* Ο μόνος λόγος που τα καραγκιοζάκια της ΕΣΗΕΑ προχώρησαν στη συγκρότηση προεδρείου ήταν ότι τα ταμεία της «Ενωσης» άδειασαν και δεν ήταν δυνατόν να εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ δίχως προεδρείο για να κάνει αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες. Το βοήθημα στους περισσότερους ανέργους δεν δόθηκε τις γιορτές, εξαιτίας του αδειάσματος των ταμείων, οι υπάλληλοι της ΕΣΗΕΑ λίγο ακόμα και θα έμεναν χωρίς μισθό, ενώ δύο συνταξιούχοι απείλησαν με προσφυγή στο Πρωτοδικείο. Όλοι οι άλλοι λόγοι που προβάλουν τα παπαγαλάκια της ΕΣΗΕΑ είναι… κοινές οδοντόκρεμες.
* Και από την άλλη, οι συνάδελφοι από τη συνδικαλιστική παράταξη Financial Crimes, όπως και οι υπόλοιποι, ζητούν τα «κουκιά» όλων μας: «Αν γίνουν εκλογές, που εμείς εδώ και καιρό ζητάμε να γίνουν, για να μην ξαναβγούν οι ίδιοι, πρώτον πρέπει να ψηφίσετε (γιατί αλλιώς θα ψηφίσουν οι σκληροί μηχανισμοί και τότε σίγουρα θα ξαναβγούν οι ίδιοι με αυξημένα ποσοστά) και δεύτερον να μην ψηφίσετε αυτούς, γιατί όσοι πράξατε το “αμάρτημα” και τώρα γκρινιάζετε, σας θυμίζουμε ότι είχαν δώσει επαρκή δείγματα για να μην τους εμπιστευτείτε. Ομοίως όσοι απείχαν από τις εκλογές, τώρα ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Άλλωστε για ελάχιστες ψήφους θα είχαν ανατραπεί και θα είχαμε προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ και ακολούθως θα κρινόμασταν όλοι επί του αγωνιστικού χώρου», αναφέρουν εκδηλώνοντας τον καημό τους που για «ελάχιστες ψήφους» δεν εξέλεξαν έναν διοικητικοσύμβουλο στην «Ενωση». (αλήθεια, ποιες συμμαχίες θα έκαναν και με τι πάρε-δώσε «και θα είχαμε προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ»;). Ετσι, συνέβαινε πάντα. Τα πεφωτισμένα κομμάτια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να… ερωτοτροπούν με τους θεσμούς, προκειμένου να αλλάξουν από τα μέσα την εξουσία.
* Και στον ΕΟΕΔΑΠ οι καρεκλοκένταυροι της συντεχνίας εξακολουθούν να λειτουργούν ως Ιδιωτική Ασφαλιστική Εταιρεία συνάπτοντας πολυτελείς συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αρνούμενοι να συμπεριλάβουν όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στην ενημέρωση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια τυπική συνδικαλιστική ενότητα του κλάδου και να διογκωθεί η διαπραγματευτική του δύναμη απέναντι στην πολιτική και εργοδοτική εξουσία. Από την άλλη, με το που πήγαν να κόψουν το επίδομα για τους παιδικούς σταθμούς σε ζευγάρια δημοσιογράφων με αξιοπρεπές εισόδημα, όχι για να το διοχετεύσουν σε ασθενέστερους βέβαια, έπεσαν να τους φάνε, λόγος για τον οποίο απέσυραν τη σχετική απόφαση. Γονείς ενωμένοι ποτέ νικημένοι!
* Μετά από ένα μικρό διάλλειμα ξανάρχισαν οι απολύσεις στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, τακτική την οποία η διοίκηση του σταθμού αποκαλεί «κλίμα ανανέωσης». Σειρά είχε η πρώην εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Η συνάδελφος όταν κλήθηκε να υπογράψει την απόλυσή της δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται διότι είναι άκυρη. Λίγο καιρό πριν, την άνοιξη του 2009, απομακρύνθηκε διά της «εθελούσιας» απόλυσης ο συνάδελφος και σύζυγός της, τότε εκλεγμένος πρόεδρος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο ο Όμιλος ΑΝΤ1 του κ. Κυριακού έχει απολύσει, στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών, περίπου 250 εργαζομένους (τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους). Παρελθόν αποτελεί πλέον και το εβδομαδιαίο περιοδικό Exodos του ίδιου Ομίλου που κυκλοφορούσε μαζί με την Ελευθεροτυπία Ας σημειωθεί ότι όταν ο ΑΝΤ1 ανέλαβε τη ΔΑΦΝΗ, το 2004, η εταιρεία είχε 14 περιοδικά και, πλέον, έχει απομείνει με τέσσερα.
* Και φυσικά, όλες αυτές οι απολύσεις αποδίδονται στην οικονομική κρίση και στη οικονομική δυσπραγία που επέφερε και στον Όμιλο του Κυριακού. Αμ δε! Το 49% του σερβικού τηλεοπτικού δικτύου FOX TELEVIZIJA απέκτησε ο Όμιλος ΑΝΤ1, έπειτα από συμφωνία με τον Ομιλο News Corporation του Ρούμπερτ Μέρντοχ στη συμβολική τιμή του ενός δολαρίου(;) με την προϋπόθεση να αναλάβει τα χρέη του! Όπως προκύπτει από δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας, ο Μ. Κυριακού έλαβε εγγυήσεις από τη σερβική κυβέρνηση, ύστερα και από τη μεσολάβηση του Γ. Παπανδρέου, ότι το Fox θα λάβει άδεια λειτουργίας από το σερβικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης!
* Περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό εδώ, επενδύσεις αλλού. Ο όμιλος του ΑΝΤ1 συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Star του ομίλου Dogan και έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδεχόμενο τοποθέτησής του στην τουρκική αγορά, αλλά και της συμμετοχής σε τηλεοπτικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, παράνομη κρίθηκε η πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ στον
«Antenna Radio 97,2» για την Τρίτη 26/1. Όταν λένε απεργία, εννοούν “απεργία”!
* Σε έξοδο από τον ΔΟΛ καλούνται δημοσιογράφοι του «Βήματος» και των «Νέων» για τους οποίους η επιχείρηση αποφάνθηκε ότι ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο και πρέπει να συνταξιοδοτηθούν, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές του δημοσιογραφικού κλάδου. Πως διακριβώθηκε αυτό; Ο ΔΟΛ πιστοποίησε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ότι έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισής τους για να αποχωρήσουν και να συνταξιοδοτηθούν. Αντίστοιχα στοιχεία ασφαλισμένων δημοσιογράφων από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχουν ζητήσει η «Ελευθεροτυπία», το «Έθνος» και η «Καθημερινή». Εκτός των επερχόμενων υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων, ξεκίνησαν και οι απολύσεις. Ήδη απομακρύνθηκαν δύο ανταποκριτές των «Νέων», στην Πάτρα και στη Λάρισα. Παράλληλα, διαχέονται φημολογίες για τη διακοπή της έκδοσης του ημερήσιου «Βήματος».
* Νέο κύμα περικοπών δρομολογείται και στο «Έθνος», μετά από την απόσχιση του κλάδου των εφημερίδων από τη μητρική εταιρεία. Η οικογένεια Μπόμπολα επικαλείται τις επιπτώσεις από την κρίση στο Ντουμπάι όπου είχε ισχυρή παρουσία ο κατασκευαστικός της κλάδος.
* Στον αέρα και η τύχη των εργαζόμενων στην εφημερίδα «Veto» έπειτα από την κυκλοφοριακή καθίζηση και τις περικοπές προσωπικού που έγιναν. Η έλευση του, πανταχού παρόντος διδύμου, Κυριακόπουλου – Λαυρεντιάδη δεν μετριάζει την ανησυχία τους. Ωστόσο, λέγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για έκδοση νέας εφημερίδας από άλλο μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα. Μα, πόσες εφημερίδες θα εκδοθούν ακόμη εν μέσω οικονομικής κρίσης;
* Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις των παλιών συντακτών του ραδιόφωνου του Άλφα που ξεκίνησε με νέα ιδιοκτησία και διεύθυνση ως «Θέμα FM». Άλλες δύο συνάδελφοι με δεκαετή υπηρεσία απολύθηκαν, εκ των οποίων η μία αρνήθηκε την απόλυση θεωρώντας τη άκυρη, παράνομη και καταχρηστική. Και εδώ η 24ωρη απεργία που είχε κηρυχθεί από την ΕΣΗΕΑ για την Τρίτη 26/1 κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.
* Σιγά μη την πλήρωναν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Καθημερινής για το «λάθος» που έγινε και έβγαλε στη φόρα τις διαπλεκόμενες σχέσεις των εκδοτικών συγκροτημάτων με ιδιωτικά συμφέροντα. Ένας δημοσιογράφος και μια διορθώτρια ήταν αυτοί που απολύθηκαν για το ρεπορτάζ που παρουσίαζε εταιρείες που πήραν επιδοτήσεις ακριβώς λίγο πριν τις εκλογές, αλλά ανάμεσα σε αυτές και το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, δίπλα στο οποίο υπήρχε η σημείωση – υπόδειξη (που δημοσιεύθηκε!) «δες το λίγο, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί». Επρόκειτο για ένα «εσωτερικό μήνυμα» που, όμως, εκτυπώθηκε…
* Εντωμεταξύ, η Καθημερινή ζητάει από τους Τεχνικούς Τύπου (εργαζόμενους σε προεκτύπωση και εκτύπωση) να μειώσουν τους μισθούς τους στο ύψος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – για όσους αμείβονται περισσότερο. Σε περίπτωση άρνησης απειλεί με απολύσεις.
* Άνω – κάτω και οι συνάδελφοι στην Ελευθεροτυπία η πλειονότητα (;) των οποίων όταν έκλεισε ο Ελεύθερος Τύπος των Αγγελοπουλαίων σα να θεωρούσαν ότι η υπόθεση δεν τους αφορά. Δεδομένων των σεναρίων που κάνουν λόγο για περιορισμό του λειτουργικού κόστους της εφημερίδας κατά 40% και της ενοποίησης του καθημερινού με το κυριακάτικο φύλλο. Μετά από την απομάκρυνση του διευθυντή της «Κυριακάτικης», Γιάννη Βλαστάρη (που πάντα ήθελε να γίνει Φυντανίδης στη θέση του Φυντανίδη, πριν να τον φάει η Μάνια) και τις «αποκαλύψεις» του – πριν την εγκατάλειψη του σκάφους – για παρακολουθήσεις τηλεφώνων και κινητών από την εργοδοσία, ήρθε η σειρά των δημοσιογράφων. Για να μάθουμε, μεταξύ άλλων, από μια καταγγελία που συνυπέγραψαν δέκα εκ των όλων, ότι στην Ελευθεροτυπία πολλά ρεπορτάζ που ενοχλούν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) είτε απορρίπτονται εκ των προτέρων όταν προτείνονται, είτε απαξιώνονται, είτε μπαίνουν στο συρτάρι, είτε ψαλιδίζονται και γίνονται άνευρα. Ότι τελικό κείμενο που δημοσιεύεται με την υπογραφή τους δεν τους εκφράζει πάντα 100% και ότι δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τις παρεμβάσεις που γίνονται, παρά μόνο μετά τη δημοσίευση. Ότι κατά περιόδους ορισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει «στο ψυγείο» και συμπεραίνουν ότι αυτό σχετίζεται με διαμαρτυρίες ή κριτική που έχουν ασκήσει επί των θεμάτων. Ότι για κάποιους επί χρόνια και συστηματικά καταπατάται η επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Ότι πολλοί έχουν υποστεί ψυχολογική βία, την ίδια που υπέστησαν και συνάδελφοί τους που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τα τελευταία χρόνια χωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό κι αυτό γιατί όσοι προσπάθησαν να πουν κάποια κουβέντα είδαν την πόρτα της εξόδου.
Να αρκεστούμε στην ύστατη στιγμή; Που είσαστε, συνάδελφοι, πιο πριν;
* Την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων και των αναδρομικών του 2009 ζητούν, έπειτα από έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, οι εργαζόμενοι στην Απογευματινή και την Απογευματινή της Κυριακής. Κι ακόμη, ζητούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της επιχείρησης περί αναστολής του κυριακάτικου φύλλο,υ, τις περικοπές που αφορούν στην έκδοση του φύλλου της Δευτέρας και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια προκαλεί κλίμα ανασφάλειας και κακή ψυχολογία στους εργαζομένους. «Σήμερα, οι συντάκτες βρισκόμαστε στα όρια των φυσικών μας αντοχών καθώς παρέχουμε υπερεργασία, εξαιτίας της δραματικής μείωσης προσωπικού. Επιπρόσθετα, συγκρινόμαστε, αδίκως, με συναδέλφους άλλων εφημερίδων που διαθέτουν περισσότερα μέσα, έχουν σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες και καλύτερες συνθήκες εργασίας» αναφέρουν σε ανοιχτή τους επιστολή που κοινοποιούν στην ΕΣΗΕΑ.
* Και στην Πελοπόννησο έχουν αποθρασυνθεί εντελώς οι εκδότες. Έπειτα από το κλείσιμο της εφημερίδας «Ημέρα» της Πάτρας από τον Θ.Καραμπέτσο μόλις πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι, με κλείσιμο των εφημερίδων «Πατρίς», «Πρώτη» και “Πρωινή” στην Ηλεία προειδοποιούν οι εκδότες τους, διαμαρτυρόμενοι προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ επειδή ζήτησε από την Επιθεώρηση Εργασίας του νομού έλεγχο των επιχειρήσεών τους. Στην επιστολή τους μιλούν για «αναίδεια να δίνετε ακόμη και σε δικαστικούς λειτουργούς την εντολή να ελέγχουν συνεχώς και αδιακόπως τους εργοδότες». Δύο ακόμη συνάδελφοι απολύθηκαν, δυο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ωμέγα Ράδιο», μέσα που ανήκουν στον ίδιο εργοδότη.
* Υπομονή (μα γιατί;) λένε ότι επέδειξαν και επιδεικνύουν στην πάγια –πλέον – καθυστέρηση εξόφλησης των δεδουλευμένων τους οι συμμετέχοντες στην εργασιακή συνέλευση των συντακτών στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» «καθώς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να δυσχεράνουμε καταστάσεις» αναφέρουν. Όμως, θεωρούν ακόμη χειρότερες και από αυτό τις εργασιακές συνθήκες στις οποίες υποχρεώνονται να εργαστούν: «Οι αντοχές μας δοκιμάζονται από το όλο και πιο θολό και ψυχοφθόρο τοπίο μέσα στο οποίο εργαζόμαστε. Αντιμετωπιζόμαστε τους τελευταίους μήνες με τρόπο απαξιωτικό και ακατανόητα προσβλητικό, καλούμαστε να δεχθούμε αναιτιολόγητες αλλαγές αντικειμένου εργασίας ακυρώνοντας πηγές και εμπειρία ετών, υφιστάμεθα ανατροπές ωραρίων που φέρνουν σε αδιέξοδο τη ζωή αρκετών συναδέλφων, αντιμετωπίζουμε ώτα μη ακουόντων όταν διαμαρτυρόμαστε για επιλογές που αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές, δεχόμαστε εντολές που μοιάζουν καψόνια, καθώς άλλοτε έρχονται σε αντίφαση με προηγούμενες και άλλοτε αποδίδονται δογματικά σε «ειλημμένες αποφάσεις» αναφέρουν.
* Από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι οι 52 εργαζόμενοι του ραδιοσταθμού Ξένιος 94,3 FM. Πως μπορεί να γίνεται αυτό όταν, ενώ ο Ξένιος έχει καταστεί ελλειμματικός και ζημιογόνος, ο δήμος των Άνω Λιοσίων έχει εντάξει στην επιχείρηση που διαχειρίζεται το ραδιοσταθμό δαπάνες κάλυψης άλλων υποχρεώσεών του με τιμολογήσεις που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολλές -τοπικές κυρίως- επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί, καθώς παρουσιάζονται να λαμβάνουν υπέρογκα ποσά; Επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες πως είτε ανήκουν σε μέλη της δημοτικής παράταξης είτε σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές τις δαπάνες είναι η προμήθεια 1.300 κιλών κουραμπιέδων, τσιμέντων (!), εδεσμάτων αξίας άνω των 200.000 ευρώ (!), έως και παιδικών παιχνιδιών.
* Την έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου για το 2010 περιμένουν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας του Νέου Ηρακλείου, για να λάβουν τα δεδουλευμένα του μήνα Δεκεμβρίου του 2009. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι οι ισχυρισμοί περί αναμονής έγκρισης του προϋπολογισμού του έτους 2010 δεν έχουν βάση, καθώς η καταβολή του μισθού του Δεκεμβρίου του 2009 θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί ήδη και αφορά την οικονομική χρήση του προηγούμενου έτους.
4 replies on “Κλιμακώνεται η σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας”
Στις 10 Φεβρουαρίου έχει απεργία.Θα συμμετάσχει η "κατάληψη ΕΣΗΕΑ" ή όχι που θα σημάνει ότι θα συνταχτούμε με το πλαίσιο της ΕΣΗΕΑ ενάντια στην απεργία;
Την άποψή μας για το "σωματείο" ΕΣΗΕΑ την έχουμε εκφράσει πάμπολες φορές (ρίξε μια ματιά στα πρηγούμενα κείμενά μας).Το να λες ότι η "κατάληψη ΕΣΗΕΑ", δηλαδή η συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ, συντάσσεται με τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ, τότε μάλλον έχεις μαύρα μεσάνυχτα για το ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι θέσεις μας. Σ' ευχαριστούμε.
Το μόνο που "ρώτησα" είναι η θέση της "Κατάληψης ΕΣΗΕΑ" για την απεργία.Το ότι δεν πήρα απάντηση, είναι μία πολύ ευκρινής απάντηση, ωστόσο. Δε συμμετέχει και δε στηρίζει η "κατάληψη ΕΣΗΕΑ" την απεργία
Αγαπητέ φίλε, προφανώς και συμμετέχουμε και στηρίζουμε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση. Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη απεργία ο συνδικαλιστικός μας φορέας (εσηεα) ΔΕΝ καλούσε σε απεργία. Επειδή, όμως, αυτό που προσπαθείς να εκμαιεύσεις είναι οι απόψεις μας για το ΠΑΜΕ, σε προτρέψαμε και στην πρηγούμενη απάντηση να προστρέξεις σε παλιότερα κείμενά μας. Όπως λοιπόν θα διαβάσεις εδώ: http://katalipsiesiea.blogspot.com/2009/12/17.html, στη προηγούμενη απεργία που καλούσε μόνο το ΠΑΜΕ κ η ΕΣΗΕΑ ήμασταν κανονικότατα εκεί και με δικό μας μπλοκ.Η "Κατάληψη ΕΣΗΕΑ" έχει ως πάγια θέση της την γενική απεργία διαρκείας με στόχο την επαναστατική ανατροπή των υφιστάμενων παραγωγικών σχέσεων…Εσείς;Ευχαριστώ,κάποιος από τη συνέλευση