Οι εργαζόμενοι από το ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα fm” (πρώην “City fm”) κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ σήμερα σε γενική συνέλευση, με αφορμή τις απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία του σταθμού. Για την ιστορία, ο σταθμός αγοράστηκε (μετά τα γεγονότα με την πρώην ιδιοκτήτρια Γιάννα Αγγελοπούλου) από τον οργανισμό κοψοχρονιά (1.000.000 ευρώ), με την προϋπόθεση να μην απολυθεί κανένας από τους εργαζόμενους.
Αφού οι εργαζόμενοι έστησαν το σταθμό, το σχέδιο άλλαξε. Στόχος ήταν να απολυθούν οι εσωτερικοί εργαζόμενοι (παρά τη διαβεβαίωση που είχαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει κανείς δουλειά του) και τη δουλειά να βγάζουν άτομα μέσα από τον οργανισμό με πενιχρούς μισθούς, οι οποίοι εκπαιδεύονταν τον τελευταίο καιρό από… τα ίδια άτομα που προορίζονται σήμερα για απόλυση. Σε αντίθεση με παλιότερη συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί, αυτή τη φορά φάνηκε να υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους.
Πέρα από το ζήτημα των απολυμένων του “Βήμα fm”, συζητήθηκε και το θέμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στους διαδρόμους του οργανισμού, ότι ο ΔΟΛ ζητάει την απόλυση εργαζομένων της τάξης του 20% (δεν έχει προσδιοριστεί αν πρόκειται για ποσοστό που αναφέρεται στο σύνολο του εργατικού δυναμικού ή για κάθε τμήμα ξεχωριστά). Ακούστηκε από πολλούς ότι υπάρχουν αρκετές κατ’ ιδίαν συνομιλίες για εθελούσιες εξόδους (σε ανθρώπους κοντά στη σύνταξη και όχι μόνο), ενώ έχει δηλωθεί ξεκάθαρα ότι “όποιος έχει βαρεθεί να εργάζεται εδώ, μπορεί να φύγει”.
Εκπρόσωποι της ΕΠΗΕΑ μίλησαν για τις δίωρες στάσεις εργασίας που κήρυξαν για αύριο και μεθαύριο (18 &19/2) και ζήτησαν τη στήριξη των παρευρισκόμενων. Οι εργαζόμενοι, όμως, έδειξαν μπουχτισμένοι με τέτοιες αποφάσεις που δεν έχουν ουσιαστικά κανένα αντίκτυπο στα αφεντικά. Τέθηκε επίσης από τους εργαζόμενους το θέμα της κλιμάκωσης του αγώνα και η ανάγκη κήρυξης απεργίας διαρκείας, με τα σωματεία να θεωρούν τις στάσεις εργασίας αρκετές για να πιεστεί η εργοδοσία (!) και την κλιμάκωση του αγώνα αναγκαία στο… μέλλον! Πότε ακριβώς δεν προσδιόρισαν, ακόμα και όταν πιέστηκαν από τους εργαζόμενους, που ζητούσαν από τους εκπροσώπους των σωματείων να πάρουν συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα και να προσδιορίσουν τη μετέπειτα στάση τους σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι απολύσεις. Στο τέλος της συνέλευσης όταν έπρεπε να αποφασιστεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος και να παραδοθεί στον Ψυχάρη, ο Σόμπολος δήλωσε ξεφυσώντας ότι “τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνονται εν θερμώ” και συνέστησε στους παρευρισκόμενους να “μην ενθουσιάζονται τόσο εύκολα”.
One reply on “Για τη Συνέλευση Εργαζομένων στον ΔΟΛ (17/02), με φόντο τις απειλές του ομίλου για απολύσεις έως και 20% των εργαζομένων”
Σύντροφοι,υπάρχει αγωνιστικό κλίμα στο μαγαζί αλλά θέλει βοήθεια και απ'έξω (αν γίνομαι αντιληπτός) για να κλιμακωθεί.Οι εργαζόμενοι έχουν διάθεση να ξεπεράσουν τις ενώσεις τους αλλά όπως και σε όλους τους χώρους εργασίας χρείαζονται "σπρώξιμο" λόγω έλλειψης ταξικής συνείδησης που δυστυχώς παρατηρείται γενικότερα.Εύχομαι και ελπίζω ο ριζοσπαστικός χώρος να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στους αγώνες που έρχονται.