Τα οφειλομενα των νεων μελων της ΕΣΗΕΑ να μην τα επωμιστουν οι εργαζομενοι

 

«Αγαπητέ/ή κύριε/α

Σας ενημερώνουμε ότι εμφανίζεστε στην κατάσταση των μη οικονομικά τακτοποιημένων μελών για το έτος 2020. Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το τμήμα συνδρομών της ΕΣΗΕΑ στα τηλέφωνα 210 3675514 – 2103675515 – 2103675511, ώστε να ενημερωθείτε για τις περιόδους όπου δεν εμφανίζεται συνδρομή στην καρτέλα σας και να διευθετηθεί η εκκρεμότητα.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη προβεί σε τακτοποίηση – ρύθμιση της συνδρομής σας παρακαλούμε μη λάβετε υπόψιν σας το παρόν μήνυμα.

Από το λογιστήριο της ΕΣΗΕΑ».

Αυτό είναι το email που δέχθηκαν εκατοντάδες μέλη της ΕΣΗΕΑ στα τέλη Νοέμβρη και έτσι ενημερώθηκαν ότι βρέθηκαν να χρωστούν αρκετά χρήματα στο σωματείο τους. Το γεγονός αφορά τα νέα μέλη της ΕΣΗΕΑ, δηλαδή όσους εγγράφηκαν στην Ένωση το 2019 και το 2020. Φυσικά η βεβαίωση παρακράτησης του 1% του μισθού του δημοσιογράφου υπέρ της Ένωσης είναι υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ και όταν οι εργοδότες αδιαφορούν, αμελούν ή δεν θέλουν να το καταβάλλουν είναι ευθύνη του σωματείου να το διεκδικήσει.

Στους νέους εργαζόμενους δεν περισσεύουν τα 200 ή 300 ευρώ που εμφανίζονται να χρωστάνε στο σωματείο τους και η ΕΣΗΕΑ θα πρέπει να βρει μια λύση που να μην επιβαρύνει αναδρομικά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μήπως θα έπρεπε να επιτελέσει τον ρόλο της ως σωματείο και να απαιτήσει από τους εργοδότες να καταβάλουν τις συνδρομές των εργαζομένων ή έστω να βάλει χέρι στα γεμάτα ταμεία της για κάτι ουσιαστικό, όπως οι συνδρομές των μελών της που χάθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα; Μέλη που να υπενθυμίσουμε για την ιστορία ποτέ δεν επιθυμούσε στους κόλπους της μιας και οι καρεκλοκένταυροι αυτού του σωματείου ήθελαν να κρατήσουν την ΕΣΗΕΑ μια κλειστή κλίκα που θα συμπεριλαμβάνει, αφεντικά και διευθυντάδες αλλά όχι χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στα σωματεία τους, μεταξύ άλλων, και για να έχουν συνδικαλιστική και νομική κάλυψη απέναντι στις αυθαιρεσίες των αφεντικών και να μην καλούνται να βγάζουν όπως πάντα το φίδι από την τρύπα μόνοι τους.

Εμείς ως Συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων και Φοιτητών στα ΜΜΕ ζητάμε να δοθεί λύση άμεσα στο ζήτημα των απλήρωτων συνδρομών των νέων μελών του σωματείου.

-Οι εργαζόμενοι να μην χρεωθούν αναδρομικά ποσά τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν. Ούτε με τις δόσεις που χρησιμοποιείται ως default απάντηση σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό.

-Η ΕΣΗΕΑ να κινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης αυτών των χρημάτων από τους εργοδότες.

-Σε περίπτωση που αυτή η διεκδίκηση αποβεί άκαρπη τα χρωστούμενα να μπουν από τα ταμεία της ΕΣΗΕΑ.

-Να ξεκαθαριστεί, για όσους και όσες καταφέρουν να πείσουν τα λογιστήρια των εταιρειών τους να αποδίδουν τη συνδρομή στο σωματείο, αυτό το περιβόητο 1% επί του μηνιαίου μισθού να μην αφαιρείται από το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων αλλά να καλύπτεται από τον εργοδότη.

Υ.Γ. Αν συμπεριλαμβάνεστε σε όσους πήραν το ραβασάκι με χρωστούμενα από την ΕΣΗΕΑ, στείλτε μας ένα email στο katalipsiesiea@espiv.net με το οφειλόμενο ποσό και το μέσο στο οποίο εργάζεστε, ώστε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία.

Συνέλευση Εργαζομένων, Ανέργων και Φοιτητών στα ΜΜΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *