Documento: Καλα Χριστουγεννα, απολυεστε!

Ακόμη ένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος απολύθηκε μες τις γιορτές από το Documento με πρόσχημα την άρνησή του να δεχτεί τη δυσμενή μετάθεσή του από την εφημερίδα στην ιστοσελίδα του ομίλου. Η εργοδοσία τον έφερε προ τετελεσμένου, χωρίς να τον κάνει κοινωνό σε μια απόφαση που άλλαζε σημαντικά την εργασιακή του κατάσταση. Η απόφαση ήρθε μετά από συνέλευση εργαζομένων για τα μισθολογικά στην οποία υπήρχε αδόκιμα διευθυντικό στέλεχος. Η μετάθεση αυτή ως πρακτική μόνο αθώα δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού και στο παρελθόν αυτή η εργοδοτική τακτική έχει επιστρατευτεί για να ωθήσει εργαζόμενους στην έξοδο. Επιπλέον, η αγωνιστική στάση του εργαζομένου στα εργασιακά ζητήματα του Μέσου που έχουν προκύψει από το καλοκαίρι, όταν και ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης απείλησε με κλείσιμο της εφημερίδας, τον έβαλε στη μαύρη λίστα. Έτσι, η εργοδοσία φαίνεται να επαναλαμβάνει τις πρακτικές που ακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν το εχθρικό και διασπαστικό κλίμα που επέβαλε έπειτα από απόλυση ώθησε στην έξοδο 12 εργαζόμενους.

Το κλίμα

Μέσα στις γιορτές αποφάσισε η εργοδοσία του ομίλου ότι ένας επί τρία έτη εργαζόμενος έπρεπε να μετακινηθεί από το ρεπορτάζ διεθνών θεμάτων για την εφημερίδα στο σάιτ, χωρίς ωστόσο να τον ενημερώσει ποια θα είναι ακριβώς τα νέα του καθήκοντα. Η μετάθεση αυτή αποτελούσε δυσμενή αλλαγή των εργασιακών όρων του απολυμένου, καθώς άλλαζε το περιεχόμενο της εργασίας του, από τη συγγραφή θεμάτων σχετικά με τη διεθνή ειδησεογραφία και με υπογραφή, στη σύνταξη ειδήσεων επικαιρότητας στο σάιτ και ανυπόγραφα . Η πρόφαση που επικαλέστηκε η εργοδοσία ήταν η ενίσχυση του σάιτ. Η αυταρχικότητα της απόφασης είναι χαρακτηριστική, αφού δεν υπήρξε καν διάλογος για το ζήτημα, παρά μόνο η ανακοίνωση της μετάθεσης στον απολυμένο.

Η διοίκηση που ζητά τη στήριξη των εργαζομένων κάθε φορά που έχει ένα ανοιχτό θέμα με την κυβέρνηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε κατά πόσο λογίζει τους εργαζόμενους σαν συνεργάτες, όπως διατείνεται, ή σαν αναλώσιμα γρανάζια μιας μηχανής.

Αναλώσιμα γρανάζια τα οποία και στοχοποιούνται σε κάθε κρίση ως ο εσωτερικός εχθρός που υπονομεύει τη λειτουργία του Μέσου, όπως το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο εκδότης αποφάσισε να εκβιάσει τους εργαζόμενους με κλείσιμο της εφημερίδας. Ο λόγος ήταν ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην ψήφιση μιας τρίωρης στάσης εργασίας για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, μεταξύ των οποίων και αυξήσεις. Ως πρόφαση, ο Βαξεβάνης επικαλέστηκε τη στέρηση της άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος, αφού είχε προηγηθεί εκ μέρους της συνέλευσης των εργαζομένων καταγγελία μιας άδικης απόλυσης συναδέλφισσας. Σκοπός του εκδότη ήταν να μην πραγματοποιηθεί η απόφαση των εργαζομένων, πρακτική την οποία συνηθίζει να ακολουθεί διαχρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, λοιδώρησε ακόμα και το συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων, ότι αποτελούσε κάτι σαν πέμπτη φάλαγγα στο μαγαζί

Γυρνώντας στο σήμερα, μετά τη συνέλευση για την πρόσφατη απόλυση (27/12) η εργοδοσία έδωσε δείγματα γραφής ξανά για το πώς αντιμετωπίζει τις συλλογικές αποφάσεις των εργαζομένων, καθώς δεν έδειξε την παραμικρή πρόθεση για εξέταση της απόφασής τους για ανάκληση της απόλυσης και την εξάντληση του διαλόγου για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ανάλογα, έχει αγνοήσει και προηγούμενη απόφαση συνέλευσης που ανέφερε ότι δεν θα δεχτεί καμία άλλη απόλυση. Ας σημειωθεί επίσης ότι η ανακοίνωση της απόφασης της μετάθεσης έγινε σε χρόνο που ο εκπρόσωπος των εργαζομένων έλειπε σε άδεια.

Το «στύψιμο»

Για τον απολυμένο εργαζόμενο η υπερεργασία που επεκτεινόταν πολύ πέρα του οκταώρου -ιδίως στο «κλείσιμο» του φύλλου τις Παρασκευές- και οι αρκετές εβδομάδες που βρέθηκε μόνος στο τμήμα των διεθνών, μετά τις παραιτήσεις του καλοκαιριού, δεν έπαιξαν ρόλο στο να κρατήσει τη θέση του. Όπως σημειώθηκε και παραπάνω, πρόφαση για την μετάθεση ήταν η ενίσχυση του σάιτ. Όμως η διοίκηση, επικαλούμενη το διευθυντικό δικαίωμα, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την υποτιθέμενη ενίσχυση με τον περίπλοκο τρόπο της μετάθεσης ενός εργαζομένου και της αντικατάστασής του με άλλον στο ίδιο αντικείμενο!

Η αγωνιστική στάση ορισμένων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και του απολυμένου, έδωσε την αφορμή για την απομάκρυνσή του. Αποτέλεσμα: Η απόφαση για μετάθεση να του ανακοινωθεί μόλις τέσσερις μέρες μετά από τη συνέλευση εργαζομένων για τις αυξήσεις, σε ένα μαγαζί που φημίζεται για τους πενιχρούς μισθούς. Να σημειωθεί ότι ο απολυμένος, από τους περίπου 36 μήνες της απασχόλησής του στην εφημερίδα, τους 34 αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό (€650 καθαρά).

Πρέπει να τονιστεί ότι η συζήτηση για τα μισθολογικά προηγήθηκε της επιβολής του προστίμου στην εφημερίδα, έπειτα από οικονομικό έλεγχο της ΑΑΔΕ. Μετά την επιβολή προστίμου στην εφημερίδα, το κάλεσμα της εργοδοσίας για «ενότητα» ήταν σχεδόν βέβαιο ότι εδραζόταν στον ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να επιβάλει σε στιγμές κρίσης, αφού έψαχνε για μαύρα πρόβατα, έπειτα και από τα προηγούμενα του καλοκαιριού. Μετά την απαίτηση του εκδότη για στήριξη των εργαζομένων στην υπόθεση του προστίμου στις αρχές Δεκέμβρη, ακολούθησε η συνέλευση για τα μισθολογικά του ομίλου. Σε όλα αυτά ηχηρή ήταν η απουσία της ΕΣΗΕΑ, καθώς και στη διαπραγμάτευση για την ανάκληση της απόλυσης του εργαζομένου δεν συνέβαλε ουσιαστικά αλλά και οι διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις που ανέλαβε δεν έχουν φέρει απτά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Όχι άλλες απολύσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *