Λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Κομισιόν απαγορεύει την μετάδοση των ρωσικών κρατικών δικτύων RT και Sputnik στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό μπλοκάρει την πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση ώστε «να μην μπορούν στο εξής να εξαπλώνουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν» όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter στις 27 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί το «μπλοκάρισμα» των υπηρεσιών των δύο δικτύων στις πλατφόρμες των social media της Meta (Facebook, Instagram) και στα κανάλια τους στο YouTube (από την Google).
Με το ξεκίνημα του πολέμου, ξεκινά ο πόλεμος της προπαγάνδας. Όπως σε κάθε σύρραξη, το πρώτο «θύμα» είναι η αλήθεια. Κάτι που άλλωστε συμβαίνει και σε περιόδους «ειρήνης», με τη λογοκρισία και την παραπληροφόρηση να κυριαρχούν στα καθεστωτικά ΜΜΕ. Τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα ρίχνουν τα όπλα τους και στο πεδίο της «ενημέρωσης» καθώς γνωρίζουν ότι η έκβαση μίας πολεμικής επιχείρησης βασίζεται πλέον και στο ποιος θα επικρατήσει στη μάχη της προπαγάνδας για να κάμψει το ηθικό του αντιπάλου, να αποκρύψει αλήθειες, να παραποιήσει γεγονότα και εν τέλει να πάρει με το μέρος τους την κοινή γνώμη, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε μία πρωτοφανή (μέχρι την επόμενη) μορφή αντιποίνων του ενός στρατοπέδου (ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ουκρανία) προς το αντίπαλο στρατόπεδο (Ρωσία), στοχεύοντας μέσω των κρατικών δικτύων ενημέρωσής της, τον Πούτιν και την δική του προπαγάνδα. Λίγο αργότερα, η ρωσική βουλή αποφάσισε την επιβολή ποινών που φτάνουν και σε φυλάκιση «για όσους σκόπιμα διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας» ενώ δυτικά ΜΜΕ (πχ. BBC, κ.ά), δρομολόγησαν την αποχώρησή τους και τον τερματισμό της λειτουργίας του από την Ρωσία. Παράλληλα, το καθεστώς Πούτιν απαγόρευσε την πρόσβαση στις πλατφόρμες των social media (Facebook, Twitter) σε όσους βρίσκονται στην Ρωσία ως «απάντηση» στο μπλόκο σε Sputnik και RT.
Προφανώς, η κίνηση της ΕΕ να απαγορεύσει τα συγκεκριμένα κρατικά ελεγχόμενα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσίας, είναι μία ολοκληρωτική μεθόδευση, μία αυταρχική απόφαση, με στόχο την επιβολή μίας ισοπεδωτικής και απόλυτης μονομέρειας στην μετάδοση της πληροφορίας και της «ενημέρωσης», μεταφέροντας τον πόλεμο ουσιαστικά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το «πραγματικό» πεδίο με θύματα εργαζομένους κρατικά χρηματοδοτούμενων δικτύων που βρίσκονται στην «αντίπαλη» πλευρά και οι οποίοι χάνουν εν μια νυκτί τις θέσεις εργασίας τους.
Μία απόφαση που δημιουργεί επικίνδυνες παρακαταθήκες, ταυτίζοντας τους εργαζομένους με τους εργοδότες τους (στην προκειμένη περίπτωση το ρωσικό κράτος), νομιμοποιώντας το κλείσιμο «ανεπιθύμητων» καναλιών μετάδοσης της πληροφορίας/ενημέρωσης από τον εκάστοτε κρατικό/κυβερνητικό φορέα ή διακρατικό θεσμό, με το πρόσχημα της «προστασίας της κοινής γνώμης από την παραπληροφόρηση», με προφανή στόχο την κυριαρχία και επιβολή της μίας και μοναδικής «αλήθειας».
Στο ελληνικό παρακλάδι του Sputniknews.gr, που αριθμεί 32 εργαζομένους, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την εργοδοσία έως και μία ημέρα πριν το κλείσιμό του, ότι θα συνεχιστεί κανονικά τόσο η εργασία όσο και η μισθοδοσία των εργαζομένων και ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Την επομένη, ανακοινώθηκε ότι η νομική ερμηνεία της απόφασης της ΕΕ, επιβάλει την άμεση διακοπή της λειτουργίας του γραφείου και την καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων σε αυτό. Όσο για την αποζημίωση αυτών, παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Εργασίας ως αρμόδιο για την καταβολή της, καθώς «το γραφείο έκλεισε από ανωτέρα βία» και άρα η αποζημίωση πρέπει να διεκδικηθεί από το ελληνικό κράτος και όχι από την -χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος – εταιρεία.
Το ελληνικό κράτος αποτελεί τον φυσικό αυτουργό για το κλείσιμο του Sputnik (συνυπογράφοντας και υλοποιώντας την απόφαση της ΕΕ) και οφείλει να αποζημιώσει τους συναδέλφους/-ισσές μας που είναι πλέον άνεργοι. Όπως οφείλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έλαβε την σχετική απόφαση αλλά και η εργοδοσία του Sputnik, δηλαδή το ρωσικό κράτος, του οποίου οι εργαζόμενοι στα χρηματοδοτούμενα από εκείνο Μέσα, απολύονται λόγω της απόφασής του να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Τριανταδύο εργαζόμενοι στο Sputnik Ελλάδας και εκατοντάδες στα παραρτήματα του πρακτορείου σε ευρωπαϊκές χώρες, πετιούνται στον δρόμο, χωρίς να γνωρίζουν αν, πότε και από ποιον θα αποζημιωθούν. Την ίδια στιγμή, τα σωματεία του κλάδου απλά καλούν «τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και τις κυβερνήσεις να συνυπολογίσουν ότι συνυπογράφουν την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας» χωρίς καμία ουσιαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων.
Ως συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ, βρισκόμαστε απέναντι στο κλείσιμο των συγκεκριμένων δικτύων και στο πλάι των εργαζομένων σε αυτά. Όπως βρεθήκαμε στο πλάι των συναδέλφων/-ισσών μας τον Ιούνιο του 2013 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έριξε «μαύρο» στην -κρατικά ελεγχόμενη- ΕΡΤ, όπως στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους οποιουδήποτε μέσου, αριστερού ή δεξιού αφεντικού, κομματικής ή οποιασδήποτε ιδιοκτησίας και απαιτούμε την άμεση καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων για την απόλυσή τους.
Αποζημίωση απόλυσης σε όλους τους συναδέλφους/-ισσές μας