Εκδόσεις Πατάκη: Παιχνίδι γνώσεων ή… ο πιο αδύναμος κρίκος;

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών & Διορθωτών για τις νέες πρακτικές αξιολόγησης των εργαζόμενων στις εκδόσεις Πατάκη. Πρακτικές οι οποίες, δυστυχώς, δεν είναι πλέον καθόλου ξένες στους εργαζόμενους οποιουδήποτε κλάδου. Ψυχομετρικά τεστ, μέτρηση αντοχής και παραγωγικότητας, γρήγοροι χρόνοι και ασκήσεις υποταγής.

Έπρεπε να σκύψω, να σκύψω, να σκύψω.
Τόσο που η μύτη μου να ενωθεί με τη φτέρνα μου.
Έτσι βολικά κουλουριασμένος, να κυλώ και να φθάσω.

Κ.Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ

Θα μπορούσε, αν δεν ήταν πραγματικότητα, να είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ή κάποιο αστείο που καταγράφουν κρυφές κάμερες για να γελάσουμε μετά όλοι μαζί. Πρόκειται όμως για τη δοκιμασία που περνούν οι υποψήφιοι επιμελητές (εξωτερικοί «συνεργάτες»: στο εξής εντός εισαγωγικών ο τελευταίος αυτός ευφημισμός) των εκδόσεων Πατάκη.

Συνήθως οι εκδοτικοί οίκοι, πριν ξεκινήσουν να συνεργάζονται με κάποιον επιμελητή, του δίνουν ένα δείγμα κειμένου να επιμεληθεί, το οποίο αυτός διορθώνει κατ’ οίκον και τους το επιστρέφει ύστερα από μερικές μέρες. Κάποιοι άλλοι εκδοτικοί δίνουν κατευθείαν το προς επιμέλεια βιβλίο, αρκούμενοι να έχουν μια εικόνα της επιμέλειας-διόρθωσης των πρώτων σελίδων. Οι εκδόσεις Πατάκη όμως καινοτομούν. Μαθαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι «συνεργάτες» τους επιμελητές υποχρεώνονται σε μια τρίωρη δοκιμασία στα γραφεία του εκδοτικού οίκου. Μέσα σε αυτές τις τρεις ώρες θα πρέπει: Να απαντήσουν σε ψυχομετρικά τεστ. Να κάνουν τεστ νοημοσύνης και αντίληψης (με σχήματα, αριθμητικές πράξεις κτλ.). Να μεταφράσουν κείμενο από τα αγγλικά (χωρίς λεξικά και διαδίκτυο). Να επιμεληθούν και να διορθώσουν κείμενο στα ελληνικά (χωρίς λεξικά και διαδίκτυο). Να ετυμολογήσουν λέξεις. Να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων (κάποιες από αυτές πολλαπλών επιλογών). Να τοποθετήσουν ρήματα σε προτάσεις, με ζητούμενο τον σωστό χρόνο και τη σωστή έγκλιση. Να τοποθετήσουν τις σωστές λέξεις και φράσεις σε αγγλικό κείμενο. Και όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν (για άγνωστους λόγους, εφόσον ο επιμελητής εργάζεται στο σπίτι του και δεν πληρώνεται με την ώρα), όπως είπαμε, μέσα σε τρεις ώρες.

Θα θέλαμε αρχικά να ρωτήσουμε τον κύριο Πατάκη και όσους εμπλέκονται στη δημιουργία* αυτού του εκτρωματικού τεστ αναξιοπρέπειας και υποβάθμισης των εργαζομένων αν οι ίδιοι δουλεύουν (μεταφράζουν, επιμελούνται κτλ.) χωρίς λεξικά και διαδίκτυο. Και αν το κάνουν, θέλοντας να συνεισφέρουμε στην αποθέωση αυτών των ξεχωριστών ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας, προτείνουμε να οργανωθεί ένας από μνήμης μαραθώνιος μετάφρασης/επιμέλειας, όπου το κοινό θα τους αναθέτει κείμενα και αυτοί θα ανταπεξέρχονται στον προκαθορισμένο χρόνο. Επίσης έχουμε κατά νου μερικές πολύ καλές γενικές ερωτήσεις γνώσεων να τους απευθύνουμε, ωστόσο ο περιορισμένος χώρος αυτού του κειμένου δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτούς του καιρούς εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε, πίσω από κάθε αψυχολόγητη ή εκτός τόπου και χρόνου ενέργεια των επιχειρήσεων υπάρχει ένας βαθύς πυρήνας σκοπιμοτήτων. Για έναν εκδοτικό οίκο λοιπόν που στην ιστοσελίδα του μοστράρει σε περίοπτη θέση το αυστηρό οργανόγραμμα της εταιρείας, που εξυμνεί την πειθαρχία, την εργατικότητα και την έλλειψη χαλαρότητας, που πιέζει τους εργαζόμενους στις εκδόσεις να παράγουν συγκεκριμένο πνευματικό έργο σε συγκεκριμένο χρόνο, που αμείβει κυριολεκτικά με ψιχία την επιμέλεια/διόρθωση, και με απίστευτες καθυστερήσεις στην καταβολή των ψιχίων αυτών (ανάλογα με τα καπρίτσια του χρονοδιαγράμματος των εκδόσεων), τα όποια προσχήματα για φιλολογική και γλωσσική αρτιότητα εύκολα καταρρίπτονται και διακρίνεται το παντοδύναμο κίνητρο του κέρδους. Γι’ αυτό ακριβώς και ο μελλοντικός «συνεργάτης» πρέπει −ήδη ως υποψήφιος− να είναι ψυχολογικά ισοπεδωμένος, να νιώθει ανεπαρκής και ολίγιστος, απρόσωπος και ανταλλάξιμος, ένας από τους πολλούς που διεκδικούν το μεροκάματο (το οποίο στην πράξη θα αποδειχτεί της πείνας), και να σκύβει το κεφάλι χωρίς να διεκδικεί ούτε τα στοιχειώδη. Αυτό είναι το νόημα της τρίωρης δοκιμασίας.

Και επειδή οι συντάκτες του εν λόγω τεστ απ’ ό,τι φαίνεται μελετούν τον μαρξισμό (πολύ διασκεδάσαμε με την ερώτηση «Ποια είναι η κριτική του Μπακούνιν στον Μαρξ;»), συμβουλεύουμε τους ιθύνοντες των εκδόσεων να ξαναδιαβάσουν τα περί υπεραξίας, καθώς και τα περί πάλης των τάξεων. Εμείς θα είμαστε απέναντί τους καταγγέλλοντας τέτοιες πρακτικές υποτίμησης, εξευτελισμού και ισοπέδωσης των εργαζομένων.

* Ελπίζουμε και ευχόμαστε το συγκεκριμένο τεστ να έχει φτιαχτεί από κάποια απρόσωπη εταιρεία και όχι από εργαζόμενο στις εκδόσεις Πατάκη (υπεύθυνο των σεμιναρίων) που δηλώνει στο βιογραφικό του ότι συνέταξε και τυποποίησε, για λογαριασμό του εκδότη, μεθόδους δοκιμασίας, εκτίμησης και ελέγχου γνώσεων υποψήφιων «συνεργατών» (διορθωτών, επιμελητών κ.ά.).

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη Αθήνα

Ηλ. Ταχυδρομείο: syl.smed@gmail.com
Website: http://www.smed.gr/

Ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, ενάντια στη συνεχιζόμενη λεηλασία της ζωής μας


Ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών
Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα σχέδιά της για το ασφαλιστικό, χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν χρόνια τώρα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις περί «βιωσιμότητας», «δικαιοσύνης» κλπ., νομιμοποιώντας όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και κοροϊδεύοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους.
Ως αυτοαπασχολούμενοι, οι μεταφραστές-επιμελητές-διορθωτές καλούμαστε να πληρώνουμε το 20% των καθαρών εισοδημάτων μας για τη σύνταξη, συν το 6,95% για την υγεία. Στην ουσία, αυτό σημαίνει συντάξεις πείνας (στα βαθιά γεράματα, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης) για την τεράστια πλειονότητα των συναδέλφων, που δουλεύουμε «ευέλικτα», χωρίς σταθερή δουλειά και με ατέλειωτες ώρες εργασίας αλλά ελάχιστες αμοιβές. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα της μείωσης εισφορών για ορισμένους αυτοαπασχολούμενους ως απόδειξη «κοινωνικής δικαιοσύνης», αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος από τη μια θα πάρει κατά πολύ μειωμένη σύνταξη και από την άλλη θα χάσει τις αυξημένες εισφορές που πλήρωνε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι εισφορές αυτές, μαζί με την έλλειψη παροχών υγείας, τη δυσβάσταχτη φορολογία από το πρώτο ευρώ, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τα χαράτσια κλπ. θα οδηγήσουν στον αφανισμό και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση διαλύει τελείως τον όποιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντάς τη σε ατομική υπόθεση του ασφαλισμένου και αφήνοντας ανοιχτό πεδίο δράσης για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. (Ήδη, παράλληλα με την πρόταση για το νέο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο και κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο 600 σελίδων που ρυθμίζει το καθεστώς ιδιωτικής ασφάλισης, εναρμονίζοντάς το με τα ισχύοντα στην ΕΕ.) Η υποχρέωση του κράτους περιορίζεται στη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη των 384 ευρώ, χωρίς φυσικά καμία εγγύηση ούτε για το ύψος αυτής της σύνταξης ούτε για την υποχρεωτικότητα ή την καθολικότητά της, αφού υπάρχει συζήτηση για τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ήδη σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση δεν θα την δικαιούνται ασφαλισμένοι χωρίς παραμονή 40 χρόνων στην Ελλάδα ούτε όσοι αναγκάζονται να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη λόγω αναπηρίας! Συνολικά, η σύνταξη (εθνική + ανταποδοτική) μειώνεται και για τους μισθωτούς ακόμη και σε σχέση με τον νόμο Λοβέρδου (3863/2010), καθώς υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 38,68% σε σχέση με 45,85% στον νόμο Λοβέρδου και 70% στο παλιό σύστημα, και με βάση μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού λαμβάνεται υπόψη όλος ο εργάσιμος βίος και όχι μόνο τα τελευταία 5 χρόνια εργασίας.
Επιπλέον, ενοποιούνται τα ταμεία σε έναν οργανισμό, τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με προς τα κάτω ενοποίηση όλων των παροχών αντίστοιχα, καταργείται το ΕΚΑΣ και μειώνονται οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μετά το 2018. Τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται, όπως ισχυρίζεται ψευδώς η κυβέρνηση, επειδή τα ταμεία χρεοκοπούν λόγω των πρόωρων συντάξεων, των υψηλοσυνταξιούχων και της ανεργίας. Τα αποθεματικά των ταμείων –δηλαδή ο κόπος των ασφαλισμένων που πλήρωναν τόσα χρόνια– δεν εξαφανίστηκαν με ευθύνη των εργαζόμενων: έγιναν φτηνό χρήμα για επιχειρηματίες και «ανάπτυξη», εξανεμίστηκαν μέσω της εισφοροδιαφυγής των αφεντικών και των συνεχών μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών, καταληστεύτηκαν και κουρεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, σύμφωνα με τις επιταγές των καπιταλιστών και της ΕΕ. Ας διασφαλίσουν αυτοί, λοιπόν, και το κράτος τους τη «βιωσιμότητα» των ταμείων και ας αφήσουν κατά μέρος τα παραμύθια.
Πανηγυρίζει επίσης η κυβέρνηση γιατί κατάφερε να «πείσει» τους εργοδότες να πληρώνουν εισφορές αυξημένες κατά 1%. Δεν ήταν όμως και τόσο δύσκολο αυτό το έργο: πρόκειται για προσωρινή μόνο αύξηση, αφορά μόνο τα επικουρικά ταμεία, όταν για την κύρια σύνταξη οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια 3,9%, και το κυριότερο, δίνεται με αντάλλαγμα τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», δηλαδή ευνοϊκότερη φορολογία, επιδοτήσεις και άλλα μέτρα που απαιτούν οι εργοδότες για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Πριν από λίγες μέρες, ψηφίστηκε (με τους απαραίτητους «αστερίσκους» για αποποίηση της ευθύνης από μέρους της κυβέρνησης) ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που κατοχυρώνει το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία (lock-out) καθώς και την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία για εργατικές διαφορές.
Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα παιχτεί και πάλι το γνωστό θέατρο της «σκληρής διαπραγμάτευσης»: η τρόικα/κουαρτέτο θα θέλει να επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια στην «εθνική» σύνταξη και η κυβέρνηση θα ανθίσταται σθεναρά· η τρόικα/κουαρτέτο θα θέλει να αυξήσει το όριο κατοχύρωσης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια, η κυβέρνηση θα βάζει κόκκινες γραμμές, κλπ. κλπ. Ας μη συναινέσουμε ούτε σ’ αυτή την κοροϊδία. Ας απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν:
  • Διατήρηση και ενίσχυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης – Δεν θα μετατραπούμε σε εξατομικευμένους «επενδυτές» των ασφαλιστικών μας εισφορών
  • Μείωση εισφορών ανάλογα με το εισόδημα χωρίς καμία μείωση στις παροχές σύνταξης και υγείας όπως ίσχυαν πριν από το μπαράζ των περικοπών
  • Κατάργηση όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων
  • Δωρεάν υγεία για όλους: άνεργους, μετανάστες, εργαζόμενους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη
  • Να επιστρέψουν οι καπιταλιστές τα κλεμμένα αποθεματικά των ταμείων 
Να μην αφήσουμε να περάσει η οριστική κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης

Να διεκδικήσουμε όλο τον πλούτο που εμείς οι ίδιοι παράγουμε

Συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου – Κλιμάκωση των αγώνων

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Εμείς και οι πρόσφυγες

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΣΜΕΔ την ανακοίνωση που αναφέρεται στην εκμετάλλευση της κοινωνικής αλληλεγγύης από την κυβέρνηση, στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των ΜΚΟ που κρύβονται πίσω από τη διαχείρηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός λαός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ [από την ΕΕ]. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας, το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαΐ και να τους σώσει. Μακριά, λοιπόν, από εμάς εκείνες οι λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά. (…) Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά. Η Ελλάδα τούτη την κρίσιμη ώρα διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης.

Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή

Επί ενάμιση μήνα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών συγκέντρωσε και διένειμε είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες. Ήταν μια συμβολική, αλλά –όπως αποδείχτηκε– πρακτικά όχι αμελητέα πρωτοβουλία αλληλεγγύης στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από την κυνική γεωπολιτική του τρόμου, του πολέμου και του αίματος, και την αντίστοιχα ανελέητη διαχείριση του παγκόσμιου πληθυσμού των καταπιεζόμενων, με πολιτικές όπως η «Ευρώπη-Φρούριο», οι φράχτες στα σύνορα των «πολιτισμένων» κρατών, η τέλεια αδράνεια μπροστά στα πλοιάρια που βυθίζονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οδηγώντας στον θάνατο άντρες, γυναίκες, παιδιά. Στα γραφεία του ΣΜΕΔ, συγκεντρώθηκαν τόνοι ολόκληροι τροφίμων, υγειονομικού υλικού και ρουχισμού, από πλήθος κόσμου που έσπευσε να ανταποκριθεί γενναιόδωρα στο κάλεσμά μας, όπως σπεύδει να ανταποκριθεί και στα καλέσματα άλλων συλλογικοτήτων που προσπαθούν με αμιγώς δικά τους μέσα να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη. Ο Σύλλογος πραγματοποίησε ήδη πέντε διανομές, στην Πλατεία Βικτωρίας, στον Ελαιώνα, στο Παλέ του Γαλατσίου και στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 –επιστρατεύτηκαν για τον σκοπό αυτό πάνω από 15 ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα–, και συνεχίζει, μέχρι εξάντλησης του τεράστιου όγκου των ειδών.

Πολύ σύντομα, ωστόσο, αντιληφθήκαμε ότι –για να το πούμε απλά και… τεχνοκρατικά– το μέγεθος της προσφοράς, εντελώς παράδοξα, ξεπερνούσε κατά πολύ το αντίστοιχο της ζήτησης. Αν και ο χειμώνας έμπαινε για τα καλά, οι «επίσημες» δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα, ο Ελαιώνας και το Παλέ του Γαλατσίου, επαναλάμβαναν μονότονα ότι οι ανάγκες είναι περιορισμένες, ότι ρούχα δεν χρειάζονται, «μόνο συγκεκριμένα πράγματα», την ίδια στιγμή που έφταναν ασταμάτητα από τα νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο και την Κω, μηνύματα για τις ατελείωτες ανάγκες σε ρούχα και άλλα είδη για την αρχική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών που καταφθάνουν κατά χιλιάδες, σε πολύ άσχημη κατάσταση (για τις τρέχουσες ανάγκες στη Λέσβο, παραπέμπουμε στις αυτοοργανωμένες δομές της Σκάλας Συκαμνιάς, στο βόρειο τμήμα του νησιού). Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι το Παλέ του Γαλατσίου παύει να λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας (λόγω… αντιδράσεων, όπως μαθαίνουμε, του Δήμου και δημοτών του Γαλατσίου) αφήνοντας στην Αθήνα μόνο τον Ελαιώνα και το γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού (με τις περιορισμένες κλειστές εγκαταστάσεις) για τον σκοπό αυτό. (Αναφορικά με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, για τη δημιουργία δύο προσφυγουπόλεων, ουσιαστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμπουμε, αντί άλλου σχολιασμού, στο καλό σινεμά.)

Όσες απορίες είχαμε, βέβαια, μας λύθηκαν με την αυτοψία. Επί εβδομάδες, διαπιστώναμε ότι το Παλέ του Γαλατσίου λειτουργούσε εντελώς αυτοσχέδια, με εθελοντές του Δήμου και ΜΚΟ, τη στιγμή που το πλήθος των φιλοξενούμενων εκεί, όσο και η έκταση των εγκαταστάσεων, απαιτούσαν κεντρική οργάνωση και σχεδιασμό. «Εθελοντές και ΜΚΟ»: ας κρατήσουμε κατά νου αυτές τις λέξεις… Αφού λοιπόν εξαντλήσαμε τα περιθώρια διανομής εκεί, και αφού πολύ νωρίτερα είχαμε ενημερωθεί από τον Ελαιώνα ότι και οι δικές τους ανάγκες είναι «πολύ περιορισμένες», απευθυνθήκαμε, μόλις πριν από μία εβδομάδα, ξανά στον Ελαιώνα, απαιτώντας αυτή τη φορά τα είδη που είχαμε συγκεντρώσει να μεταφερθούν, υπ’ ευθύνη των αρμοδίων της εκεί δομής (η οποία, θυμίζουμε, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι με τυμπανοκρουσίες, άφθονους υπουργούς και δημοσιογράφους, ως το ανθρωπιστικό «θαύμα» της τότε –και νυν– κυβέρνησης), στα μέρη όπου πραγματικά χρειάζονται, δηλαδή στα νησιά του Αιγαίου, και ιδίως στη Λέσβο.

Η ανταπόκριση που συναντήσαμε μας άφησε άναυδους. Ευγενικά μεν, με απόλυτη αμηχανία δε, οι υπεύθυνοι εκεί μάς παρέπεμψαν αρχικά στο… Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, και κατόπιν στο… Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στον Κολωνό, δηλώνοντάς μας ότι οι ίδιοι «δεν έχουν τη δυνατότητα» να αναλάβουν αποστολές στα νησιά. Όταν τους εξηγήσαμε ότι θα το κάναμε μόνοι μας, φορτώνοντας απλώς κιβώτια σε ένα πλοίο, αν δεν μας ζητούσαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες 8 ευρώ το δέμα, μας αποκρίθηκαν ότι είναι «περίπλοκη υπόθεση» η μεταφορά μερικών δεκάδων δεμάτων στον… Πειραιά, για τα δε 8 ευρώ που χρεώνουν οι πλοιοκτήτες για κάθε δέμα ανθρωπιστικής βοήθειας, αρκέστηκαν να μας πουν μελαγχολικά ότι «έτσι είναι η κατάσταση». Μας διαβεβαίωσαν πάντως ότι από την εβδομάδα που μας πέρασε, θα έμπαινε σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο μεταφοράς βοήθειας στα νησιά υπ’ ευθύνη του Ελαιώνα, το οποίο θα ανακοινωνόταν στη σελίδα τους στο Facebook (Ελαιώνας – Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων). Ακόμα περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις…

Επί του πρακτέου, μεταφέραμε πράγματι τα είδη μας στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, όπου μας πληροφόρησαν ότι την επομένη κιόλας θα έπαιρναν τον δρόμο για το λιμάνι και από εκεί για τη Λέσβο. Επί του διαδικαστικού, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και πολύ χειρότερα. Είναι προφανές ότι, τόσο στον Ελαιώνα όσο και παντού αλλού, σε κάθε τομέα που αφορά το λεγόμενο «προσφυγικό» (το «μεταναστευτικό» έχει ήδη παραπεμφθεί στις καλένδες: οι «μετανάστες», μας λένε ρητά ή έμμεσα οι ιθύνοντες, δεν αξίζουν καν την ανθρωπιστική μεταχείριση των «προσφύγων»), το κράτος έχει αποσυρθεί υπέρ ιδιωτών-επιχειρηματιών ή/και της «κοινωνίας πολιτών», σε μια συνεπέστατη επίδειξη ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής με φιλάνθρωπο προσωπείο (διότι έχουν σαφή επικοινωνιακή διαφορά οι «ξένιοι Δίες»-σκούπες του Σαμαρά και οι αλά Τσίπρα φιέστες αποχαιρετισμού προσφύγων στο αεροδρόμιο…). Το «προσφυγικό» παίρνει κι αυτό σειρά ανάμεσα στις τόσες και τόσες «κοινωνικές υπηρεσίες» που «εξωπορίζονται» από το κράτος (παραδείγματα: σημαντικές πτυχές των υπηρεσιών ασύλου, όπως η διερμηνεία και η αποκατάσταση θυμάτων βασανιστηρίων, αφού προηγήθηκε η ψυχική υγεία, η αντιμετώπιση της αστεγίας και της «ανθρωπιστικής κρίσης»), με το αζημίωτο για τους «αναδόχους»-εργολάβους, με τεράστια ζημία ωστόσο για τους πάσχοντες.

Στον Ελαιώνα, ας πούμε, μπορεί εμείς να νομίζαμε ότι συνομιλούμε με αρμόδιους μίας (της βασικής) κρατικής δομής φιλοξενίας στην Αθήνα, στην πραγματικότητα όμως συνομιλούσαμε με παράγοντες των επιδοτούμενων από το κράτος ΜΚΟ, της «ΜΕΤΑδρασης» (για την οποία παραπέμπουμε ενδεικτικά σε μια γνωστή υπόθεση, και, για περισσότερα, στο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ), της «ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ» (για την οποία μπορεί κανείς να συμβουλευτεί επωφελώς και πάλι το ΣΒΕΜΚΟ), του Ερυθρού Σταυρού, ή/και με πολιτικούς υπαλλήλους της κυβέρνησης, που μας παρέπεμπαν σε φίλα προσκείμενες οργανώσεις της «κοινωνίας πολιτών» (αυτό το τελευταίο, οι κυβερνώντες θα το έλεγαν μάλλον «διασύνδεση του κράτους με τα κινήματα», εμείς προτιμούμε να το λέμε έτσι όπως είναι) ή ακόμα και σε επιχειρήσεις ή μεγαλόσχημους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Στη Λέσβο, πάλι, τα καράβια που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στην Αθήνα μπορεί να φαντάζουν κρατική πρωτοβουλία, στην πραγματικότητα όμως είναι μια κρατικά αδειοδοτημένη επιχείρηση της Blue Star Ferries και της ΑΝΕΚ, που χρεώνουν σχεδόν διπλάσιο εισιτήριο στους «ειδικούς» επιβαίνοντες των πλοίων τους, για να τους μεταφέρουν, σε κάκιστες συνθήκες, όπου διατάξει το κράτος, τσεπώνοντας τα έσοδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα από το βήμα της Βουλής: «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ από την ΕΕ» για τους πρόσφυγες. Λογικό να το ακούς αυτό από μια κυβέρνηση που συνεχίζει κι αυτή να απαξιώνει τη ζωή εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων και μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα. Και μπορεί να είμαστε ή να μην είμαστε, ως Έλληνες, παραδείγματα προς μίμηση στην ανθρωπιά, προπάντων όμως εξυπηρετούμε, ως κράτος, τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου, που θέλει τους πρόσφυγες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα έξοδα και τους κινδύνους της επιβίωσής τους, με απώτερο στόχο τον έλεγχο της ροής τους προς την κεντρική Ευρώπη (ας μη συζητήσουμε καλύτερα τι θέλει για τους μετανάστες…). Έτσι, το κράτος κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: «outsourcing» προς επιχειρηματικό ή πολιτικό όφελος, και ταυτόχρονα «προσφυγική πολιτική» με την εκμετάλλευση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, αλληλέγγυων/εθελοντών. Την ίδια ώρα, μπορεί να υπερασπίζεται, ξανά διά στόματος πρωθυπουργού, τον «δικό μας» φράχτη, στον Έβρο, ενόσω οι κατασταλτικές δυνάμεις του κυνηγούν π.χ. αλληλέγγυους, ρεπόρτερ και ντοκιμαντερίστες που θέλουν να καταγράψουν την κατάσταση στη Λέσβο, και λειτουργούν κανονικά τα αλήστου μνήμης αλλά πολύ υπαρκτά «κέντρα κράτησης» μεταναστών (Αμυγδαλέζα, Κόρινθος, Ελληνικό), όπου φυλακίζουν επ’ αόριστον ανθρώπους, προσπαθώντας εσχάτως ακόμα και να τους απελάσουν διά της βίας, αν τυχόν διαμαρτυρηθούν για την αναγκαστική κράτησή τους. Αυτό που έχει αλλάξει, σε επίσημο επίπεδο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν είναι η εικόνα στις ειδήσεις. Ελπίζουμε τουλάχιστον κάτι να έχει αρχίσει να αλλάζει πραγματικά στις συνειδήσεις.

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΣΜΕΔ (Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών για την ανάγκη συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων και ρουχισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πρόσφυγες από τη Σαμψούντα στην Πάτρα από το pontos.gr

Όλη η ανακοίνωση:
Τους τελευταίους μήνες, η ανθρωπότητα ολόκληρη στέκει σαστισμένη μπροστά στο ανείπωτο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (κυρίως τη Συρία και το Αφγανιστάν) στην προσπάθειά τους να βρουν τη σύγχρονη Γη Χαναάν στην Ευρώπη. Άνθρωποι οι οποίοι, εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» και τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που εδώ και χρόνια αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή, δεν έχουν άλλη διέξοδο από τη φυγή. Μια φυγή η οποία, φυσικά, μόνο εύκολη δεν είναι. Δεκάδες χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, είτε στα αμπάρια των δουλεμπορικών είτε στον πάτο του Αιγαίου, για να τους ξεβράσει το κύμα στα παράλια της Τουρκίας ή κάποιου ελληνικού νησιού. 
Κι όμως, συνεχίζουμε να ακούμε στα καθ’ ημάς τις στριγκιές φωνές συγκεκριμένων ακροδεξιών-ρατσιστικών πολιτικών δυνάμεων και των οπαδών τους που θέλουν να κλείσουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες, να τους βάζουμε (κι εμείς) τρικλοποδιές όταν τους καταδιώκουν οι συνοριοφύλακες, να τους ρίχνουμε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ίσως και να υψώσουμε ξύλινα τείχη στο Αιγαίο… Οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι γνωστές και καλύπτουν όλα τα γούστα: «Άνθρωποι είναι, αλλά δεν χωράμε άλλους, βρε αδερφέ», «Είναι φανατικοί μουσουλμάνοι τζιχαντιστές, θα μας σφάξουν μια μέρα», «Ψευτοπρόσφυγες είναι, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά λαθρομετανάστες», κ.ο.κ.
 
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, στη Μυτιλήνη, την Κω, την Κάλυμνο, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και αλλού, που ξέρουν ότι οι τελευταίοι που φταίνε για το ξεσπίτωμά τους είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, και γι’ αυτό οργανώνουν δομές αλληλεγγύης για να τους στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν (φαγητό, ρούχα, σκηνές για πρόχειρο κατάλυμα, κλπ.), προσπαθώντας παράλληλα να πιέσουν την κεντρική εξουσία να βρει έστω και προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Αλλά η κεντρική εξουσία είχε άλλες προτεραιότητες τόσους μήνες… 
Τα τελευταία πέντε χρόνια βιώνουμε την όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον μας: δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, τεράστια ποσοστά ανεργίας, διάλυση της υγείας, αυτοκτονίες, δραματική αύξηση των αστέγων, εκατοντάδες άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, ρούχα ή καθετί που θα μπορούσε να πουληθεί ή να ανακυκλωθεί, χιλιάδες άνθρωποι που μεταναστεύουν για μια «καλύτερη ζωή». Σήμερα, η γραμμή που ενώνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους οικονομικά ασθενείς, τους ανέργους και τα θύματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης είναι απολύτως ευθεία. Και επειδή «ο κόσμος όπου ζούμε ΔΕΝ είναι ο καλύτερος δυνατός», οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή ενός συστήματος που αναπαράγει πολέμους και εξαθλίωση.  
Από την πλευρά μας, ζητάμε να δημιουργηθούν άμεσα ανοιχτοί, ανθρώπινοι χώροι υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, με πρόσβαση σε φαγητό, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, να έχουν στη διάθεσή τους διερμηνείς ώστε να μπορούν να ενημερώνονται και να δηλώνουν τις ανάγκες τους. Τονίζουμε ότι η ταξική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους σημερινούς αλλά και τους επόμενους που θα δημιουργήσει ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, είναι εκ των ων ουκ άνευ, το ελάχιστο όσο και το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε συλλογικά όσο και ατομικά. Γι’ αυτό, οργανώνουμε στα γραφεία του ΣΜΕΔ συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που συγκεντρώνονται στην Αθήνα. Τα γραφεία του ΣΜΕΔ θα είναι ανοιχτά για τον σκοπό αυτό τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: 
Κάθε Τρίτη, 9:30-10:30 μ.μ. 
Κάθε Τετάρτη, 7:30-9:30 μ.μ. 
Κάθε Πέμπτη, 7:30-8:30 μ.μ. 
Εκτάκτως, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 5:30-8:30 μ.μ. 
 Όσες και όσοι θα ήθελαν να συνεισφέρουν αλλά δεν εξυπηρετούνται από τις παραπάνω ημέρες και ώρες μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΣΜΕΔ, στο email: syl.smed@gmail.com. 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 
  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας: φρυγανιές, μπισκότα, νερό, γάλα εβαπορέ, χυμοί 
  • Βρεφικά είδη: βρεφικό γάλα, μπιμπερό, κρέμες, μωρομάντηλα, πάνες 
  • Καπέλα, αθλητικά παπούτσια 
  • Είδη προσωπικής υγιεινής: χαρτί υγείας, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες 
  • Υγειονομικό υλικό: γάζες, επίδεσμοι, φυσιολογικοί οροί, αντιϊσταμινικές αλοιφές, αντισηπτικά, αυτοκόλλητες γάζες για τραύματα, ψυκτικά σε σπρέι για τραύματα 
  • Επιπλέον ρουχισμός (για τον επερχόμενο χειμώνα) 

 — Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΣΜΕΔ (Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών, Διορθωτών για την ανάγκη συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων και ρουχισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Πρόσφυγες από τη Σαμψούντα στην Πάτρα από το pontos.gr

Όλη η ανακοίνωση:
Τους τελευταίους μήνες, η ανθρωπότητα ολόκληρη στέκει σαστισμένη μπροστά στο ανείπωτο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή (κυρίως τη Συρία και το Αφγανιστάν) στην προσπάθειά τους να βρουν τη σύγχρονη Γη Χαναάν στην Ευρώπη. Άνθρωποι οι οποίοι, εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» και τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που εδώ και χρόνια αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή, δεν έχουν άλλη διέξοδο από τη φυγή. Μια φυγή η οποία, φυσικά, μόνο εύκολη δεν είναι. Δεκάδες χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, είτε στα αμπάρια των δουλεμπορικών είτε στον πάτο του Αιγαίου, για να τους ξεβράσει το κύμα στα παράλια της Τουρκίας ή κάποιου ελληνικού νησιού. 
Κι όμως, συνεχίζουμε να ακούμε στα καθ’ ημάς τις στριγκιές φωνές συγκεκριμένων ακροδεξιών-ρατσιστικών πολιτικών δυνάμεων και των οπαδών τους που θέλουν να κλείσουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες, να τους βάζουμε (κι εμείς) τρικλοποδιές όταν τους καταδιώκουν οι συνοριοφύλακες, να τους ρίχνουμε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ίσως και να υψώσουμε ξύλινα τείχη στο Αιγαίο… Οι δικαιολογίες που επικαλούνται είναι γνωστές και καλύπτουν όλα τα γούστα: «Άνθρωποι είναι, αλλά δεν χωράμε άλλους, βρε αδερφέ», «Είναι φανατικοί μουσουλμάνοι τζιχαντιστές, θα μας σφάξουν μια μέρα», «Ψευτοπρόσφυγες είναι, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά λαθρομετανάστες», κ.ο.κ.
 
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, στη Μυτιλήνη, την Κω, την Κάλυμνο, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και αλλού, που ξέρουν ότι οι τελευταίοι που φταίνε για το ξεσπίτωμά τους είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, και γι’ αυτό οργανώνουν δομές αλληλεγγύης για να τους στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν (φαγητό, ρούχα, σκηνές για πρόχειρο κατάλυμα, κλπ.), προσπαθώντας παράλληλα να πιέσουν την κεντρική εξουσία να βρει έστω και προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Αλλά η κεντρική εξουσία είχε άλλες προτεραιότητες τόσους μήνες… 
Τα τελευταία πέντε χρόνια βιώνουμε την όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον μας: δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, τεράστια ποσοστά ανεργίας, διάλυση της υγείας, αυτοκτονίες, δραματική αύξηση των αστέγων, εκατοντάδες άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, ρούχα ή καθετί που θα μπορούσε να πουληθεί ή να ανακυκλωθεί, χιλιάδες άνθρωποι που μεταναστεύουν για μια «καλύτερη ζωή». Σήμερα, η γραμμή που ενώνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους οικονομικά ασθενείς, τους ανέργους και τα θύματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης είναι απολύτως ευθεία. Και επειδή «ο κόσμος όπου ζούμε ΔΕΝ είναι ο καλύτερος δυνατός», οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή ενός συστήματος που αναπαράγει πολέμους και εξαθλίωση.  
Από την πλευρά μας, ζητάμε να δημιουργηθούν άμεσα ανοιχτοί, ανθρώπινοι χώροι υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, με πρόσβαση σε φαγητό, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, να έχουν στη διάθεσή τους διερμηνείς ώστε να μπορούν να ενημερώνονται και να δηλώνουν τις ανάγκες τους. Τονίζουμε ότι η ταξική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους σημερινούς αλλά και τους επόμενους που θα δημιουργήσει ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, είναι εκ των ων ουκ άνευ, το ελάχιστο όσο και το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε συλλογικά όσο και ατομικά. Γι’ αυτό, οργανώνουμε στα γραφεία του ΣΜΕΔ συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που συγκεντρώνονται στην Αθήνα. Τα γραφεία του ΣΜΕΔ θα είναι ανοιχτά για τον σκοπό αυτό τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: 
Κάθε Τρίτη, 9:30-10:30 μ.μ. 
Κάθε Τετάρτη, 7:30-9:30 μ.μ. 
Κάθε Πέμπτη, 7:30-8:30 μ.μ. 
Εκτάκτως, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 5:30-8:30 μ.μ. 
 Όσες και όσοι θα ήθελαν να συνεισφέρουν αλλά δεν εξυπηρετούνται από τις παραπάνω ημέρες και ώρες μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΣΜΕΔ, στο email: syl.smed@gmail.com. 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 
  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας: φρυγανιές, μπισκότα, νερό, γάλα εβαπορέ, χυμοί 
  • Βρεφικά είδη: βρεφικό γάλα, μπιμπερό, κρέμες, μωρομάντηλα, πάνες 
  • Καπέλα, αθλητικά παπούτσια 
  • Είδη προσωπικής υγιεινής: χαρτί υγείας, σερβιέτες, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες 
  • Υγειονομικό υλικό: γάζες, επίδεσμοι, φυσιολογικοί οροί, αντιϊσταμινικές αλοιφές, αντισηπτικά, αυτοκόλλητες γάζες για τραύματα, ψυκτικά σε σπρέι για τραύματα 
  • Επιπλέον ρουχισμός (για τον επερχόμενο χειμώνα) 

 — Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

Από την 4π στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ… η απλήρωτη εργασία καλά κρατεί

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών (ΣΜΕΔ) ένα ακόμα διδακτικό success story «υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Από την 4π στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ… η απλήρωτη εργασία καλά κρατεί

Προειδοποίηση: Ακολουθεί διδακτικό success story «υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Τα θλιβερά πεπραγμένα της αλήστου μνήμης εταιρείας 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε. είναι γνωστά και απασχόλησαν πολλάκις τον Σύλλογο στο παρελθόν. Γνωστές είναι επίσης οι εξελίξεις που έφεραν την εργοδοσία της 4π, με επικεφαλής τον κ. Θ. Σπίνουλα, να συνεχίζει σκιωδώς τη δράση της κάτω από άλλον εταιρικό μανδύα, αυτόν της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. (http://www.selenapress.gr/), μεταφέροντας εκεί τις έντυπες εκδόσεις του πασίγνωστου περιοδικού National Geographic (σχετικά με όλη την υπόθεση, δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.smed.gr/2011/06/4.html). Αυτό που, αν και αναμενόμενο (καθότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι τέτοιων «υγιών επιχειρηματιών»), δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι οι ίδιες αισχρές τακτικές της 4π με τις οποίες έμειναν τελικά απλήρωτοι, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πολλές δεκάδες εσωτερικοί και εξωτερικοί εργαζόμενοι της εταιρείας συνεχίζονται και στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αφήνοντας ζοφερές υπόνοιες για το μέλλον…

Αυτή τη φορά, η υπόθεση αφορά οφειλές χιλιάδων ευρώ προς τους «εξωτερικούς συνεργάτες», μεταφραστές και επιμελητές, της σειράς Εθνικό Ιστορικό Αρχείο (http://historyarchive.gr/) – έκδοσης του National Geographic, όπου εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, όπως προαναφέραμε, οι γνωστοί μας από την 4π κ. Γ. Κοπελιάδης (ο οποίος εμφανίζεται ως διευθυντής) και Θ. Σπίνουλας (ο οποίος δεν εμφανίζεται πουθενά, αλλά εκτελεί καταφανώς χρέη… αρχιδιευθυντή). Οι συνάδελφοι εργάστηκαν επί μήνες χωρίς να πληρώνονται, περιμένοντας να αρχίσουν να λαμβάνουν τις, ούτως ή άλλως πολύ χαμηλές, αμοιβές τους με την ολοκλήρωση της δουλειάς τους. Ακόμα όμως και αυτή η εξαιρετικά δυσβάσταχτη συμφωνία δεν τηρήθηκε από τους εργοδότες τους, με αποτέλεσμα σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την παράδοση της δουλειάς (και την έκδοση των έργων), να μην τους έχει καταβληθεί ακόμα ούτε ευρώ.

Δύο από αυτές τις συναδέλφους απευθύνθηκαν ήδη στον Σύλλογο. Μαζί τους, ήρθαμε σε επαφή με τους εργοδότες τους, αρχικά με τους κκ. Σπίνουλα και Κοπελιάδη, και κατόπιν με τη γραμματεία της προέδρου της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, της κ. Δ. Κορασίδη. Οι κκ. Σπίνουλας και Κοπελιάδης (με αυτή τη σειρά στην ιεραρχία, όπως δεν δυσκολευτήκαμε να διαπιστώσουμε) αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε ημερομηνίες πληρωμής των συναδέλφων, παρά την αρχική τους υπόσχεση, με τον πρώτο μάλιστα να δίνει και ένα σόου εκνευρισμού, εμπάθειας, ακόμα και συνωμοσιολογίας («ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;»), όταν επιχειρήσαμε να τον συναντήσουμε εκ νέου για να τον ρωτήσουμε το αυτονόητο, γιατί αρνείται να τηρήσει, έστω, τον λόγο του. Τελικώς, η γραμματεία της προέδρου της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ όρισε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δύο συναδέλφων, ξεκινώντας από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πριν κλείσει η εταιρεία για καλοκαίρι και παραπεμφθούν οι οφειλές στα πρωτοβρόχια και ακόμα παραπέρα.

Γνωρίζουμε ότι αρκετοί ακόμα συνάδελφοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση, των απλήρωτων «εξωτερικών συνεργατών» ενός διδύμου που, αφού έβαλε λουκέτο σε μία (δική του) εταιρεία, λειτουργεί τώρα με τον ίδιο ακριβώς επαίσχυντο τρόπο κάτω από την προστασία μιας εταιρείας άλλων (η οποία, βέβαια, κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι για τη σημερινή κατάσταση). Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι, στις παρούσες συνθήκες, απέναντι σε τέτοιους εργοδότες, όσοι συνάδελφοι δεν διεκδικήσουν σθεναρά τα δεδουλευμένα τους δεν αποκλείεται να βρεθούν αργά ή γρήγορα στην ίδια θέση με τους επί χρόνια πλέον απλήρωτους εργαζόμενους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, της 4π. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους απλήρωτους συναδέλφους που εργάστηκαν για τη σειρά Εθνικό Ιστορικό Αρχείο της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αλλά και για όποιους άλλους τίτλους σχετίζονται με τις εκδόσεις του National Geographic, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τον Σύλλογο: είναι ζήτημα αξιοπρέπειας όλων μας.

Από την 4π στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ… η απλήρωτη εργασία καλά κρατεί

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών (ΣΜΕΔ) ένα ακόμα διδακτικό success story «υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Από την 4π στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ… η απλήρωτη εργασία καλά κρατεί

Προειδοποίηση: Ακολουθεί διδακτικό success story «υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Τα θλιβερά πεπραγμένα της αλήστου μνήμης εταιρείας 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε. είναι γνωστά και απασχόλησαν πολλάκις τον Σύλλογο στο παρελθόν. Γνωστές είναι επίσης οι εξελίξεις που έφεραν την εργοδοσία της 4π, με επικεφαλής τον κ. Θ. Σπίνουλα, να συνεχίζει σκιωδώς τη δράση της κάτω από άλλον εταιρικό μανδύα, αυτόν της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. (http://www.selenapress.gr/), μεταφέροντας εκεί τις έντυπες εκδόσεις του πασίγνωστου περιοδικού National Geographic (σχετικά με όλη την υπόθεση, δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.smed.gr/2011/06/4.html). Αυτό που, αν και αναμενόμενο (καθότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι τέτοιων «υγιών επιχειρηματιών»), δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι οι ίδιες αισχρές τακτικές της 4π με τις οποίες έμειναν τελικά απλήρωτοι, με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πολλές δεκάδες εσωτερικοί και εξωτερικοί εργαζόμενοι της εταιρείας συνεχίζονται και στη ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αφήνοντας ζοφερές υπόνοιες για το μέλλον…

Αυτή τη φορά, η υπόθεση αφορά οφειλές χιλιάδων ευρώ προς τους «εξωτερικούς συνεργάτες», μεταφραστές και επιμελητές, της σειράς Εθνικό Ιστορικό Αρχείο (http://historyarchive.gr/) – έκδοσης του National Geographic, όπου εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι, όπως προαναφέραμε, οι γνωστοί μας από την 4π κ. Γ. Κοπελιάδης (ο οποίος εμφανίζεται ως διευθυντής) και Θ. Σπίνουλας (ο οποίος δεν εμφανίζεται πουθενά, αλλά εκτελεί καταφανώς χρέη… αρχιδιευθυντή). Οι συνάδελφοι εργάστηκαν επί μήνες χωρίς να πληρώνονται, περιμένοντας να αρχίσουν να λαμβάνουν τις, ούτως ή άλλως πολύ χαμηλές, αμοιβές τους με την ολοκλήρωση της δουλειάς τους. Ακόμα όμως και αυτή η εξαιρετικά δυσβάσταχτη συμφωνία δεν τηρήθηκε από τους εργοδότες τους, με αποτέλεσμα σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την παράδοση της δουλειάς (και την έκδοση των έργων), να μην τους έχει καταβληθεί ακόμα ούτε ευρώ.

Δύο από αυτές τις συναδέλφους απευθύνθηκαν ήδη στον Σύλλογο. Μαζί τους, ήρθαμε σε επαφή με τους εργοδότες τους, αρχικά με τους κκ. Σπίνουλα και Κοπελιάδη, και κατόπιν με τη γραμματεία της προέδρου της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, της κ. Δ. Κορασίδη. Οι κκ. Σπίνουλας και Κοπελιάδης (με αυτή τη σειρά στην ιεραρχία, όπως δεν δυσκολευτήκαμε να διαπιστώσουμε) αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε ημερομηνίες πληρωμής των συναδέλφων, παρά την αρχική τους υπόσχεση, με τον πρώτο μάλιστα να δίνει και ένα σόου εκνευρισμού, εμπάθειας, ακόμα και συνωμοσιολογίας («ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;»), όταν επιχειρήσαμε να τον συναντήσουμε εκ νέου για να τον ρωτήσουμε το αυτονόητο, γιατί αρνείται να τηρήσει, έστω, τον λόγο του. Τελικώς, η γραμματεία της προέδρου της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ όρισε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δύο συναδέλφων, ξεκινώντας από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πριν κλείσει η εταιρεία για καλοκαίρι και παραπεμφθούν οι οφειλές στα πρωτοβρόχια και ακόμα παραπέρα.

Γνωρίζουμε ότι αρκετοί ακόμα συνάδελφοι βρίσκονται στην ίδια ακριβώς θέση, των απλήρωτων «εξωτερικών συνεργατών» ενός διδύμου που, αφού έβαλε λουκέτο σε μία (δική του) εταιρεία, λειτουργεί τώρα με τον ίδιο ακριβώς επαίσχυντο τρόπο κάτω από την προστασία μιας εταιρείας άλλων (η οποία, βέβαια, κάθε άλλο παρά άμοιρη ευθυνών είναι για τη σημερινή κατάσταση). Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι, στις παρούσες συνθήκες, απέναντι σε τέτοιους εργοδότες, όσοι συνάδελφοι δεν διεκδικήσουν σθεναρά τα δεδουλευμένα τους δεν αποκλείεται να βρεθούν αργά ή γρήγορα στην ίδια θέση με τους επί χρόνια πλέον απλήρωτους εργαζόμενους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, της 4π. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους απλήρωτους συναδέλφους που εργάστηκαν για τη σειρά Εθνικό Ιστορικό Αρχείο της ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αλλά και για όποιους άλλους τίτλους σχετίζονται με τις εκδόσεις του National Geographic, να έρθουν άμεσα σε επαφή με τον Σύλλογο: είναι ζήτημα αξιοπρέπειας όλων μας.

Πλήρης δικαίωση της απολυμένης συναδέλφου από τη ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση”

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Μεταφραστών/Επιμελητών/Διορθωτών
Η κοινή αφίσα-κάλεσμα του ΣΒΕΜΚΟ και του ΣΜΕΔ για την εκδίκαση της αγωγής της συναδέλφου (29/1/2014)
Πλήρης ήταν η δικαίωση της συναδέλφου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΣΒΕΜΚΟ) και μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που απολύθηκε εκδικητικά από τη δουλειά της ως διερμηνέα στις συνεντεύξεις ασύλου και κατέθεσε αγωγή κατά του εργοδότη της, της ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” (βλ. αναλυτικά για την υπόθεση εδώ). Το δικαστήριο που συζήτησε την αγωγή της στις 29/1/2014 αποδέχθηκε εξολοκλήρου τα δίκαια αιτήματα της συναδέλφου, ακυρώνοντας την απόλυσή της, αναγνωρίζοντας τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασίας που παρείχε και υποχρεώνοντας τη ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” σε επαναπρόσληψή της. 
Ο ΣΜΕΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου και καλεί όλους τους διερμηνείς που εργάζονται σε παρόμοιες συνθήκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συναδέλφου και να μην εκχωρήσουν ούτε κεραία από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. 
Συντασσόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕΜΚΟ, που τονίζει: 

Η νίκη της συναδέλφου είναι νίκη όλων μας. Είναι νίκη όλων των εργαζομένων (…) που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταστρατηγούνται, που υπόκεινται σε ψυχολογικούς εκβιασμούς και εργοδοτικές πιέσεις ενώπιον αυτονόητων διεκδικήσεων. Η δικαστική απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις πολλών εργαζομένων που αντιμετωπίζονται σαν «εργολάβοι» ή «εθελοντές». Η ιστορία των ταξικών διεκδικήσεων όμως σε ένα τόσο δυσμενές πολιτικό τοπίο συνεχίζεται. (…) Είναι σαφές πως ο ατομικός δρόμος δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια. Απέναντι στις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, την εργολαβία των «μπλοκάκηδων», τις ατομικές συμβάσεις…, η συνδικαλιστική δράση, η συλλογικότητα και οι αγώνες στους χώρους εργασίας είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση.

Πλήρης δικαίωση της απολυμένης συναδέλφου από τη ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση”

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Μεταφραστών/Επιμελητών/Διορθωτών
Η κοινή αφίσα-κάλεσμα του ΣΒΕΜΚΟ και του ΣΜΕΔ για την εκδίκαση της αγωγής της συναδέλφου (29/1/2014)
Πλήρης ήταν η δικαίωση της συναδέλφου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΣΒΕΜΚΟ) και μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που απολύθηκε εκδικητικά από τη δουλειά της ως διερμηνέα στις συνεντεύξεις ασύλου και κατέθεσε αγωγή κατά του εργοδότη της, της ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” (βλ. αναλυτικά για την υπόθεση εδώ). Το δικαστήριο που συζήτησε την αγωγή της στις 29/1/2014 αποδέχθηκε εξολοκλήρου τα δίκαια αιτήματα της συναδέλφου, ακυρώνοντας την απόλυσή της, αναγνωρίζοντας τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασίας που παρείχε και υποχρεώνοντας τη ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” σε επαναπρόσληψή της. 
Ο ΣΜΕΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου και καλεί όλους τους διερμηνείς που εργάζονται σε παρόμοιες συνθήκες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της συναδέλφου και να μην εκχωρήσουν ούτε κεραία από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. 
Συντασσόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΒΕΜΚΟ, που τονίζει: 

Η νίκη της συναδέλφου είναι νίκη όλων μας. Είναι νίκη όλων των εργαζομένων (…) που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταστρατηγούνται, που υπόκεινται σε ψυχολογικούς εκβιασμούς και εργοδοτικές πιέσεις ενώπιον αυτονόητων διεκδικήσεων. Η δικαστική απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για διεκδικήσεις πολλών εργαζομένων που αντιμετωπίζονται σαν «εργολάβοι» ή «εθελοντές». Η ιστορία των ταξικών διεκδικήσεων όμως σε ένα τόσο δυσμενές πολιτικό τοπίο συνεχίζεται. (…) Είναι σαφές πως ο ατομικός δρόμος δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια. Απέναντι στις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, την εργολαβία των «μπλοκάκηδων», τις ατομικές συμβάσεις…, η συνδικαλιστική δράση, η συλλογικότητα και οι αγώνες στους χώρους εργασίας είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση.

Κάλεσμα συμπαράστασης στη δίκη κατά της Μ.Κ.Ο. “ΜΕΤΑδραση” (Τετάρτη 29/1)

Λάβαμε από το Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών και αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα συμπαράστασης στη δίκη κατά της Μ.Κ.Ο. “ΜΕΤΑδραση” την Τετάρτη 29/1:
Η Μ.Κ.Ο. ΜΕΤΑδραση, προνομιακός πάροχος υπηρεσιών διερμηνείας στις συνεντεύξεις ασύλου, απέλυσε εκδικητικά μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. (Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο.) και ταυτόχρονα μέλος του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. (Αναλυτικά για την υπόθεση: ΜΕΤΑδραση – Δράση για την εκμετάλλευση της μετανάστευσης [pdf])

Δεν μας ξεγελούν οι πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης και άλλων Μ.Κ.Ο., εργολάβων ενός κράτους στρατοπέδων συγκέντρωσης, συνοριακών φρακτών, “Ξένιου Δία”, κ.ο.κ., οι οποίες, ενώ προβάλλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή είναι έτοιμες να καταπατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

Καλούμε σε συμπαράσταση στη δίκη κατά της ΜΕΤΑδρασης: 
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014, δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 9, αίθουσα 16, 9 π.μ.)

* Ακολουθεί το ψήφισμα συμπαράστασης του ΣΜΕΔ (δείτε το και εδώ):


Στις 27 Ιουνίου 2013, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ΜΕΤΑδραση προέβη στην εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Θ. Δ., μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Ο ΣΜΕΔ στηρίζει την αγωγή που κατατέθηκε από τη συνάδελφο κατά της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, αποσκοπώντας συγκεκριμένα στην ακύρωση της απόλυσης.

Μαζί με τους συναδέλφους του ΣΒΕΜΚΟ, καταγγέλλουμε τις πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης και άλλων ΜΚΟ, εργολάβων ενός κράτους στρατοπέδων συγκέντρωσης, συνοριακών φρακτών, «Ξένιου Δία», κ.ο.κ., οι οποίες, ενώ προβάλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Η διοίκηση της ΜΕΤΑδρασης, εκμεταλλευόμενη την εργασία των διερμηνέων της και την ουσιαστικά επιβεβλημένη πρόσθετη εθελοντική τους απασχόληση, χτίζει το προφίλ του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πατώντας πάνω στην καλή τους θέληση, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους.


Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός της διοίκησης της ΜΚΟ μάς προσβάλλει. Οι διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης εργάζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες και ψυχοφθόρες συνθήκες, σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών και κέντρα πρώτης υποδοχής, προσφέροντας υπηρεσίες στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: πρόσφυγες, κρατούμενους μετανάστες, θύματα βασανιστηρίων και human trafficking. Οι διερμηνείς επιτελούν το σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό τους έργο, υπό συνθήκες ωστόσο εργασιακής ανασφάλειας και τρομοκράτησης, ενώ αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση σαν αναλώσιμοι και απομακρύνονται όταν αντιδρούν ή δεν δείχνουν απόλυτη ανοχή στις πρακτικές της.
Με οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν δουλεύουμε, υπό οποιοδήποτε καθεστώς, απαιτούμε απαρέγκλιτο σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα, σεβασμό στο έργο και την εργασία που προσφέρουμε.

Ο ΣΜΕΔ στηρίζει την κατάθεση αγωγής εναντίον της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, διεκδικώντας την αναγνώριση της εργασίας των διερμηνέων ως εξαρτημένου χαρακτήρα και την ακύρωση της απόλυσης του απολυμένου μέλους μας ως καταχρηστικής.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΜΕΤΑδραση και σε άλλες ΜΚΟ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, να στηρίξουν τον αγώνα της συναδέλφου.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΧΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
1 2