Πριν από την απόσυρση της σχετικής διάταξης (άρθρο 67) που επέκτεινε την επιβολή αγγελιοσήμου στο Internet και έδινε τη δυνατότητα ασφάλισης των εργαζομένων, προηγήθηκε καταχώρηση στις εφημερίδες από την ένωση των διαφημιστικών εταιρειών (ΕΔΕΕ) στην οποία αναφερόταν ότι «την ώρα που όλοι οι Έλληνες καλούνται να κάνουν θυσίες για το νέο ασφαλιστικό, τα «ευγενή» Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ εξαιρούνται και προικοδοτούνται με το Αγγελιόσημο». Παράλληλα, χαρακτήριζε το αγγελιόσημο ως τον «επαχθέστερο κοινωνικό πόρο» που «βαρύνει με 20% ή 21,5% τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις» και γι’ αυτό απαιτούσε από τον υπουργό εργασίας «να αποσύρει τις εξαιρέσεις και την επέκταση που αφορούν στα Ταμεία Τύπου και στο αγγελιόσημο». Κάτι που, τελικά, πέτυχε.
Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Εκατοντάδες συνάδελφοί μας θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες, με μισθούς πείνας και με εξαντλητικά ωράρια. Συνήθως χωρίς ουδεμία ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και χωρίς συνδικαλιστική, έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών.
* Ως ακόμη μια προσπάθεια των αστών να σπιλώσουν το ΚΚΕ χαρακτηρίζει ο «Ριζοσπάστης» την πληροφορία που διακινήθηκε στο Διαδίκτυο και μιλούσε για μειώσεις μισθών στην εφημερίδα και στον ραδιοφωνικό σταθμό «902». Δίχως να αναιρείται το γεγονός, αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ και τα κομματικά – δημοσιογραφικά του όργανα, ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», λογοδοτούν στους εργαζόμενους και το λαό. Δεν πρόκειται να δώσουν λογαριασμό στην αστική τάξη και στις γραφίδες της για τους όρους με τους οποίους το Κόμμα διαμορφώνει τη σχέση του με τα μέλη του. Τα κομματικά μέλη που απασχολούνται στον «Ριζοσπάστη» και στον «902» δεν είναι δημοσιογράφοι στο επάγγελμα που βρήκαν δουλειά στην εφημερίδα, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΚΚΕ. Είναι κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ. Εντάχθηκαν εθελοντικά στο Κόμμα, στην οργανωμένη πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης» αναφέρεται.
«Το Κόμμα τούς χρέωσε με το καθήκον να δουλεύουν στον Ριζοσπάστη και στον σταθμό. Εκεί απέκτησαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στην εφημερίδα και στα ηλεκτρονικά Μέσα του Κόμματος – η συμβολή των οποίων είναι καθοριστική στην έκδοση του «Ριζοσπάστη» και στη λειτουργία του σταθμού – υπηρετούν μια δημοσιογραφία που τα παπαγαλάκια των αστών είναι αδιανόητο να αντιληφθούν» υπογραμμίζεται.
Ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά κι αριστερά!
* Απολύθηκε ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της εφημερίδας «ΚΕΡΔΟΣ» μετά από σύγκρουση με την διεύθυνση για τον τρόπο που κάλυψε το ρεπορτάζ του για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Η διεύθυνση λογόκρινε τα κομμάτια του συντάκτη και τα δημοσίευσε χωρίς να αφαιρέσει το όνομα του, επειδή δεν συμβάδιζαν με την πολιτική της εφημερίδας που είναι υπέρ των αντεργατικών μέτρων Λοβέρδου. Ο συντάκτης διαμαρτυρήθηκε με εξώδικο, κάτι που η εργοδοσία θεώρησε βαρύτατη προσβολή, λόγος για τον οποίο απολύθηκε. Την Δευτέρα (5/7), θα γίνει συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα με την παρουσία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση πλήρους καταπάτησης της ελευθεροτυπίας και των στοιχειωδών αρχών της ενημέρωσης, αλλά και για μια κίνηση που ανοίγει το δρόμο στην εργοδοσία να περάσει τα υπόλοιπα σχέδια περικοπών που έχει ήδη στο συρτάρι.
* Άμεσα και μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» αντέδρασαν, πραγματοποιώντας εργασιακή συνέλευση, την οποία ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, προκειμένου να αποκρουστούν τα σχέδια της εκδότριας Βίκυς Σουλοπούλου, η οποία έσπευσε πρώτη απ’ όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικά να εφαρμόσει τον νέο νόμο 3846/11.5.2010 περί «Εγγυήσεων για την εργασιακή ασφάλεια» και να προβεί σε μείωση των ετήσιων αποδοχών των εργαζομένων κατά 8% (2% στους εργαζόμενους των Σπορ και του πιεστηρίου). Μάλιστα, το ποσό που θα παρακρατηθεί αναδρομικά και προκαταβολικά τους πρώτους τρείς επόμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) ισοδυναμεί με το 40% του μισθού αυτούς τους μήνες. Όλοι οι συνάδελφοι τάχθηκαν κατά της οποιασδήποτε περίπτωσης αποδοχής των σχεδιαζόμενων περικοπών.
* Οκτώ νέες απολύσεις εργαζομένων στις «Αττικές Εκδόσεις». Οι τρεις εξ αυτών εργάζονταν στο περιοδικό Madame Figaro (δημόσιες σχέσεις, σύνταξη, μόδα) οι τρεις στο Celebrity (μόδα, διαφημιστικό), η μία στο Mirror ως photo editor. Άλλη μία συνάδελφος που εργαζόταν ως γραμματέας είχε ήδη απολυθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
* Άλλες τρεις απολύσεις τεχνικών που εργάζονταν στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του τηλεοπτικού σταθμού «Star» ήρθαν να προστεθούν στις ήδη 11 ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων σε 14, μέχρι στιγμής.
* Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ομίλου εκδόσεων ΝΕΠ των Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη λουκέτο μπαίνει σε δύο από τους 11 τίτλους των περιοδικών για τους οποίους είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Παίζουν με τα νεύρα των εργαζομένων, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου ή και τα δύο μαζί;
* Εξακολουθούν να παραμένουν εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Απογευματινή».
* Από τις 2 Ιουνίου 2010 οι τεχνικοί στο «Κανάλι 1» (Δημοτικό ραδιοφώνο Πειραιά) έχουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τις αποδοχές Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2010. Η Διοίκηση του συγκεκριμένου Δημοτικού ραδιοφώνου μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εν επισχέσει συναδέλφων τεχνικών και προσπαθώντας να κάμψει την αντίδρασή τους, καθημερινά επιδίδεται σε ένα όργιο αντεργατικής συμπεριφοράς, με αποκορύφωμα την χρησιμοποίηση στο στούντιο δημοτικής υπαλλήλου και κάποιου που δηλώνει τεχνικός και ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει στο ΑΣΕΠ!
* Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Και για να τις αξιοποιήσει η οικογένεια Κυριακού προσανατολίζεται προς την αγορά του τηλεοπτικού σταθμού «Channel Five» στη Μ. Βρετανία που ανήκει στον όμιλο RTL. Με τη σειρά του ο Δημήτρης Κοντομηνάς ετοιμάζεται να πάρει πίσω το 69% των μετοχών που κατέχει ο RTL στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».