόμα και οι νόμιμες αμοιβές για διαφημιστικές καμπάνιες έχουν βρει καταφύγιο στις τσέπες των εργαζομένων, που συνεχίζουν να λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται.
  • «“Ξέρετε πως δουλεύουν οι δημοσιογράφοι εδώ; Αναλαμβάνουν μηνιαία πρότζεκτ. Σα να δούλευαν από το σπίτι τους. Μπορούν και να μας στέλνουν άρθρα από τις διακοπές τους”, είχε το θράσος να απαντήσει κοστουμαρισμένο διευθυντικό στέλεχος στο “Παρασκήνιο”, όταν ερωτήθηκε για την “καραμπινάτη” παρανομία της πληρωμής με απόδειξη δαπάνης. Αναφερόταν στους ίδιους δημοσιογράφους που απασχολεί καθημερινά σε συγκεκριμένο χώρο (τα γραφεία της εταιρείας) για 8 και 10 ώρες – ορισμός της εξαρτημένης εργασίας – δίχως ασφάλιση, με “χαρτζιλίκια” των 300 έως και 600 ευρώ για τους …τυχερούς, ή και “εθελοντές” στους οποίους απλά τάζει ότι κάποτε θα πληρωθούν», γράφαμε πέρυσι ύστερα από επίσκεψή μας στον Όμιλο N.K. MEDIA GROUP, που ανήκει στον Νίκο Καραμανλή. Πριν κάποιους μήνες ο ίδιος Όμιλος προέβη και σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους. Ο μηντιάρχης Καραμανλής (ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Παρασκήνιο») φέρεται να έχει λάβει 500.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκ των συνολικά 21 εκ.ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή, φέρεται να έχουνλάβει επιπλέον χρηματοδότηση το paraskhnio.gr, το toxrima.gr και το verysorry.gr, που όλα ανήκουν στον ίδιο Όμιλο, μέσα από το ποσό των 4,1 εκ. Ευρώ, που σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, πληρώθηκαν η μεγάλη πλειοψηφία των υπάρχοντων σάιτς για τη διακηρυσσόμενη διαφημιστική προβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Διπλή χρηματοδότηση δηλαδή για τον εργοδότη και μηδέν χρηματοδότηση για τους εργαζόμενους που παραμένουν όμηροι της απληρωσιάς.
  • 416.000 φέρεται να ανέρχεται το ποσό που έχει λάβει και ο Γιάννης Φιλιππάκης, ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Δημοκρατία», «Espresso»και «Εστία» που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη «γαλάζια πολυκατοικία». Μάλιστα, ο Φιλιππάκης έχει κατοχυρώσει και τον τίτλο «Ελευθερία» μιας και στα μελλοντικά του σχέδια είναι η έκδοση μιας ακόμα εφημερίδας. Πληροφορίες τον θέλουν να ανακοινώνει μειώσεις μισθών την επόμενη βδομάδα. Αναμένουμε…

Το αρρωστημένο σκηνικό των ΜΜΕ πριν και μετά τις αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σάλος (sic) επικρατεί στη δημοσιογραφική πιάτσα (sic) από τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ενώπιον της ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφους που χρηματίζονταν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να αναπαράγουν τη συστημική προπαγάνδα την τελευταία πενταετία. Η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. αφορά μεγάλα ποσά, συνολικά 25 εκ. Ευρώ, που κατευθύνονταν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες με δήθεν στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα υγειονομικής πρόληψης και περίθαλψης.
Μέσα σε μία μόλις μέρα, το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ όχι μόνο συνεδρίασε, αλλά και γνωμοδότησε υπέρ των εμπλεκόμενων δημοσιογράφων, γράφοντας ότι «δεν μπορούν να συνδεθούν ονόματα με τυχόν χρηματισμό», χωρίς καν να αναρωτηθεί για τα «κριτήρια», που διαμοιράζονταν τα τεράστια αυτά ποσά, εκτός μάλιστα Δημοσίου Λογιστικού, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο. Καμία φυσικά, έστω, διερώτηση δεν υπήρχε για τον λόγο που 21 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ (ναι, τέτοια πρόκληση, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν κλίνες!)μοιράστηκαν σε συγκεκριμένες 37 εταιρείες, εκ των οποίων ουκ ολίγες χωρίς καμιά ιδιαίτερη δημοφιλία. Από την άλλη, βέβαια, οι εκατοντάδες απλήρωτοι, απολυμένοι και «μαύροι» συνάδελφοι, ακόμα περιμένουν κάποια συνεδρίαση των οργάνων της Ένωσης που θα τρίξουν έστω και προσχηματικά τα δόντια των μηντιακών εργοδοτών.

Στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας φιγουράρουν οι ναυαρχίδες της μνημονιακής και συστημικής ενημέρωσης, όπως ο ΑΝΤ1, το MEGA, ο ΣΚΑΪ, το Έθνος (στο ‘Εθνος παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι), ο ΔΟΛ (όπου επίσης τους τελευταίους μήνες έχουν καθυστερήσεις μισθών). Από κοντά ακολουθεί το κανάλι ACTION24, η ακροδεξιά φυλλάδα «Ακρόπολη» του Μαυρίκου, αλλά και ο όπου-φυσάει-ο-άνεμος και όψιμα αντιμνημονιακός Κουρής. Πλάι πλάι βαδίζουν και διάφορες διαφημιστικές εταιρείες, όπως η Cream, η Grey, η πτωχευμένη LeoBurnettκαι η Advocate, οι οποίες έχουν λάβει τεράστια ποσά, με παντελώς άγνωστη την παράμετρο σε ποιους ή ποια μέσα τα διοχετεύσαν!Στη μεγάλη λίστα των 150 και πλέον δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που θα θέλαμε να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή γιατί έχουμε χορτάσει κοροϊδία από τη μεριά τους.
Ας τις δούμε αναλυτικά:
  • Τα τρία ονόματα που φιγουράρουν στις θέσεις 12, 13 και 14 προέρχονται από τον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο. Πρόκειται για τους Γιάννη Κουρτάκη, Παναγιώτη Τζένοκαι Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Γιάννης Κουρτάκης είναι ο ιδιοκτήτης του «Ομίλου Παραπολιτικά» (εφημερίδες: Παραπολιτικά, Επένδυση, Καρφί, Freddo/ ραδιόφωνο: Παραπολιτικά 90,1 FM/ ιστοσελίδες: parapolitika.grκαι άλλα, που είτε ανήκουν στον Όμιλο είτε συνεργάζονται μαζί του), ο Παναγιώτης Τζένος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο επιχειρηματίας που φέρεται (και προφανώς επιβεβαιώνεται από την κατεύθυνση των χρημάτων στο όνομά του) να είναι πίσω από τον Όμιλο. Συνολικά, και στους τρεις δόθηκε το ποσό των 2.024.000 ευρώ. Δηλαδή, τρία διαφορετικά πρόσωπα του ίδιου Ομίλου έλαβαν ποσά για διαφημιστική καμπάνια, λες και ο καθένας μόνος του κλείνει τις διαφημίσεις και όχι ο ίδιος ο Όμιλος!
  • «Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ ως φυσικό πρόσωπο, το διαψεύδω κατηγορηματικά. Οι λογαριασμοί μου είναι ανοιχτοί», δήλωσε ο Τάκης Χατζής, ιδιοκτήτης του newpost.grκαι γνωστός τηλεμαϊντανός, που παλιότερα διετέλεσε και διευθυντής της ΕΡΤ χωρίς να έχει το παραμικρό προσόν. Σύμφωνα με τη λίστα φέρεται να έλαβε 494.000 ευρώ για διαφημιστική καμπάνια. Αναρωτιόμαστε πόσα από αυτά τα χρήματα κατέληξαν στους εργαζόμενους του σάιτ και πόσα στην τσέπη του ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι στο μαγαζάκι του κυριαρχεί επίσης η δημοσιογραφική δουλ(ε)ια, κακοπληρωμένη, με ασφάλιση υπαλλήλων γραφείου.
  • «Έκλεισα τις εφημερίδες και τα site μου το 2009. Ένα περιοδικό βγάζω (Crash). Τα λογιστήρια μου είναι ανοιχτά. Τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν παλιά, μέσα μία εξαετία, σε τρεις εφημερίδες, ένα ραδιόφωνο και ένα κανάλι», δήλωσε ο τιτάνας του λαϊκισμού Γιώργος Τράγκας, που φέρεται να έλαβε 278.000 ευρώ. Πώς ακριβώς διανεμήθηκαν αυτά τα λεφτά και σε ποιες τσέπες πήγαν ουδείς μπορείς να ξέρει. Ή μήπως να υποθέσουμε πως η κατοχύρωση του ονόματος «Ανεξαρτησία» σημαίνει πως ο Τράγκας θα εισβάλλει ξανά στον έντυπο καθημερινό τύπο; Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι συνθήκες εργασίας στην ιστοσελίδα του «Crash», το crashonline.gr,παραμένουν μαύρα χάλια.Ενδεικτικά, πέρυσι είχαμε να κάνουμε με μισθό 400 ευρώ με απόδειξη δαπάνης για 6ωρο και 2 βάρδιες ΣΚ τον μήνα. 3 ευρώ την ώρα μαύρα, δηλαδή, από τον Μέγα Μνημονιομάχο. Δεν πιστεύουμε πως θα έχει αλλάξει κάτι από τότε μιας και τα αφεντικά των sites δεν φημίζονται για αναπροσαρμογές μισθών προς τα πάνω.
  • «Πράγματι τα μέσα του Ομίλου έπαιρναν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για προώθηση διαφημίσεων. Υπήρχαν ούτως ή άλλως οι διαφημίσεις και στα site και στην εφημερίδα. Μάλιστα, μας οφείλονται χρήματα τα οποία δεν έχουμε εισπράξει αν και έχουν τιμολογηθεί», δήλωσε ειλικρινέστατα ο ιδιοκτήτης του «Ελεύθερου Τύπου» Αλέκος Σκαναβής. Αλήθεια, τα 276.000 ευρώ που έλαβε η επιχείρηση του Σκαναβή πού κατέληξαν; Σίγουρα όχι στους εργαζόμενους της εφημερίδας που εδώ και μήνες ζουν απλήρωτοι και με έναντι ενώ του οφείλονται μισθοί, κυριακάτικα και υπερωρίες από το 2013 με το ποσό να φτάνει τα 750.000 ευρώ. Η εργοδοσία της εφημερίδας, ενώ έχει φροντίσει να δίνει μπόνους στα τσιράκια της και να τα τσεπώνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορη μπροστά στα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της. Πλέον, μιλάμε για μειώσεις μισθών έως και 45% και την πιθανότητα εφαρμογής του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας!!! Μάλιστα, ο Σκαναβής έχει κατοχυρώσει ήδη και τον τίτλο «Αδέσμευτος», μιας και δεν του φτάνει το φέσωμα στους τωρινούς εργαζόμενους τους, αλλά ελπίζει να εκμεταλλευτεί και άλλους παρέα με τον Ρίζο, τον πρώην ιδιοκτήτη του «Αδέσμευτου Τύπου».
  • Ο Νίκος Χατζηνικολάου(εφημερίδες: RealNewsκαι Αγορά / ραδιόφωνο: RealFM/ ιστοσελίδες: real.gr, enikos.grκαι nowdoctor.gr) και ο Νίκος Ευαγγελάτος(newsit.gr, tlife.gr, iatropedia.gr, dogma.gr, zappit.gr, onalert.gr) έσπευσαν να διαψεύσουν ότι έχουν λάβει 398.000 ευρώ και 223.000 ευρώ αντίστοιχα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, επειδή έχουμε επισκεφτεί τους σχετικούς Ομίλουςκαι γνωρίζουμε ότι σχεδόν κανένας εργαζόμενος δεν πληρώνεται με βάση τις δημοσιογραφικές συμβάσεις, δεν λαμβάνει υπερωριακή αμοιβή ή νυχτερινό και κυριακάτικο ημερομίσθιο και πολλοί δουλεύουν παραπάνω από πέντε ημέρες χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα ρεπό, αδυνατούμε να πιστέψουμε πωςακόμα και οι νόμιμες αμοιβές για διαφημιστικές καμπάνιες έχουν βρει καταφύγιο στις τσέπες των εργαζομένων, που συνεχίζουν να λαμβάνουν λιγότερα από όσα δικαιούνται.
  • «“Ξέρετε πως δουλεύουν οι δημοσιογράφοι εδώ; Αναλαμβάνουν μηνιαία πρότζεκτ. Σα να δούλευαν από το σπίτι τους. Μπορούν και να μας στέλνουν άρθρα από τις διακοπές τους”, είχε το θράσος να απαντήσει κοστουμαρισμένο διευθυντικό στέλεχος στο “Παρασκήνιο”, όταν ερωτήθηκε για την “καραμπινάτη” παρανομία της πληρωμής με απόδειξη δαπάνης. Αναφερόταν στους ίδιους δημοσιογράφους που απασχολεί καθημερινά σε συγκεκριμένο χώρο (τα γραφεία της εταιρείας) για 8 και 10 ώρες – ορισμός της εξαρτημένης εργασίας – δίχως ασφάλιση, με “χαρτζιλίκια” των 300 έως και 600 ευρώ για τους …τυχερούς, ή και “εθελοντές” στους οποίους απλά τάζει ότι κάποτε θα πληρωθούν», γράφαμε πέρυσι ύστερα από επίσκεψή μας στον Όμιλο N.K. MEDIA GROUP, που ανήκει στον Νίκο Καραμανλή. Πριν κάποιους μήνες ο ίδιος Όμιλος προέβη και σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους. Ο μηντιάρχης Καραμανλής (ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Παρασκήνιο») φέρεται να έχει λάβει 500.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ εκ των συνολικά 21 εκ.ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή, φέρεται να έχουνλάβει επιπλέον χρηματοδότηση το paraskhnio.gr, το toxrima.gr και το verysorry.gr, που όλα ανήκουν στον ίδιο Όμιλο, μέσα από το ποσό των 4,1 εκ. Ευρώ, που σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, πληρώθηκαν η μεγάλη πλειοψηφία των υπάρχοντων σάιτς για τη διακηρυσσόμενη διαφημιστική προβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Διπλή χρηματοδότηση δηλαδή για τον εργοδότη και μηδέν χρηματοδότηση για τους εργαζόμενους που παραμένουν όμηροι της απληρωσιάς.
  • 416.000 φέρεται να ανέρχεται το ποσό που έχει λάβει και ο Γιάννης Φιλιππάκης, ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Δημοκρατία», «Espresso»και «Εστία» που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη «γαλάζια πολυκατοικία». Μάλιστα, ο Φιλιππάκης έχει κατοχυρώσει και τον τίτλο «Ελευθερία» μιας και στα μελλοντικά του σχέδια είναι η έκδοση μιας ακόμα εφημερίδας. Πληροφορίες τον θέλουν να ανακοινώνει μειώσεις μισθών την επόμενη βδομάδα. Αναμένουμε…

Ενημέρωση από την συγκέντρωση στο όμιλο 24 Media, την Πέμπτη 21/5/2015

Μετά από τις παρεμβάσεις των τελευταίων εβδομάδων στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναδέλφων μας και της προπαγάνδισης της συγκέντρωσης έξω από τον όμιλο «24 Media», σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στα βόρεια της Αττικής (περισσότερα εδώ) και σε άλλες στο κέντρο της Αθήνας και στη Γενική Συνέλευση των μελών της ΕΣΗΕΑ (και εδώ), πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 21/5, η διαμαρτυρία που διοργάνωσε η συνέλευσή μας. Δεκάδες συναδέλφων και αλληλέγγυων βρέθηκαν έξω από το κτήριο του ομίλου στη Συγγρού 166, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), Δημήτρης Μάρης. 
O κος Μάρης αν και διαρρηγνύει τα ιμάτιά του όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αφεντικών του διαδικτύου, φυσικά και δεν έχει καμία ευαισθησία όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων του κλάδου. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΕΝΕΔ, στέλνει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ούτως ώστε να παραπονεθεί για την «εξόντωσή» της μέσω του επικείμενου φόρου επί των διαφημίσεων στο διαδίκτυο, δεν δείχνει την παραμικρή ευαισθησία (όπως έγινε έκδηλο και στην παρέμβαση) ούτε καν να ακούσει περί ασφάλισης εργαζομένων, μισθού συντάκτη και υπερωριακών αμοιβών. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι αναμενόμενο από μια εργοδοτική «Ένωση» που εντελώς ξεδιάντροπα εκβιάζει τους εργαζόμενους ότι με την όποια νομοθετική αλλαγή στο τοπίο των μίντια θα «εξαναγκαστεί» σε απολύσεις.

Εκβιασμό στον οποίο ποτέ δεν απάντησαν τα σωματεία του κλάδου και οι συνδικαλιστικοί ταγοί, δεξιάς και αριστερής αποχρώσεως. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν επί χρόνια αδιαφορούν για τους συναδέλφους μας στις διαδικτυακές γαλέρες, όταν τους αποκλείουν απ’ τα σωματεία τους καθιστώντας αόρατους χιλιάδες εργαζόμενους. Άλλωστε, οι γελοίες ενέργειες, για τα προσχήματα, όπως το μητρώο μη μελών στην ΕΣΗΕΑ, ή η όψιμη ευαισθησία επί χρόνια αριστερών συνδικαλιστών για την επισφαλή βάση του κλάδου και ειδικότερα των sites, δεν πείθουν κανέναν. 
Το μήνυμα-απάντηση των εργαζομένων προς τα αφεντικά των ΜΜΕ δόθηκε στην κινητοποίηση η οποία κράτησε πάνω από δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εναλλάσσονταν τα συνθήματα και το διάβασμα του κειμένου από τη μικροφωνική, ηχώντας όσο πιο μακριά μπορούν οι φωνές μας για οργάνωση, αλληλεγγύη, καθώς και το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να πάρουν θέσεις μάχης απέναντι στην επέλαση των αφεντικών πάνω στις ζωές μας. Τα παραπάνω όπως καταλάβαμε έφταναν και μέσα στο κτήριο της «24 Media», χαλώντας το «υπέροχο» κλίμα που επικρατεί στον όμιλο. 
Ο εργοδότης Δ. Μάρης επιστράτευσε την αστυνομία, την ασφάλεια του κτηρίου και τα τσιράκια του, οι οποίοι ανέλαβαν να μην μας επιτρέψουν την είσοδο στο εσωτερικό των γραφείων όπου εργάζονται δεκάδες συναδέλφισσες/οι, να έρθουμε σε επαφή με αυτούς, να μοιράσουμε το κείμενο μας και να τους ενημερώσουμε για τα δικαιώματα τους και τις συνθήκες που επικρατούν και στις υπόλοιπες εργασιακές γαλέρες του κλάδου. Επίσης, κατά την διάρκεια της προσυγκέντρωσης, εργαζόμενοι έφευγαν μαζικά από το χώρο της «24 Media», δίνοντας την εντύπωση πως υπήρχε κάποιου είδους εντολή έτσι ώστε την ώρα της διαμαρτυρίας να βρίσκονται εντός του χώρου οι απολύτως απαραίτητοι. 
Όσο και αν προσπαθούν, ωστόσο, να μας αποκλείουν από χώρους δουλειάς, από τον ζωτικό εκείνο χώρο που έχουμε κερδίσει μέσα από την δράση όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης μας και να κρατήσουν τους/τις εργαζόμενους/ες μακριά από την ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, έχουμε να τους πούμε πως θα αποτύχουν παταγωδώς. Θα χτίσουμε τις αντιστάσεις μας όλοι και όλες, εργαζόμενοι, αφανείς, “μαύροι”, κακοπληρωμένοι, μπλοκάκηδες, άνεργοι, με πυξίδα την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, βάζοντας τα εργατικά και ταξικά συμφέροντα μας μπροστά. 

1 2 3 4