Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 3 συναδέλφους συλληφθέντες έξω από το Α.Τ. Ακροπόλεως, έπειτα από την καταστολή στο βιβλιοπωλείο «Ιανός»

Κάλεσμα του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Την Κυριακή 28/12/2014 είχε κηρυχτεί απεργία στον κλάδο του βιβλίου, στο πλαίσιο του αγώνα για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας. Ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και από κοινού με το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, προχωρήσαμε από νωρίς το πρωί σε απεργιακές περιφρουρήσεις στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Παπασωτηρίου. Έπειτα από μήνυση της εργοδοσίας του Ιανού, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τους απεργούς και τους αλληλέγγυους που βρισκόμασταν συγκεντρωμένοι έξω από το βιβλιοπωλείο και προχώρησαν σε μια άγρια επίθεση εναντίον μας με αποτέλεσμα τη σύλληψη 2 συναδέλφων μας και 2 περαστικών (στη συνέχεια προσήγαγαν κι ένα ακόμα συνάδελφο), οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως.

Μετά τη βίαιη διάλυση της εργατικής συγκέντρωσής μας στον Ιανό, προχωρήσαμε σε συγκέντρωση απέναντι από το Α.Τ. Ακροπόλεως, προκειμένου να συμπαρασταθούμε στους συλληφθέντες συναδέλφους μας και για να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή τους. Μετά από αρκετή ώρα αναμονής μια διμοιρία ΜΑΤ κατέφθασε από ένα στενό και ευθύς κινήθηκε κατά πάνω μας. Από την πλευρά μας, και καθώς η κίνησή τους μας έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις τους, επιχειρήσαμε συγκροτημένα να οπισθοχωρήσουμε προς την οδό Κολοκοτρώνη.

Ωστόσο, καθώς τα ΜΑΤ δεν έδειχναν διατεθειμένα να ακυρώσουν το προκαθορισμένο σχέδιό τους, μάς επιτέθηκαν με γκλομπς και χημικά, ξυλοφορτώνοντάς μας και συλλαμβάνοντας 3 συναδέλφους μας. Το κατασταλτικό σχέδιό τους σηματοδοτήθηκε και από τον ξυλοδαρμό ενός από αυτούς και μέσα στο αστυνομικό τμήμα καθώς και από την προσπάθειά τους να φορέσουν κουκούλα σε έναν άλλον και ολοκληρώθηκε με το φόρτωμα ξεκάθαρα κατασκευασμένων κατηγοριών. Για αρκετή ώρα παραμείναμε εκεί απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους, ενώ στη συνέχεια προχωρήσαμε σε διαδήλωση στην πιάτσα του βιβλίου και σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες. Παράλληλα, μέλη του ΣΥΒΧΑ βρίσκονταν από νωρίς μέσα στο εν λόγω αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να καταθέσουν μήνυση κατά της διευθύντριας του Ιανού, Μ. Λιαποπούλου, για την επιθετική στάση της απέναντι στην κινητοποίησή μας και για να ακολουθηθεί η σχετική αυτόφωρη διαδικασία. Ως μια ακόμα ένδειξη της ξεκάθαρης μεροληπτικής στάσης του κράτους ενάντια στον κόσμο του αγώνα, η αυτόφωρη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί για τη διευθύντρια του Ιανού διαρκώς παρακωλύονταν, ενώ η ίδια ποτέ δεν εντοπίστηκε…

Read more

Συγκέντρωση ενάντια στο βάρβαρο καθεστώς της «Λευκής Νύχτας» – Σάββατο 13/2, πλατεία Νέας Σμύρνης, 6 μ.μ.


ΕΚΤΑΚΤΟ: Όπως ανακοίνωσαν σήμερα, αργά το απόγευμα, ο Εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης η «Λευκή Νύχτα» ακυρώνεται. Ωστόσο, το «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας» γνωστοποίησε ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η φαντασία των εργοδοτών (μαζί με την καφρίλα τους..) δεν έχουν όρια.
Το Σάββατο 13/2 ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης και η τοπική δημοτική αρχή οργανώνουν άλλη μια άθλια εμπορική φιέστα με τον τίτλο «Λευκή νύχτα, νύχτα αγάπης» επιβάλλοντας με τσαμπουκά την παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων ως τις 12 το βράδυ! Ουσιαστικά, στο όνομα της «τόνωσης της τοπικής αγοράς» επιβάλλουν σε εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες από τον χώρο του εμπορίου ωράρια-λάστιχο βάζοντας χέρι με το έτσι-θέλω στα εργασιακά δικαιώματα και τον ελεύθερο χρόνο μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εμπορικός σύλλογος Νέας Σμύρνης επιχείρησε στο πρόσφατο παρελθόν – στις 10/10/2014 – να επιβάλλει ξανά παρόμοια συνθήκη, γεγονός που μπλοκαρίστηκε από την οργανωμένη κινητοποίηση σωματείων/συνελεύσεων/συλλογικοτήτων και εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια. Και ας γίνει γνωστό σε όλους και όλες ότι αυτές οι πρωτοβουλίες των εργοδοτών είναι εξόφθαλμα παράνομες, χωρίς να εκδίδεται ειδική άδεια από την Περιφέρεια και, προφανώς, χωρίς να δηλώνονται στην επιθεώρηση εργασίας οι υπερωρίες των συναδέλφων…
Τη λευκή τη νύχτα την είπανε γιορτή, ενώ είναι εκμετάλλευση εργοδοτική!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περίφημες λευκές ή κόκκινες νύχτες των εργοδοτών του εμπορίου ανά την Ελλάδα (με πρόσφατα παραδείγματα το Μαρούσι, τη Γλυφάδα, το Ίλιον, τη Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, τη Θέρμη Θες/νίκης κ.α.) πάνε χέρι-χέρι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αν πριν 2 χρόνια οι «Λευκές Νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις», έχουμε την πείρα ως εργαζόμενοι να αντιληφθούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέσα από την εφαρμογή των «8 εργάσιμων Κυριακών», το ίδιο κάνουν και με τις «Λευκές Νύχτες» παραχωρώντας στους εργοδότες και τους δημάρχους το δικαίωμα να οργανώνουν κατά το δοκούν τέτοιες φιέστες. Είμαστε διατεθειμένοι να συνηθίσουμε σε όλα αυτά και να παραχωρήσουμε Κυριακές, αργίες και νύχτες στις ορέξεις των εργοδοτών μας;
Ας τελειώνουμε γρήγορα με τα παραμυθάκια. Για εμάς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events των εργοδοτών δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας μας: λουκέτα και απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες αυτές, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν/προπαγανδίζουν/στηρίζουν, που συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλλουν στη γενίκευση και το βάθεμά τους. Βέβαια, ότι όνομα κι αν δώσουν στα εμπορικά events τους, όσο κι αν θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά μια σειρά «γιορτών» (τα Χριστούγεννα, τον Αγ.Βαλεντίνο…), όπως κι αν φαντασιώνονται τα βράδια μας, δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα και τον ελεύθερο χρόνο μας στα χέρια των εργοδοτών για τα να κάνουν ότι θέλουν
Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
– Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «Λευκών Νυχτών» και σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που μας επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν ανοιχτά αυτές τις μεθοδεύσεις στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης (και όχι μόνο) ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέσα από τα σωματεία τους, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, «ορατές ή αόρατες» επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση.
– Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση και το μπλοκάρισμα τέτοιων μεθοδεύσεων.
– Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στη Νέα Σμύρνη αλλά και κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,
ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/2, 18.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
(έναντι στάση τραμ Αγ.Φωτεινή)
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΤΗΣ «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ»
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Για την εργοδοτική καφρίλα της επιχείρησης MEDIA MARKT

Ανακοίνωση – καταγγελία από  τους «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ»
Η γνωστή αλυσίδα στο εμπόριο MEDIA MARKT υποδέχτηκε το νέο έτος με την πρωτόγνωρη απόφασή να ανοίξει πανελλαδικά τα καταστήματά της το Σάββατο 2/1/2016, ημέρα που εδώ και δεκαετίες τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά. Και παραμένουν κλειστά για 2 λόγους: είτε για να γίνεται η επίσημη ετήσια απογραφή (κάτι που καμία πλέον επιχείρηση δεν κάνει την ημέρα εκείνη) είτε ως αντιστάθμισμα στην λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία «εορταστική» Κυριακή κάθε χρόνου. Ουσιαστικά, στη συνείδηση των εμποροϋπαλλήλων η 2/1 είναι καταγεγραμμένη ως μια μη εργάσιμη μέρα, ως μια μικρή ανάσα ξεκούρασης μέσα στην ασφυξία που δημιουργεί το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων. Ειδικότερα φέτος, οι εμποροϋπάλληλοι για 1η φορά στην ιστορία δούλεψαν για 24 συνεχόμενες μέρες (!!!) λόγω του περίφημου μέτρου των 8 εργάσιμων Κυριακών τον χρόνο, με τις 3 απ’ αυτές να εντάσσονται στο μήνα Δεκέμβρη!
Η εταιρεία MEDIA MARKT ανακοίνωσε την απόφασή της αυτή στα «μουλωχτά», μέσα από το site της και μέσα από μαζικά ηλεκτρονικά/τηλεφωνικά μηνύματα στο πελατολόγιό της μόλις 2 μέρες πριν, την παραμονή της πρωτοχρονιάς! Άραγε τα αφεντικά της MEDIA MARKT τρελάθηκαν και δεν ξέρουν τι κάνουν ή μήπως δεν γνωρίζουν την κείμενη νομοθεσία που επιβάλλει τη μη λειτουργία των καταστημάτων; Η απάντησή μας είναι όχι. Τα αφεντικά της MEDIA MARKT δεν τρελάθηκαν, ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΗΚΑΝ! Και αποθρασύνθηκαν από το συνεχές τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων που διαπράττουν μαζί με μια σειρά άλλων, μεγάλων ή μικρών, εργοδοτών στο εμπόριο (και ευρύτερα). Αποθρασύνθηκαν από τις 24 συνεχόμενες μέρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τον περασμένο Δεκέμβρη και «παρασύρθηκαν» θέλοντας να το εφαρμόσουν και τον Γενάρη. Και προφανώς, αν δεν τους σταματήσουμε, θα επιχειρήσουν να το κάνουν και για όλον τον χρόνο! Άβυσσος οι ορέξεις των αφεντικών για κέρδος… Και είναι σαφές ότι η MEDIA MARKT μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή αυθαιρεσία της λειτουργεί ως λαγός και για τους υπόλοιπους μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου. Εκτός κι αν εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα καταστήματα και στον κλάδο του εμπορίου τους δώσουμε το μάθημα που τους αξίζει…
Συνεχίζοντας την εργοδοτική καφρίλα, η MEDIA MARKT στις 2/1 ανάγκασε το σύνολο των συναδέλφων να εργαστούν για 5 ώρες ανεξαρτήτως τι σύμβαση έχει κάθε εργαζόμενος. Ουσιαστικά, όχι μόνο παρανόμησε λειτουργώντας τα καταστήματα της αλλά έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις συμβάσεις των εργαζομένων μειώνοντας και το μεροκάματό τους. Άραγε οι υπεύθυνοι μηχανισμοί για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας γιατί 10 μέρες μετά δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες; Άραγε περιμένουν ακόμα κάποια «επώνυμη καταγγελία»; Άραγε πως θα δικαιολογήσουν τις αποδείξεις αγοράς που κόπηκαν στις 2/1; Άραγε τι μισθοδοσία και τι ασφαλιστική εισφορά θα καταθέσει η εργοδοσία για τις 2/1; Είμαστε βέβαιοι ότι για μια τόσο γενναία πρωτοβουλία θα έχουν ήδη βρει και τα κατάλληλα «παραθυράκια»…
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με μια χυδαία καταναλωτική καμπάνια υπό τον τίτλο «Σε 100” θα τα σηκώσεις όλα!», η MEDIA MARKT πειραματίζεται στην ελληνική αγορά με made in America events τύπου Black Friday που υποτιμούν την νοημοσύνη όλων μας. Μέχρι τις 10/1, λοιπόν, η γερμανική πολυεθνική μας προτείνει να κρατήσουμε τις αποδείξεις από τις ηλεκτρονικές ή φυσικές αγορές μας (προτάσσοντας μάλλον την περίφημη «φορολογική συνείδηση των πολιτών» που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη θέρμη…) ώστε να μπούμε όλοι σε μια κλήρωση. Ο «Υπερτυχερός» θα’ χει την τιμή να τρέξει (σαν το πρόβατο) μόνος του στο κατάστημά της στο Μαρούσι και στα 100 δευτερόλεπτα που διαθέτει ό,τι βάλει στο καροτσάκι του, γίνεται δικό του. Το 100αρι της ξεφτίλας, δηλαδή, πασπαλισμένο με τεράστιες δόσεις διαφημιστικής χυδαιότητας και εργασιακής καφρίλας.
Ως εργαζόμενοι-ες στο εμπόριο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοιου είδους events και καμπάνιες προωθούν και καλλιεργούν το καταναλωτικό θράσος και την ανθρωποφαγία των πελατών απέναντι στους συναδέλφου μας στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Είναι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που λούζονται καθημερινά τις χυδαίες και απαξιωτικές συμπεριφορές των πελατών οι οποίες καλλιεργούνται συστηματικά από τους εργοδότες μέσα από τέτοιου είδους διαφημιστικές καμπάνιες. Καμπάνιες στις οποίες γίνεσαι βασιλιάς και μάγκας καταναλώνοντας, ενώ φροντίζουν να ξεχάσεις με τι όρους δουλεύεις και ζεις. Και βέβαια, επειδή δεν θέλουμε κανένα αφεντικό να παίζει ούτε με τη νοημοσύνη μας ούτε και με τα εργασιακά μας δικαιώματα, προτείνουμε σε όλους/όλες να απέχουν από τέτοιου είδους events και να μην γίνουν συνένοχοι σ’ αυτά. Καλούμε όλους/όλες να σκεφτούν ως εργάτες, και ως πελάτες.
Συνάδελφοι/ συναδέλφισσες, να μην αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση της εργοδοσίας. Να μην παραδοθούμε στον φόβο και την μοιρολατρία.
Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στα MEDIA MARKT, τους εργαζόμενους στον χώρο του εμπορίου, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να βάλουμε φρένο στις μεθοδεύσεις των εργοδοτών για το πλήρες τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Να αντισταθούμε συλλογικά και να μπλοκάρουμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα ελαστικά ωράρια, τις περίφημες «Λευκές Νύχτες», την οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία επιβάλλει όρους λάστιχο στη ζωή και την εργασία μας.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μην το ξεχνάμε:
ούτε και εμείς είμαστε χθεσινοί!