Σε μια πρωτοφανή κατασταλτική ενέργεια προέβη ο πρόεδρος του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μ. Χατζηαθανασίου, στη δίκη του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου, διατάσσοντας τη σύλληψη και την παραπομπή στον εισαγγελέα για διατάραξη συνεδρίασης δικαστηρίου, δημοσιογράφου που καθόταν στην αίθουσα και χρησιμοποιούσε το δημοσιογραφικό του κασετόφωνο. Ο πρόεδρος δεν άλλαξε την απόφασή του ούτε μετά τις παρεμβάσεις των συνηγόρων Σ. Φυτράκη, Α. Παπαρρούσου και Κ. Παπαδάκη, που ζήτησαν να αποφασίσει το δικαστήριο (δεν έθεσε το αίτημα στην κρίση του δικαστηρίου, το οποίο αποχώρησε) και τη διαβεβαίωση του ρεπόρτερ της «Κόντρας» ότι ο άνθρωπος του οποίου διέταξε τη σύλληψη είναι συνάδελφος.
To γεγονός είναι πρωτοφανές. Σε όλες τις πολιτικές δίκες παρόμοιας σημασίας, οι οποίες κρατούν επί μακρόν, πολλά κασετόφωνα καταγράφουν τη διαδικασία, στα χέρια δικηγόρων, κατηγορούμενων, δημοσιογράφων, αλληλέγγυων. Ουδείς δικαστής διανοήθηκε να το απαγορέψει, ενώ είναι γνωστό πως ο νόμος απαγορεύει την αναμετάδοση και όχι την καταγραφή, η οποία γίνεται για λόγους διευκόλυνσης. Στην πρόσφατη δίκη για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς και στις εν εξελίξει δίκες για τη ΣΠΦ έχουν παρθεί και σχετικές αποφάσεις από τα δικαστήρια, τα οποία απέρριψαν τα αιτήματα για τήρηση φωνογραφημένων πρακτικών, συμπληρώνοντας πως επιτρέπεται η χρήση κασετοφώνου προς διευκόλυνση των συνηγόρων, των κατηγορούμενων και των δημοσιογράφων. Αυτό το υπενθύμισαν στον πρόεδρο οι συνήγοροι, σημειώνοντας πως ο δημοσιογράφος χρησιμοποιούσε το κασετόφωνό του, όπως έχει δικαίωμα και όπως συνηθίζεται, χωρίς να κάνει καμιά διατάραξη της συνεδρίασης, την οποία αντιθέτως διατάραξε ο πρόεδρος με την απόφασή του και την ένταση που αυτή προκάλεσε.
Τι ενόχλησε τον κ. Χατζηαθανασίου και προχώρησε σ’ αυτή την πρωτοφανή απόφαση; Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτ’ άλλο εκτός από το ρεπορτάζ της «Κόντρας» για την κατάρρευση του κατηγορητήριου μετά την κατάθεση του τμηματάρχη της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιά, που παραδέχτηκε ευθέως ότι ο Θεοφίλου «μπορεί και να μην ήταν στη ληστεία» της Πάρου. Η Αντιτρομοκρατική με διαρροές προς παπαγαλάκια προσπάθησε να διαψεύσει αυτό που απεκάλυψε η «Κόντρα», στο διαδίκτυο όμως κυκλοφόρησε ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ». Γι’ αυτό η θέα ενός δημοσιογράφου που χρησιμοποιούσε το κασετόφωνό του εξόργισε τον πρόεδρο, μετά από υπόδειξη αστυνομικού της φρουράς, και τον οδήγησε στην εντολή σύλληψής του.
Ο εκνευρισμός εντάθηκε, προφανώς, από το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση δύο αυτόπτες μάρτυρες, υπάλληλοι της τράπεζας στην οποία έγινε η ληστεία, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν αναγνωρίζουν τον Τ. Θεοφίλου ως έναν από τους τρεις ληστές και δεν μπορούν ελαφρά τη καρδία να πάρουν έναν άνθρωπο στο λαιμό τους. Εντιμη στάση, που ήρθε να σκορπίσει πιο μακριά τα συντρίμμια του σαθρού κατηγορητήριου.
Είναι δυνατόν να μιλάμε για εξασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης, όταν δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται επειδή χρησιμοποιούσαν το κασετόφωνό τους και παραπέμπονται για διατάραξη συνεδρίασης (προβλέπεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών), χωρίς να έχουν κάνει την παραμικρή φασαρία; Από την τήρηση φωνογραφημένων πρακτικών και την αναδημοσίευσή τους στον ημερήσιο Τύπο (δίκη 17Ν), φτάνουμε στη σύλληψη δημοσιογράφου επειδή χρησιμοποιούσε το κασετόφωνό του. Ο καθένας μπορεί να κάνει ελεύθερα τις κρίσεις του…
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου και τη μη παραπομπή του σε δίκη. Σε κάθε περίπτωση, θα σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό του.