Μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε την καταγγελία των “Reporters without borders“.
“Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν δημόσια περιπτώσεις αστυνομικής βίας εναντίον δημοσιογράφων κατά τις διαδηλώσεις των περασμένων εβδομάδων και να δώσουν στην αστυνομία σαφείς οδηγίες να μη χρησιμοποιεί βία εναντίον προσωπικού των ΜΜΕ στο μέλλον. Η οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου ζητά επίσης τη διερεύνηση των πρόσφατων υποθέσεων.
Το επίπεδο βίας που χρησιμοποίησε η αστυνομία υπήρξε εξωφρενικό. Δημοσιογράφοι είπαν ότι ρίχτηκαν στο έδαφος και χτυπήθηκαν, ή εμποδίστηκαν δια της βίας να κάνουν τη δουλειά τους. Η αστυνομία ανάγκασε επίσης κάποιους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της ανταποκρίτριας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, να σβήσει τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει.
«Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να παρέχουν στο κοινό κάλυψη σημαντικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων», είπαν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Η αστυνομία δεν πρέπει να τους μεταχειρίζεται σαν να ήταν διαδηλωτές. Επιπλέον, η αστυνομία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητά να μη φωτογραφίζεται κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων της. Αν οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται με αυστηρά νόμιμο τρόπο, δεν έχουν τίποτα να κρύψουν».
Σε μια από τις τελευταίες περιπτώσεις, ο βέλγος φωτορεπόρτερ Μαξίμ Γκιζελίνκ ρίχτηκε στο έδαφος και χτυπήθηκε επανειλημμένα από την αστυνομία περί τις 7:30 μ.μ. της 6ης Δεκεμβρίου στην οδό Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Όταν ο έλληνας ανεξάρτητος φωτογράφος Βαγγέλης Πατσιαλός έσπευσε να τον βοηθήσει, αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Οι αστυνομικοί τελικά σταμάτησαν να τους χτυπούν όταν αντιλήφθηκαν ότι είναι δημοσιογράφοι. Ένας από τους αστυνομικούς τούς συμβούλευσε τότε να πάνε σε νοσοκομείο. Στον Γκιζελίνκ διαγνώστηκαν κάταγμα στο χέρι, όπου του τοποθετήθηκε γύψος, και σπασμένο πλευρό, και του συστήθηκε να σταματήσει να δουλεύει για δυο εβδομάδες.
Η ανταποκρίτρια των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα απωθήθηκε πολλές φορές από την αστυνομία ενώ φωτογράφιζε την άσκηση βίας από μέρους των μονάδων καταστολής εναντίον διαδηλωτών. Η αστυνομία τη διέταξε να σβήσει τις φωτογραφίες της αλλά αυτή αρνήθηκε.
Λίγες μέρες πριν, ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αριστοτέλης Μεσσίνης προπηλακίστηκε τρεις φορές από την αστυνομία ενώ κάλυπτε τη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου στην Αθήνα, γεγονός για το οποίο κατέθεσε μήνυση.
Οι διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου, που διαλύθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής, είχαν διοργανωθεί για τη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του 15χρονοιυ που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στα Εξάρχεια το 2008.