Με αμείωτους ρυθμούς, που δεν καταλάγιασαν ούτε το καλοκαίρι, συνεχίζεται η σφαγή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Απολύσεις, εργοδοτική τρομοκρατία, περικοπές μισθών, καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων και εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας συνθέτουν το καταδυναστευτικό μίγμα της ολομέτωπης εργοδοτικής επίθεσης.
Με πρόσχημα την κρίση και τις οικονομικές απώλειες που επιφέρει οι εργοδότες ακονίζουν το ισχυρότερο όπλο τους – αυτό της εργασιακής ανασφάλειας – προχωρώντας, έτσι, σε ακόμη περισσότερες απολύσεις. Τι κι αν ποτέ, ως εργαζόμενοι, δεν είχαμε συμμετοχή στα κέρδη τους. Πλέον, έχουμε συμμετοχή στις ζημιές τους. Κάτι σαν ΣΥΝυπευθυνότητα, αλλά με το ΣΥΝ στο τέλος…
Την ίδια στιγμή, οι μόνες αλώβητες θέσεις εργασίας παραμένουν αυτές των παπαγάλων – μεγαλοδημοσιογράφων. Κατ’ επέκταση, ανέγγιχτοι παραμένουν και οι εξωφρενικοί μισθοί τους. Να μην πάρουν και κάτι παραπάνω για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν και προσφέρουν στην τρόικα;
Εντούτοις, κατά έναν παράδοξο (και διαβολικά συμπτωματικό) τρόπο, οι απολύσεις φέρνουν επενδύσεις! Την ίδια ώρα που ανακοινώνονται απολύσεις σε κάποιο μαγαζί εκδίδονται, σχεδόν παράλληλα, ανακοινώσεις για εξαγορές ή συμμετοχές σε άλλα ΜΜΕ, ενίοτε και η δημιουργία νέων.
Μέσα σε αυτό το άκρως ζοφερό κλίμα, οι μαριονέτες των εργοδοτών λάμπουν δια της απουσίας τους κηρύσσοντας απεργίες μόνο σε μικρομάγαζα που, πάντα, παίρνουν πίσω σχεδόν αμέσως για να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τους… εργοδότες. Πρωτοστατούντος της ΕΣΗΕΑ, αρκούνται να καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Διαρκείας;
* Το ρόλο της ναυαρχίδας στις απολύσεις φαίνεται να παίρνει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη με ναύαρχο τον πρώην διοικητή του Αγίου Όρους, Σταύρο Ψυχάρη, που μέσα σε μόλις δύο μέρες ανακοίνωσε την απόλυση περίπου 250 εργαζομένων. Την πρώτη ανακοινώνοντας κυνικά το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα», που είχε παρουσία 53 ετών στο χώρο του βιβλίου, γεγονός που αφήνει στο δρόμο 94 εργαζόμενους. Τη δεύτερη ζητώντας και λαμβάνοντας την ανοχή της ΕΣΗΕΑ, σε μια από τις σπάνιες επισκέψεις του στο κτίριο της Ένωσης, στην απομάκρυνση 150 διοικητικών υπαλλήλων (από το εμπορικό, το λογιστήριο κ.λπ.) από τους 382 που αριθμεί σήμερα ο ΔΟΛ.
Ποιος ήταν ο στόχος της επίσκεψης; Μα, φυσικά, η αποτροπή της δημιουργίας ενός κοινού μετώπου ΕΣΗΕΑ – Ε.Π.Η.Ε.Α (Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών). Ποια ήταν το διαπραγματευτικά του (βλ. εκβιαστικά) του χαρτιά; Ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, ότι παράλληλα έχουν μειωθεί και τα διαφημιστικά έσοδα και ότι, εάν πορευτεί ως έχει μέχρι σήμερα, την άνοιξη του 2011 δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ότι για την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων για να επιβιώσει το φύλλο πρέπει να συναινέσουν οι δημοσιογράφοι για να σώσουν το δικό τους τομάρι. Και ποιο ήταν το αντάλλαγμα που έδωσε; Ότι δεν πρόκειται να κλείσει το «Βήμα» και να απολύσει δημοσιογράφους, οι οποίοι ανέρχονται στο ΔΟΛ σε 456 άτομα.
Υπάρχει πιθανότητα να τηρήσει την τελευταία του δέσμευση; Αμ δε! Δεν πέρασαν ούτε λίγες μέρες και ο Ψυχάρης ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ψηφιακό newsroom στον ΔΟΛ. Δηλαδή, τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού κέντρου όπου οι δημοσιογράφοι θα διαχειρίζονται τις ειδήσεις και θα τις κατευθύνουν προς όλα τα Μέσα του ΔΟΛ, έντυπα ή ηλεκτρονικά. Κάτι που συνεπάγεται νέα συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, αυτή τη φορά από τo χώρο των δημοσιογράφων από τους οποίους ζητείται να κάνουν τουμπεκί για τους συναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων μα, όμως, των διπλανών γραφείων.
Πέραν αυτών, ακόμη κάποιοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι στα έντυπα του ΔΟΛ θα δουν την πόρτα της εξόδου. Ο αριθμός τους αυτή τη φορά θα εξαρτηθεί και από το πόσα περιοδικά θα αποφασίσει ο Οργανισμός να κλείσουν. Οι φήμες λένε για τουλάχιστον 3 ένθετα περιοδικά σε «Βήμα» και «Νέα» που κινδυνεύουν άμεσα να σταματήσουν να εκδίδονται, ενώ δεν αποκλείεται να ανασταλεί η έκδοση και κάποιου εκ των περιοδικών που βγαίνουν αυτόνομα στο περίπτερο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ΕΣΗΕΑ έδωσε την έγκρισή της ακολουθώντας τον προσφιλή δρόμο της σιωπής.
Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος Ψυχάρης αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG…
* Συνεχίζονται οι αποκεφαλισμοί στην «Ελευθεροτυπία». Πάνω από 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν στα τυπογραφεία της επιχείρησης στο Κορωπί, κυρίως τεχνικοί τύπου αλλά και κάποιοι άλλοι υπάλληλοι, όπως καθαρίστριες. Ήταν μια ευκαιρία για να μάθουμε ότι διάφοροι εργαζόμενοι δούλευαν ως… εργάτες με αποτέλεσμα ακόμη και η αποζημίωσή τους να είναι κουτσουρεμένη.
Αμέσως μετά, η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ακόμη εντύπου στο χώρο των free press σε μια εποχή κατάρρευσης της διαφημιστικής αγοράς! Πως μπορεί να γίνεται αυτό; Μα, με την τακτική του τζάμπα φυσικά και για την ακρίβεια με άμισθους νέους εργαζόμενους. Η συνταγή είναι απλή: τσιμπάς τρία στελέχη από ανάλογο έντυπο του χώρου που κυκλοφορεί, βάζεις μια αγγελία του τύπου «Περιοδικό free press του ομίλου της Ελευθεροτυπίας ζητά για πρακτική 5 φοιτητές για εκ περιτροπής απασχόληση μια μέρα τη βδομάδα. Η παρούσα πρακτική είναι αμισθί και εκτός του προγράμματος πρακτικής μέσω ΕΠΕΑΕΚ» και το νέο εγχείρημα κρέμεται επανδρωμένο στα περίπτερα!
* Η αυτοκρατορία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια αγοράζοντας και πουλώντας κανάλια σε χώρες των Βαλκανίων αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, τα οποία ποτέ δεν μοιράστηκαν στους εργαζόμενους, μετά την «εθελούσια» έξοδο του 2009, συνεχίζει τις μειώσεις προσωπικού στον τεχνικό τομέα με την «απομάκρυνση» δύο τεχνικών στη Θεσσαλονίκη και ακόμη 4 στην Αθήνα.
Με στάσεις εργασίας απαντάει η ΕΤΙΤΑ, με προσφυγή στα δικαστήρια για να απαγορευτεί η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας απαντάει η εργοδοσία. «Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ, στην προσπάθειά του να μειώσει το εργατικό δυναμικό του προχωράει σε συμβάσεις με εταιρείες παραγωγής και εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να αναλάβουν αυτοί το πρόγραμμα του σταθμού. Σκοπός του ΑΝΤ1 είναι η μείωση του μόνιμου προσωπικού του στο ελάχιστο και η αντικατάστασή του με ενοικιαζόμενο προσωπικό το οποίο θα είναι ανασφάλιστο, με δελτίο παροχής υπηρεσιών κατά παράβαση του νόμου και με συνθήκες εργασίας που θυμίζουν μεσαίωνα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΙΤΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ έχει βγάλει 620 εκατ. ευρώ από την επένδυσή του στη Βουλγαρία με την πώληση του Nova Televisia, μέχρι πρότινος ενδιαφερόταν για την αγορά βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού αλλά και για συμμετοχή σε εκδοτικό όμιλο της Τουρκίας, ενώ μόλις εγκαινίασε τη δημιουργία ενός «Private Shopping Club» στην Ελλάδα που ονομάζεται «brandsgalaxy» και θα κινηθεί στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
* Καθυστερήσεις δεδουλευμένων στον τηλεοπτικό σταθμό «Alter» των Κώστα Γιαννίκου και Γιώργου Κουρή μετά από το μεγάλο αριθμό απολύσεων που προηγήθηκε την τελευταία διετία. Το επίδομα αδείας δόθηκε έπειτα από παρέμβαση του ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια καθυστέρησε και η μισθοδοσία των εργαζομένων. Αντ’ αυτής καταβλήθηκε μέρος του μισθού και για την ακρίβεια το ¼.
Όμως, λεφτά για το νέο τηλεοπτικό κανάλι «Kontra» που έστησε ο Γιώργος Κουρής υπάρχουν. Το ίδιο και για τα μπάζα – τηλεαστέρες που θα επανδρώσουν το νέο σκουπιδοκάναλο.
* Σε τραγική κατάσταση έχει φέρει τους εργαζόμενους η εργοδοσία στην «Απογευματινή», αφού εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για διαστήματα μηνών. Μετά την πρόσφατη κατάθεση ακόμη 400 ευρώ (…), ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας Κ. Σαραντόπουλος, επιστρέφοντας από τις διακοπές του, κατέβαλε το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου, ώστε να πετύχει την αναστολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, δεσμευόμενος(;) ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει εξοφλήσει τον Ιούλιο. Η οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου αναμένεται πάντως στις …19 Οκτωβρίου. Το αν μέχρι τότε ο Σαραντόπουλος θα εξοφλήσει δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, όπως φαίνεται δεν απασχολεί ούτε τα δικαστήρια, ούτε την ΕΣΗΕΑ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και παρά την «αδυναμία πληρωμών» που επικαλείται ο ιδιοκτήτης, η εργοδοσία προχώρησε στην πρόσληψη νέου επιτελικού στελέχους.
* Ένας ηλεκτρονικός όμιλος ΜΜΕ με 4 ραδιοφωνικούς σταθμούς («Σκάι», «RED», «Freedom», «Μελωδία»), έναν τηλεοπτικό («ΣΚΑΪ TV») και 2 site (www.skai.gr, www.woop.gr ) δημιουργήθηκε στο Νέο Φάληρο. Η πώληση του ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Καθημερινής» ανήλθε σε 5,3 εκατ. ευρώ και έτσι ο σταθμός επέστρεψε στον αδελφό (Γιάννη) Αλαφούζο. Λόγοι για τους οποίους κρίθηκαν ζωτικής σημασίας οι απολύσεις 7 παραγωγών, αλλά και 8 εργαζομένων που απασχολούνταν σε διαφορετικά τμήματα του σταθμού.
Πρωτύτερα, τον Αύγουστο επέλεξε η Διοίκηση του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ για να προχωρήσει στην απόλυση ακόμη 4 δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων μητέρας βρέφους που απολύθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό λίγο μετά τον τερματισμό της προστασίας της μητρότητας. Ψιλά γράμματα για τους εργοδότες, αλλά αν αντιδρούσαν – ειδικά σε τέτοιες ανήλεες περιπτώσεις – οι εργαζόμενοι θα τους είχαν γίνει…κεφαλαία!
Όμως, μια αγγελία, που δημοσιεύθηκε στη στήλη «θέσεις εργασίας» της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ, τα έλεγε όλα: «Για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ζητούνται άτομα για καθημερινή, πλήρη απασχόληση. Απαραίτητα προσόντα η γνώση φωτογραφίας και η χρήση κάμερας, καθώς και δίπλωμα μηχανής μεγάλου κυβισμού. Παρακαλούμε όσους τηρούν αυτά τα κριτήρια να στείλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα». Οι ενώσεις τεχνικών Αθηνών & Θεσσαλονίκης αντέδρασαν καταγγέλλοντας ότι «ετοιμάζουν κι άλλους εργαζόμενους – πολυμηχανήματα».
* Σε 5 ακόμη απολύσεις προχώρησαν οι «Αττικές Εκδόσεις» μέσα στον Σεπτέμβριο που έρχονται να προστεθούν στις 14 πρόσφατες απολύσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες τον Ιούλιο και στις 133 που είχαν πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Περιοδικού Τύπου, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, κατέχει τις «Αττικές Εκδόσεις», έναν όμιλο που είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο, εκδίδει 20 περιοδικά, την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Κεφάλαιο», έχει στην κατοχή του δύο ραδιοσταθμούς, διανέμει τηλεοπτικό πρόγραμμα και δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων. Ααα, διοργανώνει και καλλιστεία…
* Επιχείρηση κατάργησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας εκδηλώθηκε (και μάλλον παγιώθηκε) τέλη Αυγούστου στον «Alpha», όταν ο διευθυντής ειδήσεων Β. Παπαδρόσος ζήτησε από τους εσωτερικούς συντάκτες να βγάλουν 8ωρες βάρδιες. Οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν, αλλά απειλήθηκαν με απόλυση.
* Θα θυμάστε τις «ΝΕΠ Εκδόσεις» του ομίλου Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη που έβαλαν λουκέτο σε 11 τίτλους περιοδικών μέσα στο καλοκαίρι αφήνοντας στο δρόμο περίπου 120 εργαζόμενους. Δεν πρόλαβαν να κρυώσουν οι απολύσεις και ανακοίνωσαν τη «στρατηγική συνεργασία» του ομίλου με τον κυπριακό «Εκδοτικό Οίκο Δία» και το «Τηλεοπτικό Κανάλι Σίγμα». Η συμφωνία αφορά την τεχνική υποδομή, το δημοσιογραφικό δυναμικό και την επιχειρηματική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των δύο ομίλων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται κατά πόσο (και με πόσο) η ελληνική εταιρεία αγόρασε μετοχικό κεφάλαιο της κυπριακής.
* Update: Και τρίτος γύρος (που δεν θα είναι ο τελικός όπως δείχνουν τα πράγματα), ξεκίνησε στον όμιλο IMAKO, ιδιοκτησίας Πέτρου Κωστόπουλου. Ύστερα από ένα κύκλο μαζικών απολύσεων (οι τελευταίες εδώ) και αναγκαστικών μειώσεων μισθών, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε πώς όλα τα προηγούμενα μέτρα δεν ήταν αρκετά, και προχώρησε στην λογική της ρώσικης ρουλέτας σε πόστα της παραγωγής εντύπου, καθώς και της παραγωγής φωτογραφίας, θέλοντας να απολύσει έως το τέλος του σεπτέμβρη εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε νευραλγικούς τομείς στην παραγωγή εντύπων.
Οι υποσχέσεις της εργοδοσίας για πάγωμα των απολύσεων έπεσαν στο κενό. Και μειώσεις μισθών, και συνεχόμενοι γύροι απολύσεων συνθέτουν την εργασιακή ανασφάλεια που νοιώθει πλέον το συντριπτικό μέρος της μισθωτής ελληνικής κοινωνίας.
Ας σημειωθεί το γεγονός, πώς μέσα στη θερινή ραστώνη και τις άδειες, ήταν ο χρόνος που η διοίκηση αποφάσισε να ξηλώσει ολόκληρο ένα από τα παραγωγικά της τμήματα δημιουργίας μακετών (creative – publi), και κάποι εργαζόμενοι στο εν λόγω τμήμα να το μάθουν …μέσω κινητών στις παραλίες.
* Update: Στις αρχές του μήνα απολύθηκαν και τρία άτομα από το τμήμα Internet της Καθημερινής. Ενα τμήμα όπου οι εργαζόμενοι σε αυτό δούλευαν (και οι εναπομείνεντες δουλεύουν) εδώ και πολύ καιρό σε συνθήκες γαλέρας, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της έλλειψης προσωπικού. Παρόλα αυτά πριν από δέκα μέρες η διοίκηση αποφάσισε ότι κάποια άτομα περισσεύουν… Η μία από τους τρεις απολυμένους ανήκε στο team του “Μελωδία” (λεπτομέρειες αμέσως παρακάτω) και είχε “μετατεθεί” στο τμήμα Internet…