Golden Hall για τους πελάτες – Χρυσή Φυλακή για τους εργάτες


Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη καταγγελία:
Το Golden Hall είναι το πολυτελέστερο, ακριβότερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας. Ιδιοκτήτης του (έπειτα από παραχώρηση-σκάνδαλο από τα ολυμπιακά ακίνητα και το κράτος) η LAMDA Development, συμφερόντων Λάτση, πιθανόν της πλουσιότερης οικογένειας της Ελλάδας. Σε αυτό το εμπορικό κέντρο δραστηριοποιούνται οι παγκοσμίως μεγαλύτερες εμπορικές φίρμες. Τα πιο ακριβά, εκκεντρικά, εμπορικά είδη πολυτέλειας προβάλλονται προς πώληση στις βιτρίνες αυτού του εμπορικού κέντρου. 
Για να μπορούν αυτές οι εταιρείες να εκθέσουν τα εμπορεύματα τους στο σύγχρονο ναό του καταναλωτισμού πληρώνουν στην LAMDA μηνιαία ενοίκια πενταψήφιου αριθμού. Με την σειρά τους αυτές οι εταιρείες κρατώντας το status του εμπορικού σε υψηλό επίπεδο, διαθέτουν εμπορεύματα σε τιμές απαγορευτικές για κάθε εργαζόμενο. Κοσμήματα που για άλλους είναι το εισόδημα δεκαετίας, σακάκια αξίας τεσσάρων μηνιαίων βασικών μισθών, παπούτσια τριών μισθών, αρώματα, αθλητικά παπούτσια, βρακιά που κάθε θαυμαστής του life style θαυμάζει και θαμπώνεται από τις τιμές. Έτσι οι πελάτες με τη σειρά τους αποτελούν τους πρωταγωνιστές σε μια άθλια παράσταση υπερκατανάλωσης. Οικονομική άνεση που αναβλύζει από την δήθεν ατημέλητη και σπορ εμφάνιση πλούσιων καταναλωτών, πορτοφόλια που ξεχειλίζουν από χαρτονομίσματα των 500 και 100 ευρώ είναι μέρος του σκηνικού. Επώνυμοι, διάσημοι, με ή χωρίς μπράβους κυκλοφορούν, ψωνίζουν και ανεβάζουν την εμπορική αξία του Golden Hallσυμμετέχοντας ως ζωντανά στολίδια στην χλιδάτη διακόσμηση.

Αν όμως κάποιος κοιτάξει πίσω από την βιτρίνα και τα χρυσά στολίδια του εμπορικού κέντρου θα βρει τον τελευταίο, μα τον πιο απαραίτητο κρίκο αυτής της επιχειρηματικής αλυσίδας, που δεν είναι άλλος από τους υπαλλήλους του. Μπορεί να ανακαλύψει κάποιος ότι οι γελαστοί και πρόθυμοι για εξυπηρέτηση υπάλληλοι του Golden Hall, μεταμορφώνονται σε γκρίζες σκυθρωπές σκιές ανθρώπινων υπολειμμάτων όταν αποσύρονται στους χώρους διαλλείματος ή στο αστικό λεωφορείο στην πίσω πλευρά του κτηρίου. Αυτό είναι και το σύγχρονο προλεταριάτο του Golden Hall. Η αδήλωτη, η απλήρωτη, η κακοπληρωμένη, η χωρίς πρόγραμμα εργασία είναι το αθέατο πρόσωπο του σύγχρονου ναού της κατανάλωσης. Εξάλλου είναι φυσικό επακόλουθο, αφού ο χρυσός ναός του Λάτση είναι άβατο για την εφορία και το ΣΕΠΕ. Στο Golden Hall δεν ισχύει η εργατική νομοθεσία.
Το αποκορύφωμα αυτής της εκμετάλλευσης είναι οι εκβιασμοί που δέχονται οι εργαζόμενοι την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα. Καθυστερήσεις μισθοδοσίας λόγω του κλεισίματος των τραπεζών είναι μια μεταδοτική πρακτική στις εταιρείες του εμπορικού κέντρου. Όμως, το πιο αισχρό και ύπουλο εργαλείο των αφεντικών είναι ο φόβος που διασπείρουν. Είτε ευθέως, είτε μέσω φημών διακινείται η πληροφορία ότι τα καταστήματα μπορεί να μην ανοίξουν την Δευτέρα 6/7/2015. Εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι εάν το εμπορικό κέντρο μείνει κλειστό ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα γίνει χρήση της κανονικής τους άδειας ή θα χρησιμοποιηθούν τα χρωστούμενα ρεπό. Τα αφεντικά ξέρουν καλά πώς να βάλουν τον σπόρο του φόβου στους αδύναμους. Τα αφεντικά και τα φερέφωνα τους ξέρουν πολύ καλά πώς να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Αφού λοιπόν το όπλο της καθυστέρησης μισθοδοσίας δεν είναι αρκετά ισχυρό και οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούνται αρκετά, τα αφεντικά ρίχνουν σαν βόμβα τρόμου την απειλή του κλεισίματος. Είναι σαφής και απόλυτη προειδοποίηση των αφεντικών ότι η ψήφος μπορεί να μην είναι φανερή, αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει θύματα με ονοματεπώνυμο. Η απειλή του κλεισίματος έχει άμεσα αλλά και έμμεσα αποτελέσματα. Έχει επιρροή στον εργαζόμενο αλλά και στο φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του.
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι είναι ότι άσχετα με το τι θα βγάλει η κάλπη, αν θα πάνε να ψηφίσουν, αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή, αν θα είμαστε ευρωπαίοι ή νοτιοανατολικοευρωπαίοι, είναι ότι η γη δεν θα σταματήσει να γυρίζει. Τα αφεντικά πάντα θα θέλουν να κάνουν μπίζνες, να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, να πουλάνε προϊόντα, να γεμίζουν τα πορτοφόλια τους. Όσο θα υπάρχουν πρόθυμοι και υπάκουοι εργαζόμενοι, τόσο θα υποτιμάται το κόστος εργασίας. Δεν είναι η κάλπη που δίνει αυξήσεις, ρεπό, άδειες, εργατικά δικαιώματα, αλλά οι αγώνες και η αντίσταση των εργαζόμενων.
Σε αυτό το παιχνίδι τρόμου και εκβιασμού η απάντηση μας είναι τίμια, αληθινή και κάνει τα αφεντικά να τρέμουν: οι εργαζόμενοι παρακαλάνε να κλείσει το εμπορικό για δυο-τρεις μέρες. Έτσι για να δουν και λίγο το σπίτι και τα παιδιά τους. Στο κάτω κάτω να πάρουν επιτέλους τα ρεπό τους. Τα αφεντικά μπορούν να αντέξουν τρεις μέρες κλειστά; Μπορούν να δουν ταμεία άδεια; Μπορούν να χαλάσουν την αστραφτερή εικόνα του Golden Hall; Μπορούν να δουν το καπιταλιστικό όνειρο να τραυματίζεται; Πόσο γρήγορα θαμπώνει ο χρυσός;

Christmas Factory: Ένα χριστουγεννιάτικο εργοστάσιο με όχι και τόσο χριστουγεννιάτικους εργάτες


Τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν στην εποχική μα, χρυσοφόρα επιχείρηση Christmas Factory στην Τεχνόπολη στο Γκάζι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ανάμεσα σε άλλα, μιλούν για πρωτοφανή τρομοκρατία με τις προσβολές και τις υποτιμητικές συμπεριφορές να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά, κάτι που έχει οδηγήσει σε απολύσεις ή σε «αναγκαστικές αποχωρήσεις». Ακολουθεί η καταγγελία:

Όταν πολλές και πολλοί από εμάς ανταποκριθήκαμε στην αγγελία που ζήταγε εργαζόμενους για τη «μεγαλύτερη γιορτή στην Αθήνα» την περίοδο των Χριστουγέννων, είχαμε μία υποψία για το τι θα συναντούσαμε μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι. Οι συνθήκες που επικρατούν στις εποχικές εργασίες προσομοιάζουν με σύγχρονα κάτεργα. Μιας και οι ανάγκες των καταναλωτών αυξάνονται  λόγω των ημερών -σε αντίθεση, παραδόξως, με την αγοραστική τους δύναμη- οι ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων σε προσωπικό, με τη σειρά τους,  πολλαπλασιάζονται. Τα αφεντικά με ζέση εκμεταλλεύονται το παραθυράκι για υπέρμετρη κερδοφορία πατώντας πάνω σε στρατιές εξαθλιωμένων ανθρώπων που αναζητούν -το όποιο- μεροκάματο για να βιοποριστούν.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω συνθήκης η αλυσίδα πολυκαταστημάτων «Jumbo», όπου πίσω από τις ευφάνταστες διαφημίσεις κρύβονται κακοπληρωμένοι και εξαντλημένοι εργάτες, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Το Christmas Factory δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη των εποχικών επιχειρήσεων. Έχει ωστόσο τις ιδιαιτερότητες του. Ενοικιάζοντας έναν χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φωταερίου -το οποίο παραμένει κλειστό ώστε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση- οι διοργανωτές του συγκεκριμένου θεματικού πάρκου έχουν στήσει μια υπερκερδοφόρα μπίζνα βασισμένη στο καθημερινό ξεζούμισμα εκατοντάδων εργαζομένων, με συνεχές τρέξιμο στα όρια των φυσικών τους αντοχών και σε διαφορετικά πόστα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα, με φοβερή πίεση να βγει η δουλειά ανεξαρτήτως κόστους. Συνάδελφοι στέκονται όρθιοι 7 και 8 ώρες, πολλές φορές υπό καταρρακτώδη βροχή και κρύο στις εισόδους της Τεχνόπολης για να υποδέχονται τις ορδές των Αθηναίων που έρχονται να νιώσουν λίγο την χριστουγεννιάτικη μαγεία. Η χριστουγεννιάτικη αυτή μαγεία αφήνει ανεπηρέαστα τα αφεντικά των οποίων το κύριο μέλημα είναι μην τυχόν και περάσει κάποιος 4χρονος πιτσιρικάς χωρίς εισιτήριο. Άλλοι/ες υποχρεώνονται να αναλαμβάνουν καθήκοντα για τα οποία ούτε εκπαιδεύτηκαν αλλά ούτε προσλήφθηκαν, όπως τα αρκετά ευαίσθητα πόστα των ταμιών των εσωτερικών χώρων αλλά και στα κιόσκια της εστίασης, με αποτέλεσμα ελλείμματα στο τέλος κάθε βάρδιας να καλύπτονται (ή να απειλείται πως θα καλυφθούν) από τον μισθό του ίδιου του εργαζόμενου. Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν μας κάνουν να πέφτουμε από τα σύννεφα -μιας και δε βγήκαμε χθες στην αγορά εργασίας όπως θέλουν να πιστεύουν τα new age αφεντικά του χριστουγεννιάτικου χωριού- όμως μας εξοργίζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, οι αμειβόμενοι των 3,37 ευρώ/ώρα εργαζόμενοι -για να έχουμε και μία πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει πίσω από φώτα, λούσα και σπαστά χαμόγελα, ξωτικών, Αγιο- Βασίληδων και λοιπών χαρακτήρων του Christmas Factory- υφίστανται μία πρωτοφανή τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης, τις προσβολές και τις υποτιμητικές συμπεριφορές να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά. Αρκετές φορές μάλιστα μπροστά στα μάτια των απαθών πελατών που καταναλώνουν ανέμελοι χριστουγεννιάτικες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Οι συγκεκριμένες τακτικές έχουν οδηγήσει σε απολύσεις ή σε «αναγκαστικές αποχωρήσεις» με διάφορες προφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο των τριών συναδελφισσών που απολύθηκαν με διαδικασίες fast track αφού αρνήθηκαν να κάνουν τους κομπάρσους σε γύρισμα τηλεοπτικού σταθμού εν ώρα εργασίας τους. Και σε περίπτωση που  κάποιος/α δεν καταλαβαίνει γρήγορα τις εντολές της διοίκησης μπορούν πάντα να επιστρατευτούν και τα υψηλά κλιμάκια της ασφάλειας του χώρου για να πιέσουν με τον τρόπο τους τις καταστάσεις. Στο χριστουγεννιάτικο εργοστάσιο, η λέξη «ασφάλεια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει και την «κανονική» δουλειά των οργάνων της τάξης  που απαρτίζουν αυτά τα κλιμάκια…
Όσοι έχουν ζήσει την βάρβαρη συνθήκη της στρατιωτικής θητείας θα βρουν αρκετές αντιστοιχίες κάτω από την χριστουγεννιάτικη επίφαση, αρκεί να αλλάξουν τις χακί στολές με μία κόκκινη ποδιά και ένα κόκκινο σκούφο με κουδούνια. Σαν άλλοι λοχίες τα κάθε λογής τσιράκια περιφέρονται στους χώρους, βγάζοντας με μια ικμάδα εξουσίας τα κόμπλεξ και τα νεύρα τους στους απλούς εργαζόμενους κάθε φορά που οι ανώτεροί τους «τους βάζουν γκάζια» -έκφραση που ακούγεται συχνά στο εργοστάσιο όταν υπάρχει εντολή για εντατικοποίηση και επιπλήξεις. Χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, που όσο και αν θέλαμε να τους βλέπαμε σαν συναδέλφους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα αυριανά εκκολαπτόμενα αφεντικά.
Επειδή λοιπόν οι μέρες που έρχονται δεν είναι ευχάριστες και γιορτινές για όλους και όλες εμάς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως η επικοινωνία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον χώρο δουλειάς μας, όσο επισφαλής και αν είναι, μπορεί να αποβεί καταλυτική και ένα μικρό ανάχωμα σε ό,τι μας επιφυλάσσεται. Η στήριξη, η αλληλεγγύη και η βοήθεια συναδέλφων που έτυχε να βρεθούν στο στόχαστρο γιατί βρέθηκαν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή, είναι μία μικρή έμπρακτη απάντηση στις ορέξεις των αφεντικών. Και καλό θα είναι να θυμόμαστε πάντα πως δεν είμαστε συνεργάτες και δεν μιλάμε από την ίδια θέση με τα αφεντικά και τους λακέδες τους.
Και μία μικρή υπενθύμιση. Θα γελάμε με τη θέληση μας, με τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, και σίγουρα όσα συμβαίνουν στο Christmas Factory δεν βρίσκονται μέσα σε αυτά…
Κάποια Εξοργισμένα Ξωτικά

Υ.Γ. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε και στους συναδέλφους που βρίσκονται σε πόστα ευθύνης, η στάση και η συμπεριφορά των οποίων είναι αξιοθαύμαστη, βοηθητική και αξιοπρεπέστατη, καθόλη την διάρκεια της εργασίας μας στο Χριστουγεννιάτικο Εργοστάσιο.
.
* Διαβάστε μια ακόμη καταγγελία από εργαζόμενους στην ίδια επιχείρηση: Christmas Fucktory – 4 μαθήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα

Christmas Factory: Ένα χριστουγεννιάτικο εργοστάσιο με όχι και τόσο χριστουγεννιάτικους εργάτες


Τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που βιώνουν στην εποχική μα, χρυσοφόρα επιχείρηση Christmas Factory στην Τεχνόπολη στο Γκάζι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ανάμεσα σε άλλα, μιλούν για πρωτοφανή τρομοκρατία με τις προσβολές και τις υποτιμητικές συμπεριφορές να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά, κάτι που έχει οδηγήσει σε απολύσεις ή σε «αναγκαστικές αποχωρήσεις». Ακολουθεί η καταγγελία:

Όταν πολλές και πολλοί από εμάς ανταποκριθήκαμε στην αγγελία που ζήταγε εργαζόμενους για τη «μεγαλύτερη γιορτή στην Αθήνα» την περίοδο των Χριστουγέννων, είχαμε μία υποψία για το τι θα συναντούσαμε μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Τεχνόπολης, στο Γκάζι. Οι συνθήκες που επικρατούν στις εποχικές εργασίες προσομοιάζουν με σύγχρονα κάτεργα. Μιας και οι ανάγκες των καταναλωτών αυξάνονται  λόγω των ημερών -σε αντίθεση, παραδόξως, με την αγοραστική τους δύναμη- οι ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων σε προσωπικό, με τη σειρά τους,  πολλαπλασιάζονται. Τα αφεντικά με ζέση εκμεταλλεύονται το παραθυράκι για υπέρμετρη κερδοφορία πατώντας πάνω σε στρατιές εξαθλιωμένων ανθρώπων που αναζητούν -το όποιο- μεροκάματο για να βιοποριστούν.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω συνθήκης η αλυσίδα πολυκαταστημάτων «Jumbo», όπου πίσω από τις ευφάνταστες διαφημίσεις κρύβονται κακοπληρωμένοι και εξαντλημένοι εργάτες, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Το Christmas Factory δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη των εποχικών επιχειρήσεων. Έχει ωστόσο τις ιδιαιτερότητες του. Ενοικιάζοντας έναν χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φωταερίου -το οποίο παραμένει κλειστό ώστε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση- οι διοργανωτές του συγκεκριμένου θεματικού πάρκου έχουν στήσει μια υπερκερδοφόρα μπίζνα βασισμένη στο καθημερινό ξεζούμισμα εκατοντάδων εργαζομένων, με συνεχές τρέξιμο στα όρια των φυσικών τους αντοχών και σε διαφορετικά πόστα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα, με φοβερή πίεση να βγει η δουλειά ανεξαρτήτως κόστους. Συνάδελφοι στέκονται όρθιοι 7 και 8 ώρες, πολλές φορές υπό καταρρακτώδη βροχή και κρύο στις εισόδους της Τεχνόπολης για να υποδέχονται τις ορδές των Αθηναίων που έρχονται να νιώσουν λίγο την χριστουγεννιάτικη μαγεία. Η χριστουγεννιάτικη αυτή μαγεία αφήνει ανεπηρέαστα τα αφεντικά των οποίων το κύριο μέλημα είναι μην τυχόν και περάσει κάποιος 4χρονος πιτσιρικάς χωρίς εισιτήριο. Άλλοι/ες υποχρεώνονται να αναλαμβάνουν καθήκοντα για τα οποία ούτε εκπαιδεύτηκαν αλλά ούτε προσλήφθηκαν, όπως τα αρκετά ευαίσθητα πόστα των ταμιών των εσωτερικών χώρων αλλά και στα κιόσκια της εστίασης, με αποτέλεσμα ελλείμματα στο τέλος κάθε βάρδιας να καλύπτονται (ή να απειλείται πως θα καλυφθούν) από τον μισθό του ίδιου του εργαζόμενου. Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν μας κάνουν να πέφτουμε από τα σύννεφα -μιας και δε βγήκαμε χθες στην αγορά εργασίας όπως θέλουν να πιστεύουν τα new age αφεντικά του χριστουγεννιάτικου χωριού- όμως μας εξοργίζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Την ίδια στιγμή, οι αμειβόμενοι των 3,37 ευρώ/ώρα εργαζόμενοι -για να έχουμε και μία πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει πίσω από φώτα, λούσα και σπαστά χαμόγελα, ξωτικών, Αγιο- Βασίληδων και λοιπών χαρακτήρων του Christmas Factory- υφίστανται μία πρωτοφανή τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης, τις προσβολές και τις υποτιμητικές συμπεριφορές να δίνουν και να παίρνουν καθημερινά. Αρκετές φορές μάλιστα μπροστά στα μάτια των απαθών πελατών που καταναλώνουν ανέμελοι χριστουγεννιάτικες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Οι συγκεκριμένες τακτικές έχουν οδηγήσει σε απολύσεις ή σε «αναγκαστικές αποχωρήσεις» με διάφορες προφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο των τριών συναδελφισσών που απολύθηκαν με διαδικασίες fast track αφού αρνήθηκαν να κάνουν τους κομπάρσους σε γύρισμα τηλεοπτικού σταθμού εν ώρα εργασίας τους. Και σε περίπτωση που  κάποιος/α δεν καταλαβαίνει γρήγορα τις εντολές της διοίκησης μπορούν πάντα να επιστρατευτούν και τα υψηλά κλιμάκια της ασφάλειας του χώρου για να πιέσουν με τον τρόπο τους τις καταστάσεις. Στο χριστουγεννιάτικο εργοστάσιο, η λέξη «ασφάλεια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει και την «κανονική» δουλειά των οργάνων της τάξης  που απαρτίζουν αυτά τα κλιμάκια…
Όσοι έχουν ζήσει την βάρβαρη συνθήκη της στρατιωτικής θητείας θα βρουν αρκετές αντιστοιχίες κάτω από την χριστουγεννιάτικη επίφαση, αρκεί να αλλάξουν τις χακί στολές με μία κόκκινη ποδιά και ένα κόκκινο σκούφο με κουδούνια. Σαν άλλοι λοχίες τα κάθε λογής τσιράκια περιφέρονται στους χώρους, βγάζοντας με μια ικμάδα εξουσίας τα κόμπλεξ και τα νεύρα τους στους απλούς εργαζόμενους κάθε φορά που οι ανώτεροί τους «τους βάζουν γκάζια» -έκφραση που ακούγεται συχνά στο εργοστάσιο όταν υπάρχει εντολή για εντατικοποίηση και επιπλήξεις. Χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, που όσο και αν θέλαμε να τους βλέπαμε σαν συναδέλφους δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα αυριανά εκκολαπτόμενα αφεντικά.
Επειδή λοιπόν οι μέρες που έρχονται δεν είναι ευχάριστες και γιορτινές για όλους και όλες εμάς, αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως η επικοινωνία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον χώρο δουλειάς μας, όσο επισφαλής και αν είναι, μπορεί να αποβεί καταλυτική και ένα μικρό ανάχωμα σε ό,τι μας επιφυλάσσεται. Η στήριξη, η αλληλεγγύη και η βοήθεια συναδέλφων που έτυχε να βρεθούν στο στόχαστρο γιατί βρέθηκαν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή, είναι μία μικρή έμπρακτη απάντηση στις ορέξεις των αφεντικών. Και καλό θα είναι να θυμόμαστε πάντα πως δεν είμαστε συνεργάτες και δεν μιλάμε από την ίδια θέση με τα αφεντικά και τους λακέδες τους.
Και μία μικρή υπενθύμιση. Θα γελάμε με τη θέληση μας, με τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, και σίγουρα όσα συμβαίνουν στο Christmas Factory δεν βρίσκονται μέσα σε αυτά…
Κάποια Εξοργισμένα Ξωτικά

Υ.Γ. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε και στους συναδέλφους που βρίσκονται σε πόστα ευθύνης, η στάση και η συμπεριφορά των οποίων είναι αξιοθαύμαστη, βοηθητική και αξιοπρεπέστατη, καθόλη την διάρκεια της εργασίας μας στο Χριστουγεννιάτικο Εργοστάσιο.
.
* Διαβάστε μια ακόμη καταγγελία από εργαζόμενους στην ίδια επιχείρηση: Christmas Fucktory – 4 μαθήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα

Αγγελία εργασίας και αναζήτηση για καλούς σκλάβους από τη ΜΚΟ ΠΑΚΟΕ

Η παρακάτω καταγγελία μας στάλθηκε από τον συνάδελφο Σπύρο Χαλικιά και αποτυπώνει μια κατάσταση που πλέον είναι συνηθισμένη σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Ακολουθεί η καταγγελία του συναδέλφου:

Άφραγκος και θα έλεγα απύθμενα, αν στο βάθος της τσέπης δεν υπήρχαν 70 λεπτά, ξεκίνησα με ρεζέρβα στη μοτοσικλέτα να πάω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 28 όπου στον 5ο όροφο βρίσκονται τα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΠΑΚΟΕ. Την προηγούμενη με είχαν ειδοποιήσει ότι είδαν το βιογραφικό μου και θέλουν να με δουν και από κοντά.

Χαλώ και εγώ ξυραφάκι να κόψω τα γένια να μην είμαι σαν το λήσταρχο Νταβέλη, αφού σε εκκολαπτόμενο εργοδότη θα πάω, σε άγνωστο σοβαρό άνθρωπο που με καλούσε για δουλεία.

Ανεβαίνω χτυπώ το κουδούνι, μπαίνω στο χώρο, ησυχία νεκροταφείου. Καλημερίζω, λέω το όνομα μου. “Καθίστε” μου λέει μια κοπέλα και πηγαίνει στον αρμόδιο επικεφαλής τον πρόεδρο να του αναγγείλει ότι ήρθα. “Ελάτε” μου λέει και περνώ στο γραφείο. Ένας βλοσυρός κύριος που δεν σήκωσε καν το κεφάλι να με κοιτάξει έχοντας στα χέρια του το βιογραφικό μου και μελετώντας το. «Κλείστε την πόρτα και καθίστε» προστάζει. Μάλιστα λέω και κλείνω και την πόρτα. Οι δυο μας, Τε α τετ.

Η προσφορά ξεκινά αμέσως με το αν είμαι διατεθειμένος να εργαστώ για 15 ημέρες και να τους βγάλω 7 θέματα… για να δουν πως θα τα πάω.. χωρίς να πάρω ούτε ένα ευρώ.



Μετά αν τα πάω καλά, θα δουν αν τους κάνω και μετά… θα αναλάμβανα μαζί με το στήσιμο της εφημερίδας 40 σελίδες και ένα 16σελίδο ένθετο (σύνολο 56 σελίδες) που θα έχει υλικό από τις έρευνες του ΠΑΚΟΕ + τα δικά μου ρεπορτάζ και τις έρευνες. Αααα, και επίσης θα δουλεύεις και στο σαιτ….μου είπε το μπός. Το οποίο θα το τροφοδοτούσα με τα θέματα του ΠΑΚΟΕ.

«Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από ένα άτομο», λέω ευγενικά.

Νευριάζει. «Μέχρι τώρα το κάναμε με ένα άτομο και έβγαινε και μου λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει? Σας εξηγώ Θα έχετε 7 μέρες ρεπορτάζ και 23 μέρες να κάνετε το στήσιμο και τα άλλα»

«Μα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 15 ώρες», ξαναλέω (με βάση ότι μετά από κάποια στιγμή, όταν δουλεύεις συνέχεια απανωτά θέματα το μυαλό κουρκουτιάζει και δεν αποδίδει και κάνει και λάθη).

«Ε ναι 15 ώρες. Τόσες είναι. Έχετε διάθεση να το κάνετε;»

Όχι, όχι δεν του πα να πάει να γαμηθεί γιατί δεν ψάχνει δημοσιογράφο αλλά για καλό σκλάβο και είπα να συνεχίσω το ίδιο ύφος για να δω το έργο μέχρι το τέλος. Μειλίχια τον ρώτησα «Και μετά; Το μετά από τις 15 μέρες;

– «500 ευρώ μου λέει κατηγορηματικά», κουβέντα για ασφάλιση και ένσημα.
– «Με δελτίο παροχής; Πως θα γίνεται η πληρωμή;», του ανταπαντώ
– «Όχι, με απόδειξη του ΠΑΚΟΕ», μου λέει.
– «Θα μου δώσετε λίγο χρόνο να το σκεφτώ;»
– «Μέχρι αύριο στις 10 να με έχετε πάρει τηλέφωνο γιατί περιμένουν άλλοι 12»

Υ.Γ Περιμένουν και άλλοι 12; Ε και! Ελπίζω να μη πει ΝΑΙ κανείς από τους άλλους 12 και να κάτσετε να το κάνετε εσείς κύριε καθηγητά Παναγιώτη Χριστοδουλάκη πρόεδρε του ΠΑΚΟΕ. Να μείνετε εσείς να κάνετε 7 θέματα το 15 πενθήμερο το στήσιμο της εφημερίδας και το σαϊτ, να δουλεύετε 15 ωρες την ήμερα και να παίρνετε 500 ευρώ με απόδειξη.

Γιατί κύριε καθηγητά, κύριε πρόεδρε της ΜΚΟ του ΠΑΚΟΕ σας, δεν ψάχνετε για δημοσιογράφους αλλά για καλούς σκλάβους…

Αγγελία εργασίας και αναζήτηση για καλούς σκλάβους από τη ΜΚΟ ΠΑΚΟΕ

Η παρακάτω καταγγελία μας στάλθηκε από τον συνάδελφο Σπύρο Χαλικιά και αποτυπώνει μια κατάσταση που πλέον είναι συνηθισμένη σε πολλούς εργασιακούς χώρους.

Ακολουθεί η καταγγελία του συναδέλφου:

Άφραγκος και θα έλεγα απύθμενα, αν στο βάθος της τσέπης δεν υπήρχαν 70 λεπτά, ξεκίνησα με ρεζέρβα στη μοτοσικλέτα να πάω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 28 όπου στον 5ο όροφο βρίσκονται τα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΠΑΚΟΕ. Την προηγούμενη με είχαν ειδοποιήσει ότι είδαν το βιογραφικό μου και θέλουν να με δουν και από κοντά.

Χαλώ και εγώ ξυραφάκι να κόψω τα γένια να μην είμαι σαν το λήσταρχο Νταβέλη, αφού σε εκκολαπτόμενο εργοδότη θα πάω, σε άγνωστο σοβαρό άνθρωπο που με καλούσε για δουλεία.

Ανεβαίνω χτυπώ το κουδούνι, μπαίνω στο χώρο, ησυχία νεκροταφείου. Καλημερίζω, λέω το όνομα μου. “Καθίστε” μου λέει μια κοπέλα και πηγαίνει στον αρμόδιο επικεφαλής τον πρόεδρο να του αναγγείλει ότι ήρθα. “Ελάτε” μου λέει και περνώ στο γραφείο. Ένας βλοσυρός κύριος που δεν σήκωσε καν το κεφάλι να με κοιτάξει έχοντας στα χέρια του το βιογραφικό μου και μελετώντας το. «Κλείστε την πόρτα και καθίστε» προστάζει. Μάλιστα λέω και κλείνω και την πόρτα. Οι δυο μας, Τε α τετ.

Η προσφορά ξεκινά αμέσως με το αν είμαι διατεθειμένος να εργαστώ για 15 ημέρες και να τους βγάλω 7 θέματα… για να δουν πως θα τα πάω.. χωρίς να πάρω ούτε ένα ευρώ.



Μετά αν τα πάω καλά, θα δουν αν τους κάνω και μετά… θα αναλάμβανα μαζί με το στήσιμο της εφημερίδας 40 σελίδες και ένα 16σελίδο ένθετο (σύνολο 56 σελίδες) που θα έχει υλικό από τις έρευνες του ΠΑΚΟΕ + τα δικά μου ρεπορτάζ και τις έρευνες. Αααα, και επίσης θα δουλεύεις και στο σαιτ….μου είπε το μπός. Το οποίο θα το τροφοδοτούσα με τα θέματα του ΠΑΚΟΕ.

«Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από ένα άτομο», λέω ευγενικά.

Νευριάζει. «Μέχρι τώρα το κάναμε με ένα άτομο και έβγαινε και μου λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει? Σας εξηγώ Θα έχετε 7 μέρες ρεπορτάζ και 23 μέρες να κάνετε το στήσιμο και τα άλλα»

«Μα αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 15 ώρες», ξαναλέω (με βάση ότι μετά από κάποια στιγμή, όταν δουλεύεις συνέχεια απανωτά θέματα το μυαλό κουρκουτιάζει και δεν αποδίδει και κάνει και λάθη).

«Ε ναι 15 ώρες. Τόσες είναι. Έχετε διάθεση να το κάνετε;»

Όχι, όχι δεν του πα να πάει να γαμηθεί γιατί δεν ψάχνει δημοσιογράφο αλλά για καλό σκλάβο και είπα να συνεχίσω το ίδιο ύφος για να δω το έργο μέχρι το τέλος. Μειλίχια τον ρώτησα «Και μετά; Το μετά από τις 15 μέρες;

– «500 ευρώ μου λέει κατηγορηματικά», κουβέντα για ασφάλιση και ένσημα.
– «Με δελτίο παροχής; Πως θα γίνεται η πληρωμή;», του ανταπαντώ
– «Όχι, με απόδειξη του ΠΑΚΟΕ», μου λέει.
– «Θα μου δώσετε λίγο χρόνο να το σκεφτώ;»
– «Μέχρι αύριο στις 10 να με έχετε πάρει τηλέφωνο γιατί περιμένουν άλλοι 12»

Υ.Γ Περιμένουν και άλλοι 12; Ε και! Ελπίζω να μη πει ΝΑΙ κανείς από τους άλλους 12 και να κάτσετε να το κάνετε εσείς κύριε καθηγητά Παναγιώτη Χριστοδουλάκη πρόεδρε του ΠΑΚΟΕ. Να μείνετε εσείς να κάνετε 7 θέματα το 15 πενθήμερο το στήσιμο της εφημερίδας και το σαϊτ, να δουλεύετε 15 ωρες την ήμερα και να παίρνετε 500 ευρώ με απόδειξη.

Γιατί κύριε καθηγητά, κύριε πρόεδρε της ΜΚΟ του ΠΑΚΟΕ σας, δεν ψάχνετε για δημοσιογράφους αλλά για καλούς σκλάβους…