Με περιφρουρήσεις σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα συνεχίστηκαν χθες, δεύτερη μέρα της απεργίας στα ΜΜΕ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, παρόλο που στην πλειοψηφία τους διακόπηκαν το μεσημέρι, έπειτα από τη «φαεινή» ιδέα των συνδικαλιστών για διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ στις 12.00 το μεσημέρι, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι εκδότες υποχρεώνοντας τους απεργοσπάστες να προσέλθουν εκείνη την ώρα στους χώρους εργασίας.
Σήμερα, τρίτη μέρα της απεργίας, απεργοί, μέλη της συνέλευσής μας μαζί με αλληλέγγυους εργαζόμενους/άνεργους περιφρούρησαν την απεργία, ευρισκόμενοι από τις 8.00 το πρωί έξω από τον «Όμιλο 24» στο Παγκράτι, στον οποίο ανήκουν πλειάδα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών sites (news247, sport24, men24 κ.α.).
Πάντως, η πιο «σφιχτή» περιφρούρηση κατά τις δύο πρώτες μέρες της απεργίας πραγματοποιήθηκε στον όμιλο των «Αττικών Εκδόσεων» που ανήκει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου, Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, που εκτός από τις απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει έχει προτείνει μειώσεις μισθών στο σύνολο του Περιοδικού Τύπου.
Η αυστηρή περιφρούρηση των απεργών στις εγκαταστάσεις των «Αττικών Εκδόσεων» από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εισόδου σχεδόν του συνόλου των απεργοσπαστών, παρόλη τη
συνδρομή της αστυνομίας και της απειλής υποβολής μήνυσης από το νομικό σύμβουλο του Φιλιππόπουλου, και την υπολειτουργία έως παράλυση των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης επιχείρησης. Κάτι που δεν συνέβη και στα υπόλοιπα μαγαζιά όπου εισήλθαν απεργοσπάστες, κυρίως από το διοικητικό προσωπικό, τόσο εξαιτίας της ανοχής που επέδειξαν απέναντί τους μερικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, όσο και εξαιτίας της λήξης των περιφρουρήσεων.
Χθες, έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ η απεργιακή συγκέντρωση δεν κατέληξε σε πορεία, έπειτα από την άρνηση των απεργών που απαίτησαν να ληφθεί από το Διασωματεικό απόφαση για συνέχιση της απεργίας και τουλάχιστον την κήρυξη στάσης εργασίας τη Δευτέρα προκειμένου να ματαιωθεί η έκδοση των δευτεριάτικων φύλλων, αφού είχε γίνει γνωστό ότι η εργοδοσία στον «ΔΟΛ» και στον «Πήγασο» είχε καλέσει τους εργαζόμενους να προσέλθουν για δουλειά στις 6.00 το πρωί.
Τελικά, έπειτα από το κράξιμο που έπεσε στους συνδικαλιστές, το Διασωματειακό αποφάσισε 6ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 6.00-12.00 στις εφημερίδες, προκειμένου να μην κυκλοφορήσουν το Εθνος, τα Νέα και οι λοιπές απογευματινές. Στην ΕΣΗΕΑ, μετά το Διασωματειακό έγινε απεργιακή συνέλευση που συζήτησε μεταξύ άλλων την περιφρούρηση των επίμαχων μαγαζιών τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Κινητοποιήσεις απεργών πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται στην επαρχία, όταν έγινε η απόπειρα να κλειστούν τυπογραφεία για να τυπωθούν τα απεργοσπαστικά φύλλα, αλλά και έπειτα από τις προθέσεις των εργοδοτών να δημιουργήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, για να καλύψουν τα αθλητικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου. (Δείτε
σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας).
Φυσικά, οι περιφρουρήσεις θα συνεχιστούν, όπως και αιφνιδιαστικές ενέργειες από την πλευρά των απεργών και αύριο Κυριακή, τέταρτη μέρα της απεργίας
Ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση από την απεργιακή περιφρούρηση – παρέμβαση στον «Όμιλο 24»:
Σημερινή απεργιακή περιφρούρηση στα sites του «Ομίλου 24»
Απεργοί, μέλη της συνέλευσης μας μαζί με αλληλέγγυους εργαζόμενους/άνεργους περιφρούρησαν σήμερα την 4ήμερη απεργία στα ΜΜΕ, ευρισκόμενοι από τις 8 το πρωί έξω από τον “Όμιλο 24” στο Παγκράτι, στον οποίο ανήκουν πλειάδα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών sites (news247, sport24, men24 κ.α.).
Ως γνωστόν η πλειοψηφία των ενημερωτικών sites δουλεύουν κανονικά εν μέσω της απεργίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ (για λόγους που σχετίζονται με την συντεχνιακή της φύση, βλ. αγγελιόσημο) δεν φρόντισε ποτέ να ασχοληθεί, να καλύψει συνδικαλιστικά και γενικώς να αναγνωρίσει ως συναδέλφους όσους/ες εργαζόμαστε σε αυτά, με αποτέλεσμα η απειλή της απόλυσης να αποτελεί την αυτόματη συνέπεια όποιου δοκιμάσει να απεργήσει.
Την οργή των απλήρωτων/”μαύρων”/”μπλοκάκηδων” με σύμβαση ΙΚΑ δημοσιογράφων των sites απέναντι στους εργατοπατέρες, την έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες αυτών (με τον Μάκη να δείχνει τον δρόμο) και φροντίζουν να την εκμεταλλεύονται, ώστε να ζητάνε από τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν την απεργοσπασία ως μέσο πίεσης στις ενώσεις για να τους εγγράψουν ως μέλη.
Όπως όμως εξηγήσαμε στους συναδέλφους μας που ήρθαν για να δουλέψουν, τα οφέλη των εργαζομένων από τη συγκεκριμένη απεργοσπαστική τακτική είναι αμφισβητήσιμα και αρκετά μικρότερα από τα οφέλη που αποκομίζουν τα αφεντικά των sites λειτουργώντας κανονικά εν μέσω απεργίας και διασπώντας μας από τους συνδικαλισμένους συναδέλφους μας. Αν άλλωστε το ζητούμενο είναι η συνδικαλιστική μας αναγνώριση από τις ενώσεις, αυτό είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί μέσω συμμετοχής στις απεργίες, συνάντησης/οργάνωσης με άλλους συναδέλφους, συμμαχιών με άλλες ειδικότητες του κλάδου και από κοινού οργανωμένης πίεσης στους εργατοπατέρες ώστε να αναγκαστούν να πάψουν να κοιτάνε μόνο τις “ασπιρίνες” και τα “χάπια” που τους παρέχει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (αυτά ανέφερε ο Σόμπολος σε συνεδρίαση του μεικτού της ΕΣΗΕΑ, ότι θα τους λείψουν, αν προχωρήσει σε άμεση αναγνώριση των εργαζομένων στα sites) και να αναγνωρίσουν ότι το μέλλον της δημοσιογραφίας καλώς ή κακώς βρίσκεται στο διαδίκτυο.
Το δεύτερο γεγονός για το οποίο τα αφεντικά των sites δεν αναφέρουν κουβέντα, είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά απειλούνται με απόλυση. Στο news247 άλλωστε απολύθηκε τον Δεκέμβρη αρχισυντάκτης – μέλος της ΕΣΗΕΑ γιατί κάλεσε στους συντάκτες του site αν θέλουν να απεργήσουν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 48ωρης απεργίας.
Η σημερινή μας δράση λοιπόν ήταν κυρίως μια πρώτη μικρή κίνηση για να σπάσει αυτός ο φόβος, μιας πρώτη συλλογική απάντηση στις απολύσεις απεργών σε sites που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. παρεμβάσεις.
Ήταν μια αυτοοργανωμένη κίνηση της βάσης των εργαζομένων, που συνδέεται πολιτικά με τις μάχες της περιφρούρησης που δόθηκαν τις δυο προηγούμενες μέρες στα κεντρικά συγκροτήματα, με τον ίδιο τρόπο που συνδέεται το μέλλον που επιφυλάσσουν τ’ αφεντικά στους “αναγνωρισμένους” εργαζόμενους με το παρόν των “αόρατων” εργαζομένων των sites. Ήταν επίσης μια αρχή για να τεθεί το θέμα του απεργιακού μπλοκαρίσματος που για να είναι αποτελεσματικό και να μην επιφέρει απλώς μια προσωρινή χρονοκαθυστέρηση στη ροή των ειδήσεων (μέχρι δηλαδή να δοθεί η εντολή από τον αρχισυντάκτη για δουλειά από το σπίτι), χρειάζεται να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων στα sites, όταν αυτοί θα οργανωθούν για να διεκδικήσουν αυτά που αξίζουν χωρίς να περιμένουν τις μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις κανενός εργατοπατέρα.
Δείτε το κείμενο που μοιράστηκε εδώ